Další výsledky ze sportu:

Fotbalisté Brna po devatenácti letech sestoupili z první ligy. Zbrojovka prohrála v záchranářském duelu v Příbrami 0:1 a před posledním kolem sezony má na středočeského soupeře nedostižnou ztrátu čtyř bodů. O tom, že mistr ze sezony 1977/78 doprovodí do druhé nejvyšší soutěže již jistého sestupujícího Ústí nad Labem, rozhodl krátce po změně stran přesnou hlavičkou příbramský Wágner. S Brnem obdržená branka hodně zacloumala. Naprosto vypadlo z tempa, a protože se muselo začít bezhlavě tlačit dopředu, otevíralo tím pro Příbram prostory k rychlým brejkům.

Čeští reprezentanti v rychlostní kanoistice vyšli medailově naprázdno také v nedělních závodech Světového poháru v Račicích. Nejblíže stupňům vítězů byli deblkanoisté Jaroslav Radoň s Filipem Dvořákem, kteří mají čtvrté místo v závodu na 500 metrů. Na pódium se nedostal ani kajakář Filip Šváb, kterému na dvoustovce chyběly na pátém místě k bronzu čtyři setiny. V závěrečných doplňkových a netradičních závodech na 5000 metrů se na stupně vítězů dostal kanoista Lukáš Koranda a kajakářka Anna Adamová, oba projeli cílem na druhém místě a zaznamenali tak svůj nejlepší výsledek v závodu Světového poháru v kariéře.

Královskou 15. etapu cyklistického Gira d'Italia vyhrál Španěl Mikel Nieve. Jeho krajan Alberto Contador dojel před svými rivaly třetí a zvýšil své vedení už na 4:20 minuty. Roman Kreuziger obsadil devátou pozici. Pondělí je na Giru stejně jako minulý týden odpočinkový den, po něm je na programu 12,7 km dlouhá horská časovka.

Českým tenistům se v úvodní den Roland Garros nedařilo. Přes první kolo druhého grandslamu sezony prošla po výhře nad Belgičankou Kirsten Flipkensovou pouze Lucie Šafářová. Naopak Iveta Benešová nestačila na loňskou finalistku Samanthu Stosurovou z Austrálie, po prohře s domácí Alizé Cornetovou vypadla také Zuzana Ondrášková a se soutěží mužů se rozloučil Jan Hájek, který nestačil na Jo-Wilfrieda Tsongu z Francie. Šafářová se na kurtu zdržela jen 57 minut a Flipkensovou porazila dvakrát 6:1.

Český biker Jaroslav Kulhavý vyhrál v britském Dalby Forest suverénně druhý závod sezony Světového poháru v cross country a připsal si druhý triumf v kariéře. Šestadvacetiletý vicemistr světa porazil dvojnásobného olympijského vítěze Juliena Absalona z Francie, jenž dojel na druhém místě, o 50 sekund. Po dvou ze sedmi dílů se Kulhavý dostal do čela seriálu.

Bikerka Tereza Huříková se po nevydařených dvou sezonách opět prosadila mezi elitou a dojela desátá v závodu Světového poháru v anglickém Dalby Forest. Druhý díl letošního seriálu vyhrála překvapivě jednadvacetiletá Francouzka Julie Bressetová, nejmladší závodnice ve startovním poli. Huříková za ní zaostala o dvě minuty.

Český reprezentant David Rozehnal slaví s fotbalisty Lille francouzský titul. Třetí prvenství v historii a první od roku 1954 si klub zajistil remízou 2:2 v předposledním kole na půdě Paris St. Germain. Rozehnal, který je v Lille na hostování z Hamburku, se stal po Vladimíru Šmicrovi (Lens) a Milanu Barošovi (Lyon) teprve třetím Čechem, jenž dokázal vyhrát francouzskou ligu.

Triatlonista Filip Ospalý obhájil loňské vítězství v závodu Ironman Austria v St. Pöltenu. Na polovičních ironmanských tratích 1,9 km plavání, 90 km cyklistiky a 21,1 km běhu porazil někdejší mistr Evropy v olympijském triatlonu o 34 sekund Rakušana Michaela Weisse. Pětatřicetiletý Ospalý, který před rokem zažil v St. Pöltenu povedenou premiéru na dlouhých tratích, ztrácel na Weisse po jízdě na kole přes čtyři minuty. V závěrečném půlmaratonu však ztrátu na účastníka olympijských her v Aténách v cross country horských kol smazal a doběhl si pro další úspěch.

Výškař Jaroslav Bába ozdobil atletickou extraligu v Ostravě výkonem 231 centimetrů a hned při prvním startu v sezoně splnil přísnější limit mezinárodní federace IAAF pro účast na mistrovství světa v Tegu. Stříbrný medailista z letošního halového ME v Paříži se zařadil na dělené třetí místo letošních světových tabulek. "Samotného mě to překvapilo. Nečekal jsem, že bych na tom hned na začátku roku byl tak dobře," uvedl Bába, který v hale překonal 234 cm. Příští týden ho čeká mítink v Turnově a pak příprava na maturitní zkoušku. Skládat ji bude v den Zlaté tretry v úterý 31. května, kde se večer v hlavním programu střetne se svým přemožitelem z Paříže Ivanem Uchovem z Ruska.

Favorizovaný Nymburk se stal prvním finalistou ligy basketbalistů. Obhájci titulu porazili Děčín 78:65 a semifinálovou sérii vyhráli 3:0 na zápasy. V úterý je může ve finále doplnit Prostějov, jenž vede 2:1 nad Pardubicemi, které budou mít ve čtvrtém utkání výhodu domácího prostředí.

Čtyřiadvacet hodin - tak dlouho vydrželi v sedle kola někteří účastníci netradičního závodu, který se jel o víkendu v Jihlavě. Od sobotního poledne kroužilo městem 250 cyklistů na horských kolech. Amatérští jezdci, kteří ve startovním poli převažovali, změřili síly i se špičkovými profesionály. Nejlepší, David Granát z Ústí nad Labem, ujel 407 kilometrů. Jezdit se mohlo i kratší čas, dvě třetiny účastníků se však daly na 24 hodin dlouhý závod.