Ze sportu

Hokejistům Mladé Boleslavi údajně hrozí vyloučení z extraligy. Podle informací serveru Aktuálně.cz zástupci středočeského klubu před sezonou předložili vedení soutěže zfalšované vstupní dokumenty, konkrétně prohlášení, že nedluží žádné peníze jiným subjektům.

České házenkářky postoupily v kvalifikaci mistrovství světa do červnové vyřazovací fáze. V Oderzu svěřenkyně trenéra Jana Bašného zvítězily nad Litvou 37:21 a čtyřčlenný turnaj vyhrály bez ztráty bodu.

Čeští florbalisté rozdrtili v druhém vystoupení na mistrovství světa v Helsinkách Japonsko 25:1 a dosáhli svého rekordního výsledku v historii i rekordu letošního turnaje. Češi vedou tabulku skupiny D s čtyřmi body o skóre před Norskem. V pondělním utkání s Nory, které se hraje od 14:00, stačí svěřencům trenéra Tomáše Trnavského k prvnímu místu a lepšímu nasazení pro čtvrtfinále i remíza. Sedm bodů za tři trefy a čtyři asistence si připsal Milan Tomašík, čtyři góly a jednu přihrávku zaznamenal Tomáš Sladký.

Sdruženář Miroslav Dvořák obsadil v závodě Světového poháru v Lillehammeru osmé místo a druhý den po sobě zaznamenal nejlepší český výsledek v sezoně. Pro druhé vítězství si doběhl Francouz Jason Lamy-Chappuis a upevnil si vedení v průběžném pořadí. Bodoval i Tomáš Slavík na 19. místě. Do elitní třicítky se nevešli Pavel Churavý, který skončil na 36. příčce, a Lukáš Jančík (56.).

Skokan na lyžích Thomas Morgenstern získal vítězné double ve Světovém poháru v Lillehammeru. Do Harrachova, kde bude seriál pokračovat příští víkend, tak odjede jako lídr pořadí. Body si ve čtvrtém závodu ročníku připsali tři Češi. Sedmnácté místo obsadil lillehammerský vítěz z roku 2005 Jakub Janda a vyrovnal tak české maximum v sezoně, kterého dosáhl na úvod seriálu v Kuusamu. Poprvé v ročníku bodoval 28. Lukáš Hlava. Třicátý Jan Matura zaznamenal svůj nejhorší výsledek v sezoně, nicméně jako jediný z Čechů bodoval i ve čtvrtém dílu SP.

Čtvrtý závod Světového poháru cyklokrosařů vyhrál ve španělském Igorre při neúčasti zraněného Zdeňka Štybara jeho belgický rival Niels Albert. Sesadil tak českého mistra světa z čela průběžného pořadí. Štybar, jenž vyhrál první dva závody SP v sezoně, musí přibližně čtyři týdny odpočívat kvůli zranění kolena. Nejspíš tak vynechá i pátý díl za čtrnáct dní v Kalmthoutu a opět tak klesnou jeho šance na obhajobu pohárového prvenství. Jediným českým zástupcem v baskickém Igorre byl Radomír Šimůnek, jenž obsadil 26. místo se ztrátou dvou kol na Alberta.

Tenisová legenda Martina Navrátilová chce příští týden vystoupit na nejvyšší africkou horu Kilimandžáro s cílem propagovat sportovní projekt Laureus a získat pro něj finanční prostředky. Ponese si s sebou i tenisovou raketu a míčky. Kilimandžáro je vysoké 5896 metrů a Navrátilová v keňské metropoli Nairobi přiznala, že zatím byla nejvýš ve 3660 metrech. Řekla ale, že výstup by neměl být obtížný, obavy má prý jen z řídkého vzduchu. Čtyřiapadesátiletá Navrátilová nedávno prodělala léčbu rakoviny prsu.