Ze sportu:

Český tenista Tomáš Berdych porazil ve svém druhém utkání na Turnaji mistrů v londýnské O2 Areně Američana Andyho Roddicka 7:5, 6:3 a udržel si ve skupině A naději na postup do semifinále. V pátek se pětadvacetiletý Berdych v posledním utkání střetne se Španělem Rafaelem Nadalem, který ve večerním utkání porazil Novaka Djokoviče 7:5 a 6:1.

Deblisté Lukáš Dlouhý a Leander Paes se rozloučili s Turnajem mistrů porážkou. Česko-indická dvojice dnes v Londýně nestačila na dvojčata Mika a Boba Bryanovy a světovým jedničkám podlehla 3:6, 4:6.

Hned úvodní den plaveckého mistrovství Evropy v krátkém bazénu překonala Barbora Závadová vlastní český rekord na polohové dvoustovce. Maximum z loňské sezony, kdy ještě mohli plavci využívat celotělové plavky a revoluční materiály, vylepšila v nizozemském Eindhovenu téměř o sekundu na hodnotu 2:11,83. Sedmnáctiletá Závadová dosáhla sedmého nejrychlejšího času a postoupila přímo do finále. Ve stejné disciplíně si postup mezi muži vybojoval osmým časem i Tomáš Fučík, jenž za vlastním českým rekordem zaostal o 24 setin. Postup do semifinále vybojovali v rozplavbách také Petra Chocová (50 metrů prsa), Simona Baumrtová (100 m znak), Petr Bartůněk (100 m prsa) a Jan Šefl (100 m motýlek), jenž dokonce rozplavby vyhrál.

Brankář Petr Čech je po roční přestávce znovu v pětičlenné nominaci do ideální fotbalové jedenáctky světa, která bude vyhlášena 11. ledna na galavečeru FIFA v Curychu. Nejlepší tým volí sami profesionální fotbalisté a organizátoři ankety z hráčské asociace FIFPRO zveřejnili seznam 55 jmen, z nichž budou hlasující vybírat.

Hokejisté pražské Slavie dokázali v předehrávce 24. kola otočit nepříznivý stav 1:3 s vedoucím Třincem a po výhře 4:3 po samostatných nájezdech se posunuli na deváté místo o skóre před Litvínov. Ocelářům stačil první hattrick v extralize útočníka Ladislava Kohna jen na bod, protože v páté sérii rozstřelu rozhodl Vladimír Růžička mladší. Třinec i tak zvýšil svůj náskok v čele před druhými Vítkovicemi na tři body.

České basketbalové reprezentantky povede dál trenér Lubor Blažek, který je přivedl ke stříbru na mistrovství světa na přelomu září a října v České republice. Luboru Blažkovi po šampionátu skončila smlouva, ale dnes se s výkonným výborem České basketbalové federace dohodl na další dvouleté spolupráci. ČTK to řekl předseda federace Miroslav Jansta.

Třetí výhru za sebou získaly v Evropské lize basketbalistky USK Praha, které doma porazily Galatasaray Istanbul 84:56. Pražanky mají stejně jako druhý Spartak Moskva bilanci tří výher a dvou porážek. Příští středu hraje USK na palubovce vedoucí Salamanky.

Basketbalistky Frisco Sika Brno prohrály v pátém kole Evropské ligy ve španělské Valencii s vedoucím týmem skupiny D Ros Casares 74:82. Brňanky sice favorizovanému týmu dlouho vzdorovaly, ale o jejich čtvrté porážce rozhodla třetí čtvrtina, po níž získal španělský tým důležitý desetibodový náskok. České mistryně zůstaly v tabulce skupiny s jedním vítězstvím a čtyřmi porážkami na posledním místě.

Basketbalisté Prostějova vyhráli ve druhém utkání Vyzývacího poháru v německém Bonnu nad domácím týmem Telekom Basket 81:75 a vedou bez porážky tabulku skupiny E. Hanáci sice ve vyrovnaném souboji po tři čtvrtiny zápasu dotahovali místy až pětibodový náskok soupeře, ale o výsledku rozhodla osmibodová šňůra českého týmu na začátku poslední čtvrtiny.

Liberečtí volejbalisté postoupili do 3. kola Vyzývacího poháru. V domácí odvetě oplatili bulharskému Gabrovu týden starou porážku 1:3, a proto o postupujícím rozhodl zlatý set, který domácí vyhráli 15:10. Letos na jaře se liberecká Dukla probojovala až do závěrečného turnaje Vyzývacího poháru a skončila čtvrtá.

Ostravští volejbalisté vypadli z Poháru CEV. V odvetě prvního kola prohráli s Lokomotivem Charkov 0:3. Alespoň set neuhráli s ukrajinským protivníkem ani před týdnem doma. Z evropské klubové soutěže číslo dvě se Ostrava nyní přesune o úroveň níž, do Vyzývacího poháru.

V březnu přijede do Prahy na druhý pokus někdejší hvězda profesionálního boxu Mike Tyson. Potvrdili to promotéři celé akce Ladislav Kutil a Pavol Mucha. Dohodu s českou dvojicí, která pořádá galavečery bojových sportů, potvrdil i anglický manažer bývalého světového šampiona v těžké váze Carl Holness. Tyson do české metropole přiletí 24. března a zůstane zde dva dny. Zúčastní se galavečera Heroes Gate, následné VIP party a na vlastní žádost zavítá i do motolské nemocnice.