Ze sportu:

Čeští hokejisté porazili v zápase o třetí místo na mistrovství světa v Helsinkách Finsko 3:2 a stejně jako před rokem získali bronzové medaile. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika získali třetí cenný kov za sebou. Duel se šampiony z loňského roku rozhodli už v první třetině, ve které vstřelili všechny své branky.

Čeští hokejisté budou nakonec příští rok na mistrovství světa hrát v základní skupině ve Stockholmu se Švédskem, Kanadou, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Běloruskem a Slovinskem. Podle žebříčku mezinárodní federace IIHF měl být národní tým zařazen do druhé základní skupiny v Helsinkách, ale pořadatelé využili právo vyměnit jeden tým a rozhodli se přesunout Rusko do finské části šampionátu. Důvodem je snaha zlákat díky geografické poloze více fanoušků sborné. IIHF o tom informovala na tiskové konferenci v Helsinkách.

Hokejový kanonýr Milan Nový by při slavnostním ceremoniálu v helsinském hotelu Hilton uveden do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Stal se 22. Čechem, kterému se dostalo této pocty. Spolu s šedesátiletým dvojnásobným mistrem světa vstoupili mezi legendy bývalí útočníci Raimo Helminen z Finska a Rus Pavel Bure, obránce Phil Housley z USA a kanadský trenér Andy Murray. Cenu Paula Loicqa za přínos mezinárodnímu hokeji převzal Kanaďan Kent Angus. Milan Nový na mezinárodní scéně sehrál celkem devět turnajů na mistrovství světa či olympijských hrách a z osmi si přivezl cenný kov. Vedle zlatých medailí ze světových šampionátů z let 1976 a 1977 ještě získal čtyřikrát stříbro a jednou bronz.

Kapitán českých fotbalistů Tomáš Rosický má drobné problémy s lýtkem a odcestuje na soustředění do Rakouska před evropským šampionátem až s denním zpožděním v pondělí. Kouč Michal Bílek kvůli tomu povolal na herní kemp plzeňského Vladimíra Daridu, který bude v přípravě plnit roli jakéhosi sparingpartnera. K týmu se později připojí také záložník Jaroslav Plašil, který ještě hraje francouzskou ligu, a čerstvý vítěz Ligy mistrů brankář Petr Čech.

Ještě než se rozeběhlo fotbalové mistrovství Evropy, má Česko už dva fotbalové týmy, které se staly mistry Evropy. Po novinářích, kteří své Euro v Polsku vyhráli koncem dubna, se totéž podařilo v obdobném turnaji i českým starostům. V pátek večer ve slezském městě Tychy zdolali ve finále Slováky 4:1. ČTK to řekl trenér týmu Josef Zoser. Český tým poskládaný ze starostů-fotbalistů hrajících vesměs krajské soutěže vyhrál všech šest zápasů 32:6.

Nejvýše nasazená Lucie Šafářová splnila roli favoritky a vyhrála tenisový turnaj ITF Sparta Prague Open. Světová dvaadvacítka zdolala ve finále turnajovou dvojku Kláru Zakopalovou 6:3 a 7:5. Na okruhu ITF se pětadvacetiletá Lucie Šafářová radovala z titulu ve dvouhře pošesté v kariéře a poprvé po sedmi letech. V prestižním seriálu WTA, který převážně hraje, zvítězila celkem čtyřikrát, ale naposledy již v roce 2008 ve Forest Hills.

Čeští bikeři Kateřina Nash a Jaroslav Kulhavý obsadili shodně druhou pozici v závodě Světového poháru v cross country v La Bresse. Mistr světa Jaroslav Kulhavý zopakoval ve Francii týden starý výsledek z Nového Města na Moravě, Kateřina Nash si dojela pro životní umístění v seriálu. Druhé místo bylo pro Kateřinu Nash nejlepším výsledkem v kariéře. Jejím maximem ve Světovém poháru byla opakovaně třetí příčka, kterou vybojovala i před týdnem na Vysočině.

Roman Kreuziger dojel osmý v horské 15. etapě Gira d'Italia a v průběžném pořadí se posunul o jednu příčku na pátou pozici. Před volným dnem se do vedení vrátil Španěl Joaquím Rodríguez, na něhož český cyklista ztrácí 1:27 minuty.

Triatlonista Filip Ospalý vyhrál potřetí za sebou závod Ironman Austria v St. Pöltenu. Na polovičních ironmanských tratích 1,9 km plavání, 90 km cyklistiky a 21,1 km běhu zvítězil s náskokem 39 sekund před Němcem Andreasem Raelertem. Bývalý mistr Evropy v olympijském triatlonu Filip Ospalý završil v Rakousku vítězný hattrick především díky druhému nejlepšímu výkonu v běhu, když závěrečný půlmaraton zvládl za 1:11:33. Po nezdaru na evropském šampionátu v Ejlatu, kde se pokusil zabojovat o účast na olympijských hrách, si šestatřicetiletý brněnský závodník připsal druhé vítězství za sebou. Na konci dubna vyhrál Ospalý triatlon v americkém St. Petersburgu, kde rovněž obhájil loňské prvenství.