Ze sportu

Český oštěpař Petr Frydrych obsadil na mistrovství světa v Berlíně desátou pozici. Jednadvacetiletý svěřenec světového rekordmana Jana Železného hodil nejdál ve třetím pokusu, a to 79,29 metru.

Zlatou hokejku pro nejlepšího českého hráče v sobotu v Praze získal útočník Patrik Eliáš. Hráč New Jersey byl v minulém ročníku nejproduktivnějším Čechem v NHL a solidně se po vyřazení Devils ve Stanleyově poháru předvedl i na mistrovství světa. I díky tomu Eliáš sesadil z trůnu krále předchozích čtyř ročníků ankety Jaromíra Jágra.

Hokejisté Liberce prohráli souboj o třetí příčku na turnaji Summer Ice Hockey v Basileji s Dynamem Minsk 1:2. Účastník KHL vedl po druhé třetině dvoubrankovým rozdílem, jediný gól Bílých Tygrů zaznamenal Jan Víšek.

Trenér atletické reprezentace Václav Fišer u českého týmu končí. Rozhodl se, že po mistrovství světa v Berlíně na svou funkci rezignuje. Dvaašedesátiletý kouč působil ve své roli od roku 1992 a odchází do důchodu.

Jan Kopecký se v neděli stal devátým českým závodníkem v historii, který vyhrál zlínskou Barum rallye. Člen továrního týmu Škoda Motorsport suverénně ovládl náročnou soutěž, zařazenou hned do tří šampionátů, a poprvé v kariéře si připsal triumf v seriálu Intercontinental rallye challenge.

Týden po překonání kanálu La Manche zvítězil dálkový plavec Rostislav Vítek na mistrovství republiky v závodě na pět kilometrů. Na Lipně v sobotu obhájil titul s náskokem 2,3 sekundy před Jakubem Fichtlem, který této disciplíně vládl pět let před ním. Také mezi ženami triumfovala zástupkyně Komety Brno. Silvie Rybářová zvítězila o více než čtyři minuty před teprve patnáctiletou Lenkou Štěrbovou, už jistou vítězkou Českého poháru. Obhájkyně titulu a dlouholetá česká jednička Jana Pechanová do závodu na poslední chvíli ze zdravotních důvodů nenastoupila. Dnes se na Lipně poplave o medaile na trati 20 km.

Český pohár v cross country na horských kolech vyhráli Jiří Friedl a Pavla Havlíková, která obhájila celkové prvenství v seriálu z loňského roku. Závěrečný pátý závod v dešti v Kutné Hoře vyhrál Filip Eberl, který si připsal první vítězství v poháru. Friedl dojel se ztrátou 19 sekund druhý. Mezi ženami triumfovala s téměř tříminutovým náskokem Polka Anna Szafraniecová před Slovenkou Jankou Števkovou. Nejlepší domácí závodnicí v cíli byla na třetí příčce Havlíková, která ovládla seriálové pořadí, přestože nevyhrála ani jeden závod. Nejlepší česká bikerka Tereza Huříková vytěžila ze svých startů dvě prvenství a jedno druhé místo, což znamenalo konečné šesté místo.

Skokan na lyžích Roman Koudelka obsadil v závodě letní Grand Prix v polském Zakopaném pátou příčku. V průběžném pořadí poháru se posunul o jedno místo a je šestý. Do druhého kola z českých skokanů prošel ještě Jakub Janda, který skončil šestnáctý. Závod vyhrál s náskokem sedmi bodů Rakušan Gregor Schlierenzauer.