Ze sportu

Česká oštěpařská světová rekordmanka Barbora Špotáková je jedním ze čtrnácti ambasadorů nového atletického seriálu Diamantové ligy, který začne v pátek 24. května v katarském Dauhá. Mistryně světa z Ósaky a olympijská vítězka z Pekingu se tak zavázala ke startu na sedmi mítincích, kde je její disciplína zařazena, a dostala se tak mezi elitní atlety, jako je i jamajský sprinterský fenomén Usain Bolt.

Mistr Evropy v tahačích David Vršecký v pátek na zkušebním okruhu Dekra poblíž Drážďan překonal tři světové rekordy a napravil tak úterní neúspěšné pokusy. Pětatřicetiletý roudnický jezdec na voze českého týmu Buggyra zajel nejrychlejší časy na 100 kilometrů, 100 mil a v hodinovce. Vršecký byl už před pátečním pokusem držitelem světového rychlostního rekordu a na kilometr s pevným startem.

Vstup do Mogul Šumava rallye Klatovy zvládl nejlépe Pavel Valoušek. Pilot vozu Škoda Fabia S2000 je v čele druhého podniku mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích s minimálním náskokem necelých dvou vteřin před úřadujícím šampionem Romanem Krestou. Po čtyřech odjetých rychlostních zkouškách je třetí Václav Pech.

Fotbalisté pražské Slavie zvítězili v odvetě čtvrtfinále Ondrášovka Cupu na hřišti Sparty 1:0 a po stejném výsledku z úvodního duelu v Edenu postoupili do semifinále soutěže, kde se utkají s Jabloncem. Třetí pražské derby během dvou týdnů rozhodl v osmé minutě z penalty Jaroslav Černý. Slávisté si postupem udrželi naděje na účast v evropských pohárech, kam se už téměř s jistotou nemohou probojovat z ligy.

Disciplinární komise ve čtvrtek udělila pokutu šest milionů korun klubu Bohemians Praha a odečetla mu 20 bodů v prvoligové tabulce za to, že nenastoupil do sobotního utkání proti Bohemians 1905. Novinářům to řekl šéf Bohemians Praha Karel Kapr. Útočník Bohemians Praha Marek Kincl nesmí dva roky vykonávat funkci kapitána mužstva, Kapr nesmí dva roky působit v žádné funkci ve fotbale. Disciplinárka tak rozhodla kvůli tomu, že pražský klub se podle ní dopustil nekalého ovlivnění soutěže.

Další čtveřici hráčů si musel ze seznamu kandidátů na květnové mistrovství světa v Německu vyškrtnout definitivně trenér českých hokejistů Vladimír Růžička. Zdravotní problémy nepustí na světový šampionát obránce Romana Poláka z St. Louis, účastníka únorových olympijských her ve Vancouveru. Stejně tak vypadli útočníci Michael Frolík s Kamilem Krepsem z Floridy a Zbyněk Irgl z Jaroslavle. V minulých dnech se Růžičkovi už omluvily hvězdy Tomáš Kaberle z Toronta a Václav Prospal z New York Rangers.

Čeští hokejisté do 18 let na světovém šampionátu v Bělorusku postoupili do vyřazovací fáze turnaje, čímž zároveň odvrátili hrozbu účasti ve skupině o udržení. K postupu do play off pomohla svěřencům kouče Jiřího Kopeckého těsná výhra 5:4 nad Lotyšskem.

Po dvaceti letech bude mít v sobotu Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) nového předsedu. Nástupce Vladimíra Srba vzejde z trojice kandidátů - dosavadního místopředsedy Pavla Kořana, někdejšího generálního ředitele Českých radiokomunikací Miroslava Čuřína a bývalého kulturisty Stanislava Pešáta. Na valné hromadě v Nymburce se na další čtyřletý cyklus bude volit celý devatenáctičlenný výkonný výbor.