Ze sportu:

Cyklokrosař Radomír Šimůnek obsadil druhé místo v nedělním závodu série Superprestige v Gietenu, jenž se jel jako memoriál jeho otce, který zemřel náhle letos v srpnu ve věku 48 let. Závod na zmrzlé trati vůbec nevyšel českému mistru světa Zdeňku Štybarovi, jenž skončil hluboko v poli poražených sedmnáctý.

Dvojnásobná olympijská vítězka Martina Sáblíková skončila v závodu Světového poháru na 1500 metrů v Hamaru osmá. O jednu příčku si tak pohoršila oproti minulému týdnu v Berlíně, kde se zpožděním zahajovala sezonu po žaludečních problémech. Třetí triumf na této trati a celkově již pátý v sezoně si připsala kanadská rychlobruslařka Christine Nesbittová. Specialistka na dlouhé tratě Sáblíková, která na olympiádě ve Vancouveru získala na trati 1500 metrů nečekaný bronz, ztratila na Nesbittovou dvě sekundy a 36 setin. Na stejné trati v divizi B skončila další česká reprezentantka Karolína Erbanová druhá a poprvé v sezoně na 1500 m bodovala.

Bežec na lyžích Lukáš Bauer doběhl v mrazivém Kuusamu devátý na 15 km volně s handicapovým startem. Po výsledcích z pátečního sprintu i sobotní klasické desítky startoval až jako jednatřicátý, ale prodral se do elitní desítky. Závod Světového poháru opět v téměř dvaceti stupních pod nulou i hodnocení celého finského miniturné vyhrál Rus Alexander Legkov. Z bodového přídělu se mohl těšit i další český reprezentant Martin Jakš, jenž udržel svou pozici ze startu a doběhl dvaadvacátý.

Závod Světového poháru skokanů na lyžích vyhrál v Kuusamu Rakušan Andreas Kofler před krajanem Thomasem Morgensternem. Nejlepší z Čechů byl na 17. místě Jakub Janda, bodovali i osmnáctý Roman Koudelka a dvaadvacátý Jan Matura. Úvodní individuální závod sezony měli čeští skokani rozjetý ještě lépe, neboť po prvním kole figurovali Janda i Koudelka v elitní patnáctce. V mrazivém a větrném počasí ale nezopakovali skoky přes 130 metrů a o několik míst si pohoršili. Dva vyrovnané výkony předvedl Matura a udržel se na začátku třetí desítky.

Plavci Tomáš Fučík a Barbora Závadová vylepšili v závěrečný den mistrovství Evropy v krátkém bazénu české rekordy v polohovce. Fučíkovi ale čas 53,99 stačil na stometrové trati jen na sedmé místo, Závadová byla na dlouhé polohovce šestá. Své maximum z dopoledních rozplaveb v Eindhovenu posunula o další sekundu na 4:33,71. Jedinou medailistkou tak zůstala znakařka Simona Baumrtová. Ta si po čtvrtém místu na stovce a bronzu na padesátce vybojovala finálovou účast i na 200 metrů, kde skončila pátá výkonem 2:06,45. Tím potvrdila pozici nejlepší české plavkyně na tomto šampionátu.

Vodní slalomář Vavřinec Hradilek byl v Olomouci vyhlášen podruhé za sebou absolutním vítězem ankety Kanoista a raftař roku uplynulé vodácké sezony. V celkovém hodnocení porazil podle zisku bodů sjezdaře Tomáše Slováka, který z MS ve španělském Sortu přivezl bronz ze sprintu a dvě zlata ze závodů drůžstev. Hradilek se blýskl bronzovou medailí z mistrovství Evropy v Čunovu a stříbrem na mistrovství světa v Tacenu. Mezi slalomáři porazil deblkanoisty Jaroslava Volfa a Ondřeje Štěpánka, trojnásobné vítěze ankety. Třetí byla kajakářka Marie Řihošková.