Zeman by uvítal otevření Českého domu ve Vídní, řekl při návštěvě Rakouska

Český prezident Miloš Zeman by uvítal otevření Českého domu ve Vídni. Řekl to dnes na společné tiskové konferenci s rakouským kolegou Alexanderem Van der Bellenem po jejich schůzce ve Vídni. Oba prezidenti se vyslovili pro posílení dopravního spojení mezi oběma zeměmi a pochvalovali si ekonomickou spolupráci ČR a Rakouska.

"Já jsem se v poslední době vrhl na otevírání Českých domů. Otevřel jsem Český dům v Jeruzalémě, pak jsem otevřel Český dům v Bratislavě a letos na podzim pojedu otevírat Český dům do Bělehradu. Bylo by krásné, kdybychom časem měli Český dům i ve Vídni, protože ve Vídni byla tak velká česká menšina, že se o Vídni říkalo, že je to druhé největší české město," řekl Zeman. Rakouský prezident se vyslovil pro budování vysokorychlostního železničního spojení obou zemí. Ocenil, že i v době koronavirové krize pokračovaly ekonomické kontakty Česka a Rakouska a že epidemická situace se zlepšuje. Rakouský prezident také podpořil Česko v diplomatické roztržce s Ruskem.

Prezident Miloš Zeman popřel dřívější informace tisku, že žádal odvolání velvyslankyně v Rakousku Ivany Červenkové. Prezident Zeman kritizoval Červenkovou v roce 2019 za to, že mu poskytla špatné informace o financování českojazyčné školy ve Vídni. Prezident kvůli tomu tehdy při návštěvě Rakouska kritizoval někdejšího vídeňského starostu Michaela Häupla.