Sport

Lada Kozlíková, Foto: ČTK

V dnešní sportovní rubrice bude Herbert Brynda zpovídat české "železné muže", triatlonisty odjíždějící na mistrovství světa na Havaj, řeč bude o fotbale a také o nečekaném úspěchu české dráhové cyklistiky.

Bez dvou set metrů čtyři kilometry plavání, pak 180 kilometrů v sedle kola a nakonec maratón. To vše v čase mezi osmi až deseti hodinami. Pro většinu lidí zcela šílená představa, a to i v případě, že by bylo možné absolvovat pouze vybranou disciplínu nebo rozložit tento trojboj do několika dnů. Na neoficiální mistrovství světa "železných mužů" neboli Ironmanů, které se koná za necelé tři týdny na Havaji odjíždí sedm Čechů. Již počtvrté na Havaj míří osmadvacetiletý Petr Vabroušek z Brna, náš nejlepší Ironman, který se na loňském mistrovství umístil na devětadvacátém místě. Petr Vabroušek vysvětluje, o jaký závod vlastně jde:

Petr Vabroušek,  Foto: ČTK
"Havaj je vlastně finále světové série Ironman, dá se rovněž říci, že tento závod založil triatlon. V každém případě je to nejvyšší vrchol a každý triatlonista, včetně specialistů na krátký olympijský triatlon, sní o tom, že jednou bude startovat na Havaji a uspěje tam."

K účasti na Havaji je třeba, aby se závodník kvalifikoval na jednom z kvalifikačních závodů v průběhu roku, a není to nic jednoduchého. Více Petr Vabroušek:

"Dostat se na Havaj, znamená kvalifikovat se na jednom ze závodů světové série. To se ročně podaří 1500 závodníků, kteří pak na Havaji startují. Uvádí se, že počet těch, kteří to každoročně zkoušejí je okolo 50 000, takže už samotná účast na Havaji je pro mnohé vrcholem. Tomu pak odpovídá i průběh samotného závodu, co se konkurence i nasazení závodníků týká. Je to zkrátka mistrovství světa se vším všudy."

Náš závodník dokazuje, že lze na náročnost závodu pohlížet bezmála poeticky:

"Plave se v křišťálově čistém moři, pod sebou vidíte hejna ryb a želvy - je to opravdu nádhera. Voda mívá přibližně 28 stupňů, neoprény proto nejsou povoleny a plave se tak, jak se má: pouze v plavkách. Velmi náročná je cyklistika, zejména pro kombinaci vlhkosti a teploty, což platí i pro běh, ale především kvůli nárazovým větrům tzv. Momuku-winds, jejichž rychlost dosahuje až 100km v hodině a nejednou se stane, že srazí závodníka ze silnice. Proto jsou také zakázána disková kola. Závěrečný běh je pak už jen soubojem s morální silou."

Loni byl Vabroušek devětadvacátý, s jakým umístěním by byl spokojen letos?

"Zcela určitě mě nemůže uspokojit nic jiného než vylepšení této pozice. Pokud bude v závodě všechno, jak si představuji, pak bych se rád podíval do první dvacítky. Ale vím, že u mnoha vítězů Havaje byla cesta k vítězství velmi trnitá a vedla přes šest sedm neúspěchů, včetně Marca Allena, který na Havaji vyhrál šestkrát. Takže rozhodně nebudu lámat hůl, nedostanu-li se letos do té dvacítky."

Druhým nejstarším, papírově nejslabším a přece stále usměvavým je nováček výpravy Stanislav Bartůšek, jehož znají diváci České televize jako sportovního moderátora. Bartůšek plně vyvrací tvrzení o nesportovním založení sportovních novinářů a objasňuje svou cestu k nominaci a cíle na havajském mistrovství:

"Příprava byla velmi tvrdá, připravuji se po celý rok, dá se říci, že veškerý volný čas, který nevěnuji přítelkyni, věnuji tomuto sportu. Po kvalifikaci ve Švýcarsku, odkud jsem se počátkem srpna kvalifikoval, jsem chvíli odpočíval, pak jsem poněkud přitvrdil v tréninku a tak doufám, že budu schopen zajet čas blízký deseti hodinám a dvaceti minutám. Mým malým soukromým cílem je - vzhledem k tomu, že jsem ze sedmi Čechů na startu papírově nejslabší - na trati alespoň jednoho ze svých reprezentačních kolegů na trati předběhnout."


Los sedmého kola nejvyšší fotbalové ligy proti sobě postavil věčné pražské rivaly - Spartu a Slavii. Ve 142. derby stejně jako před čtyřmi lety nepadla branka a pohledný fotbal se začal hrát až ve druhém poločase. Jeden z nejzkušenějších aktérů derby, slávistický útočník Pavel Kuka, pro něhož to byl bez jednoho zápasu jubilejní dvoustý v české lize, s výsledkem 0:0 spokojený nebyl:

"Hlavně ve druhé polovině byly šance na obou stranách, což samozřejmě diváky v tom počasí zahřálo, ale chybělo největší koření fotbalu - góly. Z takového výsledku jsem zklamaný, protože já jako útočník jsem na hřišti proto, abych střílel góly, což se mi nepodařilo, a proto ani nemohu být spokojený."

Po odehraných osmi kolech vede ligovou tabulku dosud neporažená Sparta s osmnácti body, o bod méně má mistrovský Liberec na druhém místě, třetí Slavie získala 15 bodů. Další klub, který bude tento týden reprezentovat Českou republiku v poháru UEFA, Viktoria Žižkov, je s dvanácti body šestý. Tabulku uzavírají s šesti body České Budějovice, o bod méně nasbíral Hradec Králové, který se dosud neradoval z vítězství.


Lada Kozlíková,  Foto: ČTK
Česká dráhová cyklistika se po šestnácti letech raduje ze zlaté medaile na mistrovství světa. Nikoliv zásluhou mužů, kteří naprosto selhali, ale zásluhou třiadvacetileté jezdkyně z Moravy Lady Kozlíkové. V dánském Ballerupu vybojovala Kozlíková nejdříve stříbrnou medaili v bodovacím závodě na 25km a potom zlato v nové disciplíně zvané "scratch". Česká závodnice, která se ve svém zlatém závodě držela zpočátku spíše vzadu, vysvětluje vítěznou taktiku následovně:

"My jsme se s trenérem na taktice dohodli již včera s tím, že zaujmu takovou neutrální pozici, nebudu vyvíjet žádnou aktivitu a mezi osmým a čtvrtým okruhem do cíle zaútočím. V osmém okruhu se mi naskytla opravdu výborná příležitost, věděla jsem, že to je ten správný okamžik a že pokud ho nevyužiji, tak mezi těmi nejlepšími spurtérkami nemám šanci. Takže jsem do toho šla naplno, zkusila jsem to a ono to prostě vyšlo."