Přinese Vancouver české výpravě rekordní sbírku medailí?

Lukáš Bauer, foto: ČTK

Do Vancouveru se na 21. ZOH chystá rekordní česká výprava. ČOV nominoval na největší svátek zimních sportů 88 reprezentantů. Nejžhavějšími kandidáty medailí jsou rychlobruslařka Martina Sáblíková, běžkař Lukáš Bauer, skikrosař Tomáš Kraus, slalomářka Šárka Záhrobská a hokejisté.

Lukáš Bauer,  foto: ČTK
Česká olympijská výprava by neměla být rekordní pouze kvantitativně, ale skvělé výsledky v letošní sezóně naznačují, že by se mohla z Kanady vracet i s historicky rekordním počtem medailí. Jedním z těch, kteří by se měli podílet na sbírce cenných kovů je i čerstvý dvojnásobný šampion z prestižní Tour de Ski - Lukáš Bauer. Náš nejlepší běžkař odletěl do olympijského střediska lyžařských sportů - Whistleru - s více než třítýdenním předstihem, aby se vyhnul únavě i případným potížím s aklimatizací.

"Jediný problém je časový posun, ale to bude za pár dnů naprosto v pořádku. Mezi závody se nepřejíždí, jako je to u Tour, kdy sednete po závodě rozlámaný do auta a přejíždíte šest hodin a druhý den zase závodíte. To na olympiádě není."

Dostatek času využije v Kanadě k návštěvě kadeřníka a možná opět překvapí fanoušky extravagantním účesem, stejně jako před dvěma lety při vítězné Tour de Ski.

Místopředseda ČOV František Dvořák,  foto: ČTK
"Když jsem jako vždycky balil na poslední chvíli, tak jsem si vzpomněl, že se chci nechat ostříhat. Vyřeším to v Kanadě. Když mě napadne nějaký účes a bude to mít podporu napříč týmem, tedy půjdou do toho úletu se mnou, tak proč ne. Když zavolám domů a oni s tím nebudou souhlasit, tak tím spíše si to nechám na hlavě udělat."

Mezi 88 českými sportovci nebudou přítomni pouze medailoví kandidáti, ale logicky i reprezentanti, kteří spíše naplní coubertinovské heslo: Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se. Toho si je dobře vědom i místopředseda ČOV František Dvořák.

"Samozřejmě výkonnost je různá, ale všichni, kteří splnili mezinárodní kritéria, mají morální právo na Hry jet. Navíc v obrovské konkurenci je velmi pozitivní, že český sport tam má takové zastoupení."

Rychlobruslařky Martina Sáblíková  (vlevo) a Karolina Erbanová,  foto: ČTK
Jste šéfem české olympijské mise. Jsou s tím rekordním počtem spojeny nějaké logistické či technické problémy?

"Do určitého počtu se všechny organizační úkony opakují. Tyto Hry mají problém v tom, že jsou dvě od sebe velmi vzdálené olympijské vesnice, takže musí pracovat dva štáby a v tomto směru je to velmi logisticky náročné."

Je pravda, že ČOV nemá dostatek peněz na finanční odměnu pro hokejový tým v případě, že by získal zlato?

"Absolutně to není pravda. ČOV má dostatek prostředků v zásobách. My jsme pouze počítali do rozpočtu s částkou 8 milionů korun, ale pokud budeme muset hledat další zdroje pro české medailisty, tak se budeme jenom radovat - není to problém financí."

Počet 88 sportovců navíc nemusí být konečný, neboť do konce ledna jsou ještě ve hře volná místa od jednotlivých mezinárodních sportovních federací.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio