Rodinný život - narození, svatby, pohřby

Co je typické pro české rodiny? Čím se liší svatby a pohřby v Česku od těch zahraničních?

Foto: Kristýna Maková,  Radio Prague Int.

Narození dítěte je přirozeně velká událost. Tatínkové bývají často přítomni u porodu, na rozdíl od dob komunismu, kdy na porodním sále být nesměli. Po narození musí být dítě zapsáno na matrice. Český systém zpravidla nepřipouští možnost, aby dítě mělo dvě příjmení, jako je to běžné například ve Španělsku či Portugalsku. V porovnání s jinými zeměmi je neobvyklé, že na rodičovské dovolené může jeden z rodičů strávit s dítětem až čtyři roky. Ženy zde mohou podstoupit umělé přerušení těhotenství do dvanáctého týdne.

Pro českou společnost je typická nízká religiozita (při sčítání lidu v roce 2001 se 59% obyvatel označilo za osoby bez vyznání). To se projevuje v řadě aspektů života společnosti, například v liberálních názorech na potraty, sexuální menšiny, ale třeba poměrně nízkém počtu křtů a naopak vysokým podílem pohřbů žehem (v Praze dosahuje počet kremací 97% všech pohřbů).

Foto: Stanislava Brádlová,  Český rozhlas

Podoba svateb se může lehce lišit v různých částech Česka. Lze uzavřít sňatek církevní i civilní. Budoucím manželům musí být minimálně 18 let. Mezi nejčastější svatební tradice patří rozbíjení talířů, neboť střepy mají přinášet štěstí, či házení rýže na právě oddané novomanžele. Dodržuje se i několik spíše mezinárodních tradic, jako rozlučka se svobodou, házení kytice či první tanec novomanželů. Velmi rozšířená je pověra, že květnové svatby přinášejí manželům smůlu a neštěstí.

Osoby stejného pohlaví mohou uzavřít registrované partnerství. Podle průzkumů je veřejné mínění nakloněno i sňatkům homosexuálních párů, nicméně parlament příslušný zákon zatím neschválil. Adapce dětí homosexuálními páry nejsou povoleny.

V České republice je poměrně vysoká rozvodovost, podle statistik se rozpadne téměř každé druhé manželství (míra rozvodovosti se pohybuje mezi 45-50%).

Foto: Kristýna Maková,  Radio Prague International

V případě úmrtí následuje zpravidla do několika dnů pohřeb s obřadem a po něm někdy i pohřební hostina. Hosté bývají oblečeni v černém a po obřadě kondolují nejbližším příbuzným zemřelého. Pohřeb zde není vždy úplně levná záležitost, nejdražší pohřeb je ten církevní.

klíčová slova:
spustit audio

Související