Jirásek věří ve čtyři medaile z Vancouveru

Česká výprava pro ZOH ve Vancouveru má velké medailové šance. Dokonce je ve hře překonání rekordního zisku šesti cenných kovů ze Sarajeva 1984. Optimisticky naladěn je i předseda ČOV Milan Jirásek.

Pane předsedo, necelý měsíc před ZOH jsou největší česká esa ve výborné formě. Lukáš Bauer vyhrál fantastickým způsobem Tour de Ski, Martina Sáblíková vybojovala titul mistryně Evropy ve víceboji. To vás asi před Vancouverem naladilo na optimistickou notu?

"Mám z toho obrovskou radost, stejně jako všichni fanoušci v ČR. Ze zkušenosti však vím, že je potřeba držet se při zemi."

Přece jen výhodou české výpravy je, že nemá pouze jasného lídra, ale disponuje i silnou druhou vlnou - Záhrobská, Kraus, Churavý ad. Souhlasíte, že i díky tomu by se mohla urodit bohatší medailová sbírka?

"Určitě. Mnoho z nich může být na olympiádě alespoň do desítky, ale hlavně mnoho z nich má velké naděje v budoucnosti. Sportovní soupeření neskončí ve Vancouveru a oni jsou pro nás do budoucna velkým příslibem."

Prozradíte posluchačům váš medailový tip pro letošní ZOH?

"Já bych byl spokojen se čtyřmi medailemi stejně jako v Turínu. To by znamenalo, že jsme nezaostali za světem a to bych považoval za velký úspěch."

A co se týče jejich hodnoty?

"Rád bych samozřejmě viděl i nějakou zlatou."

ČOV tradičně vypsal pro české medailisty finanční odměny. Nestraší vás při současné formě českých sportovců, že budete muset sáhnout hluboko do kapsy?

"My na to máme samozřejmě vyčleněný rozpočet. Ta částka má i svou rezervu, ale i kdyby se ta vyčerpala, tak rádi sáhneme hlouběji do kapsy a určitě dostojíme svým závazkům."

Každá olympiáda je něčím specifická. V Pekingu to byl smog, jiné OH se zase potýkaly s vedrem. Ani jedno samozřejmě nehrozí ve Vancouveru, nicméně čím bude tato olympiáda specifická?

"I Vancouver má své záludnosti. Jednak je to časový posun - 9 hod, s čímž se ne každý dokáže v krátké době vyrovnat. Potom ve Whistleru, kde budou lyžařské disciplíny, je program ohrožen nestálým počasím. Tam, kde je poblíž oceán a hory, tak se zvraty počasí vyskytují častěji. Problémy s kvalitou sněhu, mlha, vítr, mohou některé závody odložit a to vše vyvolává nervozitu."

Čeští sportovci se tentokrát nemohou tolik spolehnout na své fanoušky, jako např. v Evropě. Máte informace, zda zájem o olympiádu ze strany českých diváků ovlivnilo i zavedení víz do Kanady?

"Já bych řekl, že to přece jenom ovlivnilo účast českých fanoušků. Ovlivnilo i prezidenta Václava Klause, který od začátku dával nepokrytě najevo velkou nespokojenost se zavedením vízové povinnosti. Na druhé straně tam žije obrovská česká kolonie krajanů, takže o fanoušky jistě bude dobře postaráno, naši sportovci ocení každý hlas, který je povzbudí, ale není to úplně dominantní záležitost."

Je faktem, že prezident Václav Klaus zrušil svou cestu do Vancouveru na protest proti zavedení víz. Nicméně na místě budou další političtí představitelé státu. Věříte, že se vám podaří je přesvědčit, že český sport by si zasloužil více peněz a jeho dlouhodobé podfinancování by mohlo skončit právě úspěchem na letošních ZOH?

"Jsem přesvědčen, že pokud tam zažijí opravdovou olympijskou atmosféru a uvědomí si, co ta dobrá reprezentace znamená pro stát, jaký to je přínos, tak se určitě budou dívat vstřícněji na snahy řešit financování sportu v ČR."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio