Zemřel herec a bývalý hlasatel Svobodné Evropy Martin Štěpánek

Třiašedesátiletý herec Martin Štěpánek spáchal včera v podvečer sebevraždu. Štěpánek se narodil 11. ledna 1947 v Praze. V roce 1969 absolvoval Divadelní akademii múzických umění (DAMU), pak byl čtyři roky členem činohry Národního divadla a další tři roky členem pražského Činoherního klubu, odkud dostal z politických důvodů výpověď. V roce 1981 s rodinou emigroval, hrál v rakouských a německých divadlech a stal se hlasatelem Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda. "Byl příliš nekompromisní ve vztahu ke komunistické moci, než aby mohl pokračovat v Čechách ve své dobře nakročené herecké kariéře, pro kterou právě působení v Národním divadle bylo asi nejpodstatnější. A tak nás jeho pevný, sugestivní hlas provázel normalizační pustinou z mnichovské centrály rádia Svobodná Evropa," uvedl ředitel Národního divadla v Praze Ondřej Černý. Štěpánkovo politické angažmá po návratu do Česka bylo podle něj nevyhnutelné. "Ne snad proto, že by toužil po politické kariéře, ale proto, že občanský étos byl alfou omegou jeho myšlení... Bude mi moc chybět coby velký přítel divadla i jako vášnivý politický diskutér," dodal.

Nenadálé úmrtí herce, novináře a bývalého ministra kultury Martina Štěpánka zarmoutilo jeho přátele a kolegy nejen z herecké branže, ale i z řad politiků. Prezident Václav Klaus uvedl, že měl rád Martina Štěpánka nejen jako významného umělce, který v českém divadelním světě zanechal hlubokou stopu, ale také jako člověka, občana a politika. Klaus to napsal jeho manželce v kondolenčním dopise, který publikoval na svém webu.

Také ministr kultury Jiří Besser vyjádřil hlubokou soustrast nad tragickým odchodem Martina Štěpánka. Na budově ministerstva jsou vyvěšeny černé prapory a ve foyer Nostického paláce připomíná jeho památku fotografie se smuteční kyticí.