Ze sportu:

Skeetaři Jakub Tomeček, Jakub Novota a Miloš Slavíček se stali mistry světa v soutěži juniorských družstev, navíc vytvořili součtem 357 bodů nový světový rekord ve své kategorii. Čeští mladíci vylepšili na šampionátu ve sportovní střelbě v Mnichově o jeden zásah dva roky starý výkon Kypřanů a o jednu ránu také porazili tým USA. Česká výprava tak v závěrečném dnu soutěží v bavorské metropoli získala druhou zlatou medaili; o tu první se postaraly v sobotu juniorské puškařky ve střelbě ze sportovní malorážky vleže rovněž ve světovém rekordu. Výčet medailových úspěchů doplňují třetí místa Lenky Maruškové a ženského družstva ve sportovní pistoli, Jiřího Liptáka a družstva juniorů v trapu a juniora Josefa Nikla v neolympijském běžícím terči na 10 metrů a 50 metrů mix.

Simona Baumrtová si na plaveckém mistrovství Evropy v Budapešti doplavala pro sedmé místo v závodě na 200 metrů znak. Chomutovská plavkyně tím o příčku vylepšila dosud nejlepší český výsledek na šampionátu, o který se v pondělí postarala Barbora Závadová v polohovém závodě na 400 metrů.

Český tenista Tomáš Berdych porazil na turnaji v Torontu ukrajinského hráče Sergije Stachovského 6:2 a 6:4 a postoupil do třetího kola. Naopak Radek Štěpánek prohrál i druhý zápas po zdravotní pauze. Na turnaji v Torontu vypadl v prvním kole s Italem Fabiem Fogninim 2:6, 4:6.

Poslední šanci na zkoušení mají čeští fotbaloví reprezentanti, kteří si ve středeční generálce před zářijovým startem evropské kvalifikace chtějí upevnit sebevědomí v duelu s Lotyšskem. Národní tým po libereckém závěrečném testu ukončí téměř devítiměsíční přípravné období, v kvalifikačních zápasech už totiž možnost na opravu nebude a každé zaváhání se může vymstít. Reprezentace se českým fanouškům na domácí půdě představí poprvé od loňského října; když mužstvo převzal trenér Michal Bílek, zatím pokaždé hrálo venku.

Zdánlivě snadný úkol před sebou mají čeští fotbalisté do 21 let. "Lvíčata" ve středu v Praze na Julisce přivítají v evropské kvalifikaci trpaslíka ze San Marina, a pokud si podle papírových předpokladů připíšou šesté vítězství ve skupině, zajistí si už s předstihem účast v baráži o šampionát. Za předpokladu, že v souběžně hraném duelu neporazí Island Německo, vynese Čechům očekávaná výhra dokonce prvenství ve skupině.