Zemědělci u Jesenice zapálili slámu na protest proti změnám dotací

Zemědělci u Jesenice zapálili slámu na protest proti změnám dotací. Vyzvali vládu k jednání. Kolem místa happeningu projelo 30 troubících traktorů. Akce je součástí protestů pořádaných i na dalších místech ČR.

Proti změnám v rozdělování dotací budou dnes v Česku protestovat zemědělci, zejména z velkých firem. Nespokojenost s chystanými úpravami chtějí dát najevo protestními jízdami zemědělské techniky. K akci je vyzvaly Agrární komora a Zemědělský svaz. Změny v dotační politice podle nich nespravedlivě zvýhodňují malé zemědělce. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) ve středu uvedl, že nikomu neupírá právo demonstrovat, odmítá však ustupovat nátlaku.

Na změně dotačních pravidel pro roky 2023 až 2027 se minulý týden shodli zástupci vládní koalice. Ministerstvo zemědělství původně počítalo s určením maximální výše dotace velkým zemědělským podnikům. Nakonec od toho ustoupilo, zvýšilo ale podíl peněz určených pro menší zemědělce. Rovněž omezilo maximální výši investičních dotací ze 150 na 30 milionů korun.