Ze sportu:

Čeští hokejisté porazili na závěr základní části mistrovství světa v Mannheimu Švédsko 2:1 góly Tomáše Rolinka a Petra Hubáčka a do osmifinálové skupiny si přenesou tři body. Boj o postup čtvrtfinále zahájí v sobotu utkáním proti Švýcarsku.

Dvě volná místa na soupisce českého národního týmu pro další fázi mistrovství světa v Mannheimu a Kolíně nad Rýnem doplní obránci Ondřej Němec a Tomáš Mojžíš. Naopak kádr opouští bez účasti na světovém šampionátu zadák Angel Krstev a útočníci Jan Kovář a Milan Gulaš. Spolu s nimi končí i zraněný zadák Filip Novák.

Česká tenistka Lucie Šafářová postoupila na turnaji v Madridu do semifinále. Ve čtvrtfinále porazila 6:1, 1:6 a 6:4 Naďu Petrovovou z Ruska. Třiadvacetiletá Šafářová v Madridu dosáhla druhého nejlepšího výsledku v sezoně. Jejím dosavadním maximem bylo finále turnaje v Paříži, kde podlehla Jeleně Dementěvové.

Čeští tenisté vedeni Tomášem Berdychem se na Světovém poháru družstev, který začne v sobotu v Düsseldorfu a je přípravou na Roland Garros, utkají v Červené skupině s USA, Austrálií a Španělskem. Rozhodlo o tom páteční losování. Český tým začne hrát v pondělí proti Španělsku, které nemá ve své sestavě žádnou z hvězd - chybí Rafael Nadal i Fernando Verdasko a nastoupit by měli Nicolas Almagro, Daniel Gimeno-Traver a Marc Lopez. Ani Češi ale nebudou v plánované daviscupové sestavě, jelikož proti původním předpokladům bude chybět po nemoci Radek Štěpánek. Tenisté budou spoléhat na výkony světové šestnáctky Berdycha, který by měl i přes odstoupení z turnaje v Madridu kvůli zranění stehenního svalu hrát. V týmu ho doplní dvojice Jan Hájek a Lukáš Dlouhý.

Členům bronzové štafety běžců na lyžích z olympiády ve Vancouveru a sjezdaři Ondřeji Bankovi se od pátku blyští na hrudi Záslužný kříž třetího stupně. Všem ho připnul ministr obrany Martin Barták za jejich reprezentaci za zimních hrách. Běžci se objevili u ministra po letošní sezoně již podruhé. Před měsícem a půl, kdy dostala trojnásobná olympijská medailistka Martina Sáblíková Záslužný kříž druhého stupně, převzali děkovný list. Tehdy se u ministra obrany objevila pouze trojice ze štafety Martin Koukal, Jiří Magál a Martin Jakš, kterou zaměstnává Dukla. Nyní nechyběl ani Lukáš Bauer, který ještě spadá pod ministerstvo vnitra, ale od června by se měl stát rovněž členem armádního resortu.

Čeští fotbalisté do sedmnácti let se v Praze sešli před startem na mistrovství Evropy v Lichtenštejnsku, kde se postupně utkají ve skupině s Anglií, Tureckem a Řeckem. Kouč Jiří Štol přivítal na srazu v tréninkovém centru Sparty na Strahově kompletní osmnáctku nominovaných hráčů a nikdo z nich nemá zdravotní problémy. Do dějiště turnaje odcestují Češi v neděli. Česká sedmnáctka se na evropském šampionátu představí po čtyřech letech, při své poslední účasti mezi elitou vybojovala pod vedením Jakuba Dovalila stříbro. Postup do Lichtenštejnska si mladí fotbalisté zajistili na konci března, kdy na domácí půdě vyhráli kvalifikační skupinu.

Český kůň se poprvé zúčastní francouzského klasického dostihu. V pařížském Longchamp se svěřenec trenéra Arslangireje Šavujeva pustí do Velké jarní ceny. Ryzáka Shamalgana čeká boj s francouzskou, německou a britskou elitou. V neděli absolvuje první letošní start Age Of Jape. Loňský Kůň roku v Česku a vítěz Trojkoruny poběží v Bratislavě Velkou květnovou cenu na 2400 metrů v sedle tradičně s Jeanem Pierrem Lopezem.