Rodinné farmy, které oživily venkov. Titul Farma roku 2020 putuje do středočeských Milošovic

Titul Farma roku 2020 pro rodinu Cihlářových z Milošovic

Nabízí prodej mléka, sýrů, jogurtů a dalších mléčných výrobků. Vyhlášen je její chov holštýnského skotu a suffolských ovcí. Rodinná farma Milošovice, která od roku 1992 hospodaří v obci na rozhraní Kutnohorska, Benešovska a Havlíčkobrodska, získala titul Farma roku 2020.

Soutěž různě zaměřených rodinných farem z různých koutů republiky organizuje Asociace soukromého zemědělství už 19 let. Přináší podle ní skutečné příběhy lidí, kteří dokázali téměř nemožné - za nerovných startovních podmínek začít soukromě hospodařit a ze socialistickou péčí zdevastovaných statků vybudovat prosperující farmy. Farmy, které oživily venkov, nabízejí řadu pracovních příležitostí, produkují kvalitní potraviny a pečují o krajinu.

Titul Farma roku 2020 vybojovala pětičlenná rodina Cihlářových z Farmy Milošovice  (ASZ Benešov). | Foto: Asociace soukromého zemědělství ČR

Laureátem roku 2020 je pětičlenná rodina Cihlářových z Farmy Milošovice. Hospodaří v obci po vzoru svých předků, kteří se tam sedlačině věnovali po několik staletí. Tradici v roce 1957 násilně přervala kolektivizace. Po pádu komunistického režimu se rodina k farmaření vrátila. V roce 1992 začala hospodařit na 16 hektarech s 5 restitučními dojnicemi v původních budovách. Po roce 2000 vlastními silami zahájili výstavbu nové farmy na zelené louce.

„Na původní usedlosti uprostřed obce bohužel nešlo v zemědělské činnosti pokračovat naplno a dál jí rozvíjet, proto jsme v roce 2003 začali budovat zcela novou farmu mimo vesnici a rovněž i rozšířili výměru půdy,“ uvedl na webu asociace majitel farmy Radek Cihlář.

Titul Farma roku 2020 putuje do středočeských Milošovic k rodině Cihlářových  | Foto: Asociace soukromého zemědělství ČR

Díky tomu také rodinná farma rozšířila chov mléčného skotu. „Se svými holštýny, předváděnými všemi třemi dětmi včetně nejmladší, desetileté Káji, dosahují četných titulů na oblastních i národních výstavách. Pro skvělé mléčné výrobky od maminky Mirky si zvykli jezdit na statek lidé z širokého okolí,“ uvedla o vítězné farmě Cihlářů Asociace soukromého zemědělství.

Práci soukromých zemědělců ocenil při vyhlašování vítězů také předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS. „Ten důvod ani není v tom, že dnes vyrábíte čerstvé a chutné potraviny a dobře se staráte o zvířata a o půdu. Ale vy pocházíte z rodů, které pracovaly na své vlastní půdě, nechtěly se jí vzdát, pak jim třeba byla odebrána, pak jste se k ní dokázali vrátit, a znova jste ji postavili na nohy.“

Inspirace na životní štěstí

Stříbro putuje na Farmu Koňákov rodiny Kotajnych  (ASZ Nový Jičín) nedaleko Českého Těšína.  | Foto: Asociace soukromého zemědělství ČR

Na stříbrné příčce skončila Farma Koňákov rodiny Kotajných z regionu nedaleko Českého Těšína. „Špičkový chov masného skotu plemene aberdeen angus o počtu více než stovky matek mají situován jak na malebných pastvinách Těšínské pahorkatiny, tak v kompletně zrekonstruovaném areálu,“ uvedli organizátoři soutěže.

Bronz putuje na Farmu Ráječek rodiny Sklenářových z Brna. Rodina pěstuje desítky druhů křehkých salátů a také rajčata.

Bronz náleží Farmě Ráječek rodiny Sklenářových z Brna  (ASZ Brno) | Foto: Asociace soukromého zemědělství ČR

Čtvrté místo obsadila Farma Moulisových z Milínova na Plzeňsku, která se se v několika posledních letech proměnila v agroturistický areál a centrum poznávání života na statku a vůbec na venkově pro děti i dospělé. Na páté příčce se umístil Statek Horní Dvorce, které se věnuje ne úplně tradičnímu hospodaření spojenému s chovem ovcí, zpracováním a prodejem vlastní produkce.

Čtvrté místo obsadila Farma Moulisových z Milínova  (ASZ Plzeňsko) | Foto: Asociace soukromého zemědělství ČR

„Všechny tyto rodinné farmy přirozeně a veskrze originálním způsobem prokazují, že jejich způsob života v rodinném kruhu těsně spojený s podnikáním na společném majetku je nejen životaschopným modelem s mnoha přesahy pro české zemědělství, ale může také působit pro část veřejnosti i jako určitá inspirace na životní štěstí a vnitřní trvalé naplnění,“ uvedl Šebek.

Asociace soukromých zemědělců aktuálně sdružuje 7500 členů. Ti obhospodařují skoro 40 procent zemědělské půdy v Česku, na HDP v zemědělství se tak podílí z přibližně 25 procent.

Na páté příčce se umístil Statek Horní Dvorce  (Svaz chovatelů ovcí a koz z.s.). | Foto: Asociace soukromého zemědělství ČR

O Farmě roku 2020 s předsedou ASZ ČR Jaroslavem Šebkem v pořadu Ranní plus v Českém rozhlase:

https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/plus/