Čeští olympijští medailisté už jsou doma

Foto: ČTK

Z Vancouveru se vrátila nejúspěšnější česká výprava v historii ZOH. Sbírka 6 cenných kovů z toho 2 zlatých se bude velmi těžce překonávat. Královnou Her se mezi našimi olympioniky jednoznačně stala Martina Sáblíková.

Martina Sáblíková po svém příletu do Prahy,  foto: ČTK
Rychlobruslařka Martina Sáblíková nastoupila na richmondském olympijském oválu do tří závodů a ve všech vyválčila medaili. Na 3 km a 5 km trati jí navíc dekorovali jako olympijskou šampionku. Dvě zlaté a jedna bronzová z patnáctistovky jí otevřely bránu mezi nejúspěšnější české olympioniky v historii. Ona sama si však skutečnost, že se zařadila po bok Emila Zátopka, Jana Železného či její sportovní kmotřenky Věry Čáslavské příliš neuvědomovala.

"Já nevím, zatím si to nepřipouštím a hlavně se mi chce strašně spát. Musela jsem hodně pracovat, abych na to 1. místo dosáhla. Děkuji všem lidem, kteří mě podporovali a samozřejmě trenérovi, který mě motivoval až do cíle."

Teprve 22letá rodačka z Nového Města na Moravě si se zlatou medailí na krku dvakrát vychutnávala z nejvyššího stupínku tóny státní hymny.

"Ceremoniál dostane každého do kolen. Jsem za to strašně ráda, že se to povedlo a já to mohla zažít dvakrát, protože ta atmosféra je úžasná."

Lukáš Bauer a Martina Sáblíková,  foto: ČTK
Druhým sportovním hrdinou české výpravy byl běžec na lyžích Lukáš Bauer. Ten se sice nedočkal vysněného zlata, ale po stříbru z Turína mu dvě kanadské bronzové medaile také udělali velkou radost.

"Co se týče výsledků a výkonů - naprostá spokojenost. Mám dort se šlehačkou a akorát nevyšla třešnička na něm, ale určitě to neovlivní hodnocení olympiády."

Maximálně spokojený byl s medailovou žní i předseda ČOV Milan Jirásek. Díky úspěchům české reprezentace úplně zapomněl na neschopné organizátory, unfairové rozhodčí i krajně nepříznivé počasí.

"Když je taková úspěšnost, tak je úplně jedno, jestli z nebe padají trakaře nebo svítí sluníčko."

Jirásek uznává, že největší českou osobností byla jednoznačně Martina Sablíková, ale jako bývalého lyžaře ho dostala do největší extáze bronzová mužská běžecká štafeta.

Zleva: Lukáš Bauer,  Martin Koukal,  Martina Sáblíková,  Jiří Magál a Martin Jakš,  foto: ČTK
"Mnoho let se štafeta snažila o medaili a vždycky se to nějak zvrtlo a buď selhal jednotlivec nebo se to nepovedlo technicky. Já jsem hrozně rád za ty hochy, ale i jejich servismany a mazače, že vybojovali ten bronz."

V úterý těsně po poledni dosedli čeští medailisté na plochu ruzyňského letiště. Za jeho branami na ně čekali spousty natěšených fanoušků, kteří o sobě dávali hlasitě vědět. Ještě před tím se však rychlobruslařská královna podělila o své dojmy a z jejích slov je patrné, že se v letadle cítí stejně dobře jako na ledě.

"Let byl úplně suprový, mně a myslím i celé výpravě se to moc líbilo a klidně bych letěla ještě jednou."

Martina Sáblíková v naší zemi vyvolala doslova olympijskou horečku. Sama si to ještě úplně neuvědomuje.

"Něco málo se ke mně dostalo, ale pořád tomu nemohu uvěřit. Uvěřím tomu až to uvidím, protože je to pro mě splněný sen. Když si vezmu, že rychlobruslení je v ČR teď docela populární, tak z toho mám radost a jsem strašně ráda, že se nám povedlo rychlobruslení proslavit."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio