Farmáři opět žádali více peněz

Foto: ČTK

V centru Prahy ve středu zemědělci demonstrovali proti snižování dotací a zhoršujícímu se stavu českého zemědělství. Kolik se jich sešlo?

Foto: ČTK
Odpověď není jednoznačná: zatímco pořadatelé z Agrární komory mluvili o čtyři a půl tisícovém shromáždění, podle policejních odhadů přišly na Hradčanské náměstí jen asi dva tisíce lidí.

Kvůli chybějícím penězům by čeští zemědělci příští rok měli dostat historicky nejnižší dorovnání přímých plateb, a to v nejméně vhodnou dobu, kdy ceny zemědělských komodit kvůli světové hospodářské krizi výrazně klesají, prohlásil k důvodům demonstrace viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla.

Ředitelka okresní komory v Klatovech Jiřina Jandová srovnává situaci se stavem v západní Evropě: "Staré země evropské patnáctky, například Francie a Německo, naopak pro farmáře vyhlašují balíky podpor. Když si sečteme výdaje do zemědělství z Bruselu a z národního rozpočtu, již nyní se dostáváme na hektar v průměru jenom přibližně na 60 procent financí proti tomu, co má rakouský nebo německý farmář."

Bohumír Sobotka  (vlevo) a Jan Veleba,  foto: ČTK
Poslancům pak demonstranti předali petici, ve které – a to právě v průběhu jeho schvalování - požadují navýšení rozpočtu o 5,5 miliardy korun. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby by mělo ministerstvo zemědělství najít 4 miliardy uvnitř resortu, ale zbylou 1,5 miliardy by měli poslanci najít v jiných oblastech: "Pokud se to podaří, tak pak ten rozpočet s využitím veškerých zdrojů uvnitř kapitoly ministerstva zemědělství je sestavitelný, podle našich názorů. Druhý výstup, sdělení občanům ale i politikům, je že české zemědělství se vydalo špatnou cestou. V podstatě je na začátku úpadku."

Proti demonstraci ale byl Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy. Jeho předseda Bohumír Dufek vysvětluje: "Za prvé je velká politická vůle, aby se zemědělcům dorovnaly platby v rámci rozpočtu. Za druhé proto, že si myslíme, že na základě jednání tripartity je velká vůle změnit zemědělství i z pozice ministerstva zemědělství. A za třetí jsme přesvědčeni, že je velice dobře, že premiér akceptoval návrh schůzky v průběhu měsíce ledna, která by měla být mezi zemědělci, premiérem a ministry zemědělství a financí."