Ze sportu

Čeští tenisté hrají v semifinále Davisova poháru s Argentinou v Buenos Aires po pátečních dvouhrách nerozhodně 1:1 na zápasy. Radek Štěpánek nestačil na antuce na Juana Martína del Potra a s domácí jedničkou prohrál 4:6, 4:6 a 2:6. Vzápětí srovnal krok šestý hráč světa Tomáš Berdych, který už s Juanem Mónakem prohrával 1:2 na sety a 2:4, ale nakonec zvítězil 6:1, 4:6, 1:6, 6:4 a 6:4. "Necítil jsem se dobře uprostřed zápasu a mohl jsem jenom věřit sám sobě, že to dokážu ještě otočit, a povedlo se mi to," řekl Berdych po utkání v televizním rozhovoru. "Snažil jsem se vyhrávat bod za bodem a vrátit se ve čtvrtém setu do zápasu, což se mi povedlo a jsem šťastný," dodal.

Tenistka Lucie Hradecká porazila ve čtvrtfinále turnaje v Québeku osmnáctiletou Američanku Lauren Davisovou 6:4 a 6:2. Stříbrná olympijská medailistka ze čtyřhry bude hrát semifinále dvouhry na okruhu WTA podruhé v sezoně, předtím do něj postoupila v květnu v Madridu. Její soupeřkou bude Francouzka Kristina Mladenovicová, která stejně jako Davisová prošla v Québeku do hlavní soutěže z kvalifikace.

Jana Pechanová získala na mistrovství Evropy v dálkovém plavání v Itálii druhou bronzovou medaili. Po třetím místě ze středečního závodu na deset kilometrů byla třetí i na poloviční trati, na níž se plavalo s intervalovým startem. V Piombinu zvítězila domácí vytrvalkyně Rachele Bruniová, mistryně Evropy z pátečního závodu družstev, která zdolala pětikilometrový úsek za 1:00:56,9. S téměř minutovým odstupem byla druhá Řekyně Kalliopi Arauzuová, Pechanová na ni ztratila čtyři sekundy.

České házenkářky porazily v závěrečném utkání na přípravném turnaji O štít města Chebu v souboji účastnic prosincového evropského šampionátu Island 28:21 a s bilancí jedné výhry a dvou porážek se Slovenskem a Maďarskem obsadily konečné třetí místo. Turnaj ovládly Maďarky po dopoledním vítězství nad Slovenskem.

Čeští volejbalisté postoupili na mistrovství Evropy. Na kvalifikačním turnaji v Ostravě o tom rozhodl už zápas Chorvatsko - Rakousko, v němž Chorvatsko prohrává 0:2 a bodově už český tým nemůže v čele tabulky dostihnout.

České volejbalistky porazily v kvalifikaci mistrovství Evropy v Budaörsu Lotyšsko hladce 3:0. V tabulce skupiny F se posunuly na první místo, ale pokud Bulharky získají s domácím Maďarskem alespoň bod, zajistí si přímý postup na šampionát ony. České reprezentantky by v tom případě skončily druhé a čekala by je květnová baráž.

Fotbalisté Plzně jsou novými lídry nejvyšší soutěže. Rozhodla o tom jejich výhra 1:0 v duelu 7. ligového kola nad pražskou Spartou, která Západočechům přepustila vedení. Jeden z vrcholů sezony a přímý souboj o první místo rozhodl brankou z penalty ve 40. minutě domácí kapitán Pavel Horváth. Pokutový kop, nařízený po střetu domácího Limberského s Hušbauerem, však vzbudil vlnu emocí. Sparťané, kteří prohráli poprvé v tomto ročníku, se cítili být poškozeni.

Josef Váňa může usilovat o devátý triumf ve Velké pardubické. Po dubnové zlomenině stehenní kosti se legendární žokej vrátil k dostihům třetím místem ve čtvrté kvalifikaci na Velkou pardubickou s loňským vítězem Tiumenem. Společně by měli 13. října útočit na čtvrté prvenství ve slavném dostihu za sebou. Tiumen měl jako obhájce vítězství účast ve Velké pardubické jistou, devětapadesátiletý Váňa však musel absolvovat překážkový dostih, aby mohl ve vrcholu sezony startovat. Cenu společnosti A.S.A. dnes dokončili na třetím místě o devět délek za vítězným Roninem s žokejem Jaroslavem Myškou. Druhý doběhl Valldemoso s Dušanem Andrésem, třetí z loňského ročníku Velké pardubické.

Hokejista Jaromír Jágr by byl rád, kdyby sezona v NHL, kterou ohrožuje výluka, začala co nejdříve, protože ve 40 letech už v prestižní zámořské lize dlouho hrát nebude. Zároveň ale chápe postoj hráčů, kteří se nemohou shodnout s vlastníky klubů na nové kolektivní smlouvě. V případě vyhlášení výluky plánuje nastoupit co nejdříve za kladenský celek, jehož je majitelem.

Tenisové hvězdy Iveta Benešová a Jürgen Melzer jsou manželé. Česko-rakouská svatba se odehrála v pátek na zámku Laxenburg v Dolním Rakousku. Devětadvacetiletá Benešová řekla "ano" o dva roky staršímu Melzerovi zhruba po roční známosti, která podle všeho započala v období kolem jejich společného triumfu ve smíšené čtyřhře při loňském Wimbledonu.