Zemědělci vyjedou na silnice

Foto: Tomáš Adamec
0:00
/
0:00

Sérii blokád regionálních silnic zemědělskou technikou chystají na konec května farmáři. Kvůli zrušení zelené nafty a plánovanému zavedení spotřební daně z vína budou blokovat vybrané silnice v celé České republice. Vláda však ustoupit nehodlá, protože by to narušilo realizaci plánovaných úsporných opatření v následujících letech.

Foto: Tomáš Adamec
Ptáte se, co to vlastně zelená nafta je? Je to levnější nafta pro zemědělce. Teď mají farmáři nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované při zemědělských činnostech. Po zrušení zelené nafty by platili téměř o 11 korun za litr více, a ročně by tak přišli o 1,6 miliardy korun. Přitom zrušení zelené nafty je součástí vládou schváleného balíku úsporných opatření, která mají v letech 2013 a 2014 udržet schodek státního rozpočtu pod třemi procenty hrubého domácího produktu. Podle předsedy Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů Lubomíra Burkoně by se zrušení zelené nafty dotklo v první řadě těch zemědělců, které živí pěstování plodin:

"Zelená nafta se převážně týká a je vázaná na rostlinou výrobu. To znamená, že zemědělci, u kterých převažuje živočišná výroba, nebo kteří mají jenom živočišnou výrobu, tak je zelená nafta nezatěžuje jenom z pohledu, když dělají na poli, tedy když sklízejí krmení nebo podobně."

Prezident Agrární komory Jan Veleba prohlásil, že farmáři na zachování zelené nafty trvají:

Jan Veleba
"Nemáme žádnou možnost, já osobně ani žádný mandát, abych to za něco vyměnil. My nejsme politici, my nejsme poslanci, my jsme zemědělci, takže chceme, aby byla zachována zelená nafta."

Farmáři se ve čtvrtek dohodli na protestních akcích. První z nich má proběhnout 23. května dopoledne. Konkrétní podoba protestů bude záležet na rozhodnutí místních zemědělců. Pokud zemědělci nedosáhnou svého, blokády silnic se budou opakovat a stupňovat. Premiér Petr Nečas akci odsoudil. Je přesvědčený, že blokády silnic poškodí hlavně ty, kteří se zachováním zelené nafty nemají nic společného. Podle ministra zemědělství Petra Bendla z ODS by zrušení zelené nafty mělo zůstat součástí vládou schváleného úsporného balíku, protože je nutné:

"My jsme dostali od vedení koaličních stran jako vláda politické zadání. A vláda už odsouhlasila, že na šetření se musí podílet všechny resorty, tedy i ministerstvo zemědělství tím, že zruší zelenou naftu."

Úsporná opatření, která schválila vláda, se podle ministra financí za TOP09 Miroslava Kalouska týkají všech:

Miroslav Kalousek
"Zemědělci trvají na tom, že ty peníze chtějí. Chtějí je samozřejmě na úkor všech ostatních, protože stát nemá jiné prostředky než peníze svých občanů. Znamená to, že pokud je dá zemědělcům, je to na úkor těch ostatních. A pravděpodobně chtějí, aby si toho ti ostatní opravdu všimli, že chtějí jejich peníze. Proto jim také zablokují silnice. Těžko jim v tom nějak bránit."

Protestovat jsou připraveny všechny zemědělské spolky kromě Asociace soukromého zemědělství. Ta podle svého předsedy Josefa Stehlíka dává přednost jednání:

"Budeme se snažit s politiky dojednat nějaké kompenzace v podobě některých věcí, které by třeba státní rozpočet tolik nezatížily, ale zemědělcům, sedlákům by pomohly. Myslíme, že cesty by se našly."

Prezident Agrární komory Jan Veleba už ohlásil případné opakování a stupňování protestních akcí, ale zároveň nevyloučil jednání o problémech:

"I když tu akci připravujeme, to je naše nezvratné rozhodnutí, tak jsme stále připraveni s vládou jednat. I když pan premiér do tohoto dne nevydal jediný signál, že by k takovému jednání byl připraven."

Petr Bendl  (vlevo) a Petr Nečas,  foto: Vláda ČR
Ani ministr financí Miroslav Kalousek se jednání se zemědělci nebrání, ale o škrtech podle něj rozhodla celá vláda:

"Já se s nimi ochotně sejdu a ochotně budu jednat, ale neumím si představit, jak budeme vyjednávat polovinu zelené nafty. Prostě vratka ze spotřební daně buď bude, nebo nebude. Vláda je přesvědčena, že by být neměla."

Jistou možnost řešení opatrně naznačil ministr zemědělství Petr Bendl:

"Nám se podařilo z Evropského soudního dvora vysoudit asi 300 milionů korun. To bych považoval za základ. Nikdo ale nevíme, jak se bude vyvíjet státní rozpočet v letošním roce. Zatím ty predikce nejsou úplně nejšťastnější."