Zeman vyznamenal rekordní počet osobností

Při svém posledním slavnostním předávání vyznamenání na Pražském hradě  prezident Miloš Zeman ocenil největší počet osobností za své desetileté funkční období. Řády a medaile od něj obdrželo 78 mužů a žen. Mezi nimi byli například příslušníci legendární odbojové organizace Tři králové, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, zpěvačka Hana Zagorová, hudebník Miroslav Žbirka nebo bývalá manželka amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivana rozená Zelníčková.

Nejvyšší státní vyznamenání Řád Bílého lva prezident Zeman udělil také leteckému akrobatovi a stíhacímu pilotovi Josefu Hubáčkovi, pilotovi z druhé světové války Josefu Stehlíkovi a legionářům a účastníkům protinacistického odboje Karlu Lukasovi a Vojtěchu Lužovi.

Zeman udělil i tři Řády Tomáše Garrigua Masaryka, tedy druhé nejvyšší státní vyznamenání, mimo jiné nejvíce překládanému slovenskému spisovateli Ladislavu Mňačkovi. Celkem Zeman udělil 21 medailí Za hrdinství, mimo jiné studentům popraveným v listopadu 1939, dobrovolným hasičům a policistovi za zásah při tornádu i požáru v Českém Švýcarsku i českému vojákovi za zneškodnění teroristů v Afghánistánu.

Ceremoniál se v tradičním termínu u příležitosti státního svátku 28. října uskutečnil po třech letech. Loni a předloni se nekonal kvůli koronavirové pandemii a prezidentově pobytu v nemocnici. Dnešního aktu se zúčastnili například premiér Petr Fiala (ODS) s chotí, několik ministrů jeho vlády nebo členů předchozího kabinetu.

Pozvání naopak neobdrželi například šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nebo Miloš Vystrčil (ODS), jenž by měl pokračovat jako předseda Senátu. Někteří další politici a zástupci veřejných institucí na Hrad nedorazili kvůli pracovním povinnostem nebo právě kvůli selektivnímu výběru hostů.