Zeman na schůzce s Cichanouskou popřál běloruské opozici úspěch v boji s diktátorem

Prezident Miloš Zeman vyjádřil představitelce běloruské opozice Svjatlaně Cichanouské osobní podporu a ocenil její odvahu. Opozici popřál vítězství v boji s posledním evropským diktátorem. Po přijetí na zámku v Lánech to na twitteru uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Cichanouskou do Lán přivezla kolona za doprovodu policejních vozů. Návštěvu běloruské opoziční političky totiž doprovázejí zpřísněná bezpečnostní opatření. I když na ni neměla automatický nárok, policie jí přidělila ochranku.  V Hrzánském paláci se odpoledne setkala Cichanouská s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Hovořili o politické situaci v Bělorusku, možné pomoci demokratické opozici či o osudu zadrženého novináře Ramana Prataseviče, uvedl na twitteru úřad vlády. Ve středu Cichanouská přednese projev v Senátu, setká se s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) i s ministrem zahraničí Jakubem Kulhánkem (ČSSD).

Cichanouská zahájila čtyřdenní návštěvu Česka v pondělí, sešla se mimo jiné s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a dalšími zástupci horní komory nebo s rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou. Na tiskové konferenci po jednání s Vystrčilem vyzvala k tomu, aby Česko bylo důsledné v postupu proti nezákonnému a teroristickému Lukašenkovu režimu. Mělo by podle ní podpořit další sankce proti jeho činitelům i podnikům s ním spojeným. Vystrčil označil vůdkyni běloruské opozice za skutečně zvolenou prezidentku Běloruska.

Cichanouská loni v srpnových prezidentských volbách kandidovala proti Lukašenkovi. Podle oficiálních výsledků získala 10,1 procenta hlasů. Mnozí se však domnívají, že ve skutečnosti dostala více hlasů než Lukašenko, který oficiálně vyhrál. Výsledky voleb neuznává mnoho států ani Evropská unie.