Zemědělci bojují s kvalitou ječmene a chmele, prý je málo hořký

Až na konci srpna se žně v Ústeckém kraji rozjely naplno, už teď je ale zřejmé, že rozhárané letní počasí výrazně ovlivní kvalitu jejich úrody. Nejvíc je to patrné na surovinách pro pivovarnictví; chmel je podle prvních rozborů málo hořký, ječmen zase podle zemědělců trpí nevyrovnanou kvalitou a sklízí se příliš pozdě. Výnosy v tunách na hektar přitom nebudou špatné. Chmelaři v začali sklízet o víkendu a vzápětí potvrdili očekávanou sklizeň 6500 tun, tedy asi 1,25 tuny na hektar. Z dlouhodobého hlediska je to spíš nadprůměrný výsledek, ale kvalita zřejmě tak vysoká nebude. Zatímco vloni se obsah alfa hořkých látek pohyboval mezi 3,6 až 3,8 procenty, letos by to mělo být o něco méně.