Ze sportu:

Rychlobruslařka Martina Sáblíková se stala popáté za sebou mistryní světa na 5000 metrů. Díky vynikajícímu času 6:50,46 porazila druhou Němku Stephanii Beckertovou o více než šest sekund a získala v Heerenveenu po čtvrteční trojce druhé zlato. Dvojnásobná olympijská vítězka Sáblíková sedmým titulem na jednotlivých tratích korunovala skvělou sezonu, v níž nenašla ani jednou na 3000 nebo 5000 metrů přemožitelku. Čtyřiadvacetiletá svěřenkyně trenéra Petra Nováka suverénně ovládla pošesté za sebou Světový pohár, stala se mistryní Evropy ve víceboji a ve světové konkurenci nestačila ve čtyřboji jen na Nizozemku Ireen Wüstovou.

Fotbalisté posledního Žižkova porazili ve 22. kole první fotbalové ligy pátý Jablonec na svém hřišti 4:2 a poprvé od 17. října naplno bodovali. Pražané se blýskli v prvním poločase třemi trefami během čtvrthodiny. Severočeši naopak nezlomili výsledkovou krizi, nevyhráli v šestém soutěžním utkání za sebou a rozplývají se jim naděje, že se z ligy dostanou do evropských pohárů.. Dva góly vstřelil domácí Matej Sivrič.

Kryštof Krýzl potvrdil ziskem tří domácích titulů pozici současné české jedničky ve sjezdovém lyžování. Na šampionátu ve Špindlerově Mlýně o víkendu přidal ke čtvrtečnímu vítězství v superkombinaci prvenství v obřím slalomu i slalomu speciál.

Motocyklový závodník Karel Abraham zajel dvanáctý čas v závěrečných předsezonních testech MotoGP v Jerezu. Nejrychlejší byl mistr světa Casey Stoner z Austrálie. Abraham na ducati v třetím dnu testování na španělském okruhu vylepšil zhruba o sekundu svůj dosavadní nejlepší čas. Na továrního jezdce Hondy Stonera, jenž kolo absolvoval za 1:38,780, ztratil 1,799 sekundy.

Čeští sledge hokejisté porazili ve svém prvním vystoupení na mistrovství světa v Hamaru Japonsko 2:0. O výhře nad druhým týmem z paralympiády ve Vancouveru rozhodli Češi v závěrečné třetině, kdy se nejprve v přesilové hře prosadil Zdeněk Šafránek a druhý gól přidal Zdeněk Krupička.

Golfistka Klára Spilková skončila na turnaji LET v marockém Agadiru na děleném 25. místě. Česká hráčka zahrála poslední kolo za 72 ran (+1) a po čtyřech kolech měla skóre 285 (+1). Z vítězství na Lalla Meryem Cupu se radovala Australanka Karen Lunnová s výsledkem 12 ran pod par.

Hokejisté Liberce zvítězili v prvním semifinálovém duelu play off extraligy na ledě Pardubic 5:3. Hosté otočili během první třetiny nepříznivý stav z 0:1 na 3:1, hattrick v jejich dresu zaznamenal útočník Jaroslav Kudrna. Druhý duel série je na programu v neděli opět v Pardubicích a začne v 18:10.

Tenistka Iveta Benešová dohrála na turnaji v Miami ve třetím kole. Devětadvacetiletá Češka nestačila na osmou hráčku světa Li Na z Číny, které za hodinu a 25 minut podlehla 5:7 a 2:6.

Česká tenistka Petra Cetkovská vypadla na turnaji v Miami ve třetím kole. Prostějovská hráčka nestačila na bývalou světovou jedničku Caroline Wozniackou z Dánska a podlehla jí 3:6 a 5:7. Ani ve druhém vzájemném utkání nedokázala sedmadvacetiletá prostějovská hráčka sebrat favorizované soupeřce set.

Erbanová obsadila na mistrovství světa v Heerenveenu osmé místo na trati 500 metrů. Devatenáctiletá česká reprezentantka si tak připsala nejlepší výsledek na seniorském šampionátu v kariéře. Na 1000 m na mistrovství světa v Heerenveenu obsadila 15. místo.

Tenistka Petra Kvitová prohrála v Miami ve druhém kole s bývalou světovou jedničkou Venus Williamsovou 4:6, 6:4 a 0:6. Dařilo se Tomáši Berdychovi, který porazil Nicolase Mahuta 7:5 a 6:1 a do třetího kola postoupil i Lukáš Rosol po výhře nad Marcelem Granollersem ze Španělska 2:6, 6:3 a 6:1.

Brněnští fotbalisté zůstali v jarní části druhé ligy stoprocentně úspěšní i po zápasu s Čáslaví. Také vyhráli rozdílem jediného gólu, oč se v 52. minutě postaral kapitán Petr Švancara. Skóre mohlo být daleko vyšší, další šance však domácí Zbrojovka nevyužila.

Tomáš Kraus získal poosmé za sebou český titul ve skikrosu. Nejrychlejší ženou mezinárodního šampionátu ve Špindlerově Mlýně byla Rakušanka Katrin Ofnerová, sedmá lyžařka konečného pořadí Světového poháru. Domácí jedničkou byla celkově třetí Barbora Procházková, jež prohrála ještě s Polkou Karolinou Riemenovou.

Hlavní favorit Jan Kopecký suverénně ovládl Valašskou rallye, druhý závod mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. Tovární jezdec Škody porazil druhého Romana Krestu o 43 sekund, třetí skončil s odstupem další půlminuty Václav Pech.

Běžci na lyžích Martin Jakš a Iva Janečková dosáhli na domácím šampionátu v Harrachově na mistrovský hattrick. V Krkonoších vyhráli páteční týmový sprint, sobotní štafetu a závod volnou technikou.

Milan Kocourek z AK Kroměříž se stal popáté domácím šampionem v krosu. Ve Střelských Hošticích čtyřiadvacetiletý běžec AK Kroměříž obhájil titul na desetikilometrové trati časem 30:11 a o 29 sekund porazil oddílového kolegu Jana Kreisingra, který v roce 2010 přerušil Kocourkovu vítěznou sérii. Nadvládu kroměřížského klubu dovršil třetím místem Jakub Bajza, obhájce stříbra.

Český cyklista Jan Bárta se v Itálii stal celkovým vítězem pětietapového závodu Mezinárodní týden Coppiho a Bartaliho. Sedmadvacetiletý člen německého týmu NetApp triumfoval díky výhře v závěrečné časovce.

Autor: Jan Charvát