Ze sportu:

Česká tenistka Petra Kvitová postoupila do třetího kola Wimbledonu. Obhájkyně titulu a čtvrtá nasazená zdolala domácí Elenu Baltachaovou po setech 6:0 a 6:4. Příští soupeřkou Kvitové bude Varvara Lepchenková z USA, kterou porazila nedávno na French Open. Uspěla i Klára Zakopalová, která sice s Olgou Govorcovovou prohrála první set 2:6, ale pak Bělorusku porazila 6:1 a 6:2. O postup do osmifinále bude hrát s Franceskou Schiavoneovou z Itálie, která porazila Kristýnu Plíškovou dvakrát 6:4.

Radek Štěpánek se rozloučil s dvouhrou ve Wimbledonu ve třetím kole. Nad síly českého tenisty byl obhájce titulu a první hráč světa Novak Djokovič ze Srbska, s kterým na centrkurtu v All England Clubu prohrál po setech 6:4 a třikrát 2:6.

Květa Peschkeová neobhájí se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou titul ve čtyřhře. Turnajové trojky prohrály ve druhém kole s italskou dvojicí Francesca Schiavoneová, Flavia Pennettaová 3:6, 6:4 a 1:6.

Oštěpař Vítězslav Veselý se stal mistrem Evropy. V Helsinkách zvítězil výkonem 83,72 metru a získal první medaili pro českou výpravu. Svěřenec světového rekordmana Jana Železného porazil o 49 centimetru druhého Valerije Iordana z Ruska.

Eliška Klučinová se i díky dvěma osobním rekordům během prvního dne soutěže sedmibojařek na mistrovství Evropy v Helsinkách dostala mezi medailové kandidátky a útočí na český rekord. Po prvním dnu má na čtvrtém místě 3726 bodů, tedy o 34 více, než měla při letošním rekordním závodu v Kladně (6283).

Českou republiku bude na olympijských hrách v Londýně reprezentovat minimálně 118 sportovců, z toho 65 mužů a 53 žen. Jejich nominaci v Praze schválilo plénum Českého olympijského výboru, ale číslo ještě nemusí být konečné. Před čtyřmi lety v Číně startovalo 134 olympioniků, v roce 2004 v Aténách bylo rekordních 142 sportovců.

České basketbalistky se probojovaly na olympijské hry. Účast v Londýně jim zajistila výhra 53:47 nad Japonskem ve čtvrtfinále kvalifikačního turnaje v Ankaře. Češky tak budou moci obhajovat čtvrtfinálové účasti z her v Aténách 2004 a Pekingu 2008.

Tomáš Satoranský se stal čtvrtým českým basketbalistou, který byl draftován do NBA. Ve 2. kole si ho jako celkově dvaatřicátého v pořadí vybral Washington. Dvacetiletý rozehrávač Sevilly se tak může stát spoluhráčem aktuálně jediného Čecha v NBA a svého kamaráda Jana Veselého, kterého si Wizards vybrali loni jako šestku. Jedničkou draftu se podle očekávání stal Anthony Davis, od něhož si hodně slibují v New Orleans.

Fotbalový reprezentant Tomáš Necid se musí po roce podrobit nové operaci zraněného zkříženého vazu v koleni. Ukázalo to vyšetření ve Stuttgartu. Útočníka CSKA Moskva tak znovu čeká několikaměsíční pauza. Necid byl v kádru českého národního týmu na mistrovství Evropy, do turnaje ale nezasáhl.