Ze sportu:

Historický úspěch Šárky Záhrobské na mistrovství světa v alpském lyžování ocenil i prezident Václav Klaus. Dvacetileté závodnici zaslal blahopřání k třetímu místu v pátečním slalomu v italské Santa Caterině. "Mám opravdu velkou radost, že Vám mohu pogratulovat nejen k zisku historicky první medaile, kterou kdy získala Česká republika v alpském lyžování, ale zároveň i k Vašim narozeninám," uvedl Klaus v telegramu, jehož text poskytl ČTK ředitel tiskového odboru prezidentské kanceláře Petr Hájek. Prezident, který je vášnivým lyžařem, poděkoval Záhrobské za skvělou reprezentaci České republiky a popřál jí mnoho dalších úspěchů.

Čeští hokejisté porazili ve svém druhém utkání na Švédských hrách ve Stockholmu Finsko 3:2 v prodloužení. Rozhodující branku vstřelil v třetí minutě nastaveného času Jaroslav Bednář. Poslední zápas na závěrečném turnaji Euro Hockey Tour čeká český tým v neděli od 12:00 proti Rusku.

Brankář Petr Čech z Chelsea si v sobotním utkání Premier League proti fotbalistům Evertonu vylepšil svůj osobní rekord v neprůstřelnosti na 961 minut. Tím jednak znovu posunul rekord anglické ligy a zároveň překonal svůj výkon z české nejvyšší soutěže, v níž v podzimní části ročníku 2001/02 neinkasoval ve sparťanském dresu 903 minut. Čech se tak dostal na 39. místo historického světového pořadí. V jeho čele je Brazilec Mazarópi, který v letech 1977-78 v dresu klubu Vasco de Gama udržel neprůstřelnost 1816 minut. Aby se Čech dostal do nejlepší desítky, musí odchytat bez inkasovaného gólu ještě více než dva zápasy.

Díky dvěma brankám Jana Schulmeistra zvítězili fotbaloví reprezentanti do 19 let na turnaji ve španělském středisku La Manga v závěrečném duelu 2:1 nad Norskem a vyhráli celou soutěž. Seveřané, kteří mají areál pronajatý a byli pořadatelem turnaje, šli v desáté minutě do vedení. Olomoucký útočník ale ještě v prvním poločase díky proměněným penaltám skóre otočil.

Český sdruženář Ladislav Rygl obsadil čtvrté místo v závodu Světového poháru v italském Pragelatu. Osmadvacetiletý reprezentant byl po skoku na třetí příčce, ve sprinterské trati na 7,5 kilometru neuspěl v závěrečném finiši. V budoucím olympijském areálu se z vítězství radoval poprvé v sezoně Rakušan Felix Gottwald.

Plavkyně Ilona Hlaváčková vybojovala v letošním roce už třetí vítězství ve Světovém poháru v krátkém bazénu. V New Yorku vyhrála svou parádní disciplínu 50 metrů znak a navázala na nedávné triumfy ve Stockholmu a Berlíně.