Ze sportu:

Tenisté Petra Kvitová a Tomáš Berdych postoupili do finále Hopmanova poháru. Český pár zdolal Dánsko 2:0 a bez porážky vyhrál skupinu A. V sobotu vyzve v Perthu v boji o titul francouzskou dvojici Marion Bartoliová a Richard Gasquet. Kvitová s Berdychem rozhodli o své výhře i v třetím utkání již po dvouhrách. Wimbledonská vítězka v ostře sledovaném duelu porazila světovou jedničku Caroline Wozniackou 7:6, 3:6 a 6:4. Sedmý hráč světa Berdych potvrdil roli jasného favorita proti Frederiku Nielsenovi a 236. tenistu žebříčku ATP zdolal 6:1, 6:3. Češi jsou ve finále soutěže poprvé po 18 letech.

Rychlobruslařka Karolína Erbanová ovládla potřetí za sebou závod na 500 metrů na vícebojařském mistrovství Evropy v Budapešti. Na otevřeném kluzišti v centru maďarské metropole se představila v poslední dvanácté rozjížďce a splnila roli favoritky, když se jako jediná dostala pod 40 sekund. Druhou Nizozemku Ireen Wüstovou porazila o 34 setin sekundy. Obhájkyně celkového triumfu Martina Sáblíková byla na své nejslabší trati čtrnáctá, když za svou tréninkovou partnerkou zaostala o 1,92 sekundy.

Hokejista Petr Mrázek byl vyhlášen nejlepším brankářem mistrovství světa hráčů do 20 let a byl zvolen i do All Star týmu turnaje. Devatenáctiletý hráč týmu zámořské juniorské OHL Ottawa 67's dosáhl unikátního zápisu, protože byl oceněn i přesto, že Česko nezasáhlo do bojů o medaile a skončilo páté. Mezi hvězdami šampionátu se objevil český zástupce poprvé od roku 2005, kdy byl vybrán direktoriátem turnaje nejlepším gólmanem a rovněž zařazen akreditovanými novináři do nejlepší šestice Marek Schwarz.

Českého útočníka Milana Michálka z Ottawy zvolili fanoušci do Utkání hvězd NHL. Sedmadvacetiletého hokejistu v elitní pětici pro zápas, který se 29. ledna uskuteční právě v kanadské metropoli, doplní spoluhráči Daniel Alfredsson, Jason Spezza s Erikem Karlssonem a Dion Phaneuf z Toronta s brankářem Timem Thomasem z Bostonu. Milan Michálek dostal od příznivců 743.977 hlasů a v pořadí útočníků obsadil třetí místo.

Hokejisté pražské Sparty porazili v předehrávce 36. kola extraligy Třinec 5:4 po samostatných nájezdech a zvýšili svůj náskok v čele tabulky na šest bodů před druhou Plzní, s kterou v úterý prohráli. Oceláři sice dokázali smazat tříbrankovou ztrátu, ale v rozstřelu rozhodl Petr Ton. Úřadující mistr i kvůli kontumační prohře s Plzní získal za posledních osm zápasů jen čtyři body a je sedmý.

Poprvé v letošním ročníku Rallye Dakar se Aleš Loprais s Tatrou prosadil na stupně vítězů. V páté etapě skončil mezi kamiony druhý, když souboj o vítězství s Nizozemcem Gerardem de Rooyem na 177 km dlouhém měřeném úseku prohrál jen o 14 sekund. Celkově zůstal Loprais čtvrtý, vedení si pojistil De Rooy.

David Svoboda se stal podruhé za sebou a počtvrté v kariéře vítězem ankety Pětibojař roku. V hlasování trenérů a funkcionářů Českého svazu moderního pětiboje vyhrál v hodnocení minulé sezony suverénně před Natálií Dianovou, za kterou těsně o bod skončil třetí Ondřej Polívka.