Ze sportu:

Po pátečním titulu překážkáře Petra Svobody se v sobotu v Paříži stala druhou českou halovou mistryní Evropy Denisa Rosolová. Jejímu triumfu v běhu na 400 metrů navíc předcházel stříbrný závod výškaře Jaroslava Báby. Denisa Rosolová, jež před čtyřmi lety získala na HME bronz v dálce, triumfovala v osobním rekordu 51,73 sekundy, kterým se zlepšila o téměř půl sekundy. Na první místo se prodrala v posledních metrech závodu, ačkoli po nepovedeném seběhu strávila hodně času obíháním soupeřek ve vnější dráze na hranici třetí a čtvrté pozice. Šestadvacetiletý Bába v pařížském finále přeskočil 234 centimetrů a o čtyři prohrál s favorizovaným Ivanem Uchovem z Ruska. V taktické bitvě o zlato se Bába pokoušel i o český rekord, ale 238 ani 240 cm nezdolal. Třetí skončil další Rus Alexandr Šustov rovněž výkonem 234 cm.

Roman Šebrle přenocuje v čele soutěže sedmibojařů na halovém mistrovství Evropy v Paříži. Po čtyřech disciplínách má na kontě 3493 bodů, o 31 více než Bělorus Andrej Kravčenko. Podle papírových předpokladů by měl šestatřicetiletý Šebrle útočit na výkon přes 6100 bodů, což by mohlo stačit na medaili. Největší favorit závodu Kravčenko má navíc podle posledních informací problémy s kotníkem a není jasné, jak bude v neděli závodit.

Tyčkařka Jiřina Ptáčníková a mílař Jakub Holuša postoupili na halovém mistrovství Evropy v Paříži do nedělních finálových závodů. Přítelkyně překážkářského šampiona Petra Svobody překonala na třetí pokus kvalifikační limit 455 centimetrů a jako poslední zkompletovala devítičlenné pole finalistek. Jakub Holuša si v rozběhu na patnáctistovce pohlídal druhé přímé postupové místo v čase 3:47,39.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála ve finále Světového poháru v Heerenveenu závod na 3000 metrů a popáté za sebou ovládla konečné pořadí seriálu na dlouhých tratích. Na nizozemském oválu zvítězila časem 4:06,21 minuty a o téměř dvě sekundy porazila svoji rivalku v boji o celkové prvenství Stephanii Beckertovou z Německa. Sáblíková vedla pořadí SP před závěrečným závodem o pět bodů, matematicky tak bylo jasné, že vítězka vzájemného souboje bude i celkovou šampionkou. Dvojnásobná olympijská vítězka v přímém duelu v závěrečné rozjížďce nedala německé soupeřce šanci a po Moskvě a Salt Lake City si připsala třetí prvenství za sebou.

Družstvo českých puškařek vybojovalo na mistrovství Evropy ve střelbě ze vzduchových zbraní bronzovou medaili. V soutěži jednotlivkyň zaostala Kateřina Emmons za třetím místem o 1,2 bodu a skončila pátá. Olympijská vítězka vytvořila družstvo společně s Pavlou Kalnou a Adélou Sýkorovou, které kvalifikaci zakončily až v třetí desítce pořadí. S nástřelem 1184 bodů Češky zaostaly o dva body za Chorvatskem a o osm za německým triem, které k titulu přidalo vyrovnaný evropský rekord. Bronz pro českou výpravu vybojovali i muži v disciplíně běžící terč mix v sestavě Bedřich Jonáš, Miroslav Januš a Josef Nikl.

České tenisty dělí jediná výhra od čtvrtého postupu do čtvrtfinále Davisova poháru za sebou. Tomáš Berdych s Lukášem Dlouhým porazili v sobotní čtyřhře v Ostravě Jevgenije Koroljova a Jurije Ščukina ve třech setech 6:4, 6:4, 7:6 a svěřenci nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila se v prvním kole soutěže ujali nad nováčkem Světové skupiny Kazachstánem vedení 2:1. Postupový třetí bod může v úvodní nedělní dvouhře získat Tomáš Berdych, pokud v souboji týmových jedniček porazí Andreje Golubjova. Podle některých informací však možná za Kazachy nastoupí Koroljov. Na vítěze ostravského duelu čeká Argentina, která doma zvítězila nad Rumunskem.

Tenistka Lucie Šafářová si zahraje proti Australance Jeleně Dokičové o titul na turnaji v Kuala Lumpuru. V semifinále zdolala Australanku se slovenskými kořeny Jaroslavu Grothovou 6:2, 3:6 a 6:3. Lucie Šafářová se v neděli představí v devátém finále kariéry, získat může pátý titul. Naposledy se radovala před třemi lety ve Forest Hills.

Fotbalisté pražské Slavie v duelu 19. kola první ligy zvítězili v Liberci 2:0 a v soutěži vyhráli po pěti zápasech, poprvé od konce října. Sešívaní zároveň ukončili nepříznivou bilanci ve vzájemných duelech se Slovanem, když Severočechy porazili po tříletém čekání a na tříbodový import zpod Ještědu čekali ještě o rok déle. Triumf Slavie zajistili svými trefami Pospěch, který se v lize objevil po dvou letech, a Koreš. Liberec naopak na svůj první jarní gól dál čeká. Slávisté se v neúplné tabulce posunuli na deváté místo, Liberec je osmý. Ve druhém utkání se Slovácko rozešlo s Plznií nerozhodně 2:2.

Kvarteto českých skokanů na lyžích Jakub Janda, Lukáš Hlava, Jan Matura a Roman Koudelka obsadilo v závodě družstev na velkém můstku na mistrovství světa v Oslu osmé místo. Titul získali Rakušané, druzí byli domácí Norové, třetí Slovinci. O výsledcích rozhodlo první kolo, protože druhá část byla kvůli silnému větru zrušena.

Biatlonista Michal Šlesingr si ve sprintu na mistrovství světa v Chanty Mansijsku doběhl s jednou střeleckou chybou pro 12. místo. Zlato získal Němec Arnd Peiffer před Francouzem Martinem Fourcadem a Norem Tarjeiem Böem. Ve specifických podmínkách nejlepšímu českému biatlonistovi foukal na první střelbě nepříjemný boční vítr, musel déle mířit a po chybě zamířil na jeden trestný okruh. Naopak "stojku" už zvládl bezchybně a dlouho se ve výsledkové listině držel v elitní desítce. Nakonec z ní o čtyři sekundy vypadl, před nedělní stíhačkou má ale přijatelnou ztrátu 59 sekund na vedoucího Peiffera. Do nedělní stíhačky se probojoval také čtyřicátý Zdeněk Vítek. Jaroslavu Soukupovi vůbec nevyšla střelba a po čtyřech trestných kolech skončil na 76. místě. Ondřej Moravec na tom byl ještě hůře a doběhl dvaaosmdesátý.

Český lyžař Ondřej Bank obsadil 13. místo v obřím slalomu Světového poháru v Kranjské Goře. Z vítězství se radoval týden po drobné operaci srdce Švýcar Carlo Janka. Vedení v disciplíně si upevnil Ted Ligety, jenž skončil v součtu obou kol na třetím místě. Po pátém místě z Alta Badie to je druhý nejlepší Bankův výsledek v obřím slalomu, v hodnocení disciplíny mu patří 14. příčka. Další český reprezentant Kryštof Krýzl první kolo nedokončil, stříbrný muž z letošní univerziády Adam Zíka nabral manko téměř šest sekund a skončil v hloubi výsledkové listiny 1. kola.