Zemědělci protestují na hranicích i ve městech, vadí jim Green Deal, byrokracie i bezcelní dovozy z třetích zemí

Čeští zemědělci se ve čtvrtek připojili k protestům zemí střední a východní Evropy. Farmáři vyrazili v Česku do velkých měst a asi 3000 kusů zemědělské techniky vyjely na hranice se Slovenskem, Polskem a Německem, kde protestují proti agrární politice Evropské unie. V tiskové zprávě o tom informovala Agrární komora ČR (AK ČR), která se společně se Zemědělským svazem nebo Asociací soukromého zemědělství akce účastní. Do protestu se podle AK ČR zapojilo několik tisíc českých zemědělců. Prezident AK ČR Jan Doležal označil situaci farmářů za "skutečně zoufalou". Českým zemědělcům vadí zejména vysoká byrokratická zátěž a množství kontrol, které podle AK ČR vzrostly mezi lety 2022 a 2023 téměř dvojnásobně. Předmětem protestů budou ale také dopady Green Dealu nebo levný dovoz ze zemí mimo EU. „Pokud Evropská unie obratem nepředloží plán na reálné řešení těchto problémů, budou se naše akce u hraničních přechodů opakovat,“ uvádí Agrární komora na svém webu. Akce by měla být spíše symbolická, na některých místech ale mohou být hranice dočasně zablokované.

Do společného evropského protestu se z ČR kromě tří zmiňovaných organizací zapojují i Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů a Společnost mladých agrárníků. Dnešního protestu se účastní také zemědělci ze Slovenska, Polska a Maďarska, tedy zemí visegrádské čtyřky, nebo i Litvy a Lotyšska. Podpořit je mají i zemědělci z některých balkánských zemí včetně Bulharska, Chorvatska, Rumunska či Slovinska.

Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství se distancovaly od pondělního protestu, který organizovali například předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek nebo bývalý prezident Agrární komory ČR a majitel firmy Rabbit Trhový Štěpánov Zdeněk Jandejsek.