Počet obyvatel Česka vzrostl, populace ale stárne

Foto: Štěpánka Budková

Počet obyvatel Česka se loni zvýšil. Jde o nejvyšší přírůstek po roce 2010. Přesnější čísla i výhled do budoucna přináší sobotní Panorama.

Ilustrační foto: Štěpánka Budková
Podle údajů statistiků na konci loňského roku v Česku žilo přes 10 a půl milionu lidí, zhruba o 25.900 více než o rok dříve. Michaela Němečková z Českého statistického úřadu upřesňuje:

"Počet živě narozených dětí se podle předběžných údajů v roce 2014 meziročně zvýšil o tři tisíce na téměř 110 tisíc. Jde o nejvyšší počet za poslední 4 roky. Naopak počet zemřelých byl podle předběžných údajů nejnižší za posledních šest let a to necelých 106 tisíc. Pokračovat ale proces stárnutí obyvatelstva. Průměrný věk obyvatel vzrostl o dvě desetiny na 41,7 let a vzrostl i podíl seniorů ve věku 65 a více let."

Foto: Kristýna Maková,  Radio Prague Int.
V České republice se loni narodilo více lidí, než zemřelo, podle statistiků se v počtech zemřelých promítá i to, že v prvních měsíce loňského roku nedošlo k velkým epidemiím respiračních chorob.

Obyvatel České republiky přibylo ale hlavně kvůli přistěhovalcům. Nejvíce jich přišlo z Ukrajiny, dále ze Slovenska nebo Ruska. Celkem se do Česka přistěhovalo přes 41 a půl tisíce cizinců. Tomáš Fiala z katedry demografie Vysoké školy ekonomické k výhledu na další roky uvádí:

Tomáš Fiala,  foto: Archiv VŠE
"Všechny prognózy předpokládají, že počet narozených bude klesat, je to proto, že bude klesat počet žen v reprodukčním věku, nastoupí ty slabé ročníky let osmdesátých a devadesátých. Narozených tak bude méně, než zemřelých. Tento úbytek bude zprvu kompenzován migrací a časem se předpokládá, že bude klesat i celkový počet obyvatel České republiky."

Přibylo svateb, ubylo rozvodů

Statistické údaje evidují také počty sňatků a rozvodů. I tady jsou čísla pozitivnější než v roce 2013. Michaela Němečková upřesnila:

"Sňatků meziročně mírně přibylo, asi o 2 tisíce. Rok 2013 pak zůstal rokem s historicky nejmenším počtem uzavřených manželství. Rozvodů pak mírně ubylo na 26,8 tisíc."

Ilustrační foto: Kristýna Maková
V Česku se tedy loni konalo přes 45 a půl tisíce sňatků. Lidé se nejčastěji brali v srpnu a červnu, pro zhruba dvě třetiny snoubenců šlo o první sňatek. Nevěstám bylo 27 let, ženichové pak většinou byli o dva roky starší. K rozvodu se nejčastěji lidé rozhodli nedlouho před čtyřicátými narozeninami a více než polovina rozvedených párů měla nezletilé děti. Dětí a vztahů mezi rodiči se týkají také další statistiky, stále např. roste podíl těch, které přišly na svět mimo manželství.

Jaká čísla přinese tento rok a roky příští, není zatím samozřejmě jasné. O prognózách jsme se už zmínili, dětí se v příštích letech bude zřejmě rodit méně.

Ilustrační foto: Štěpánka Budková
"Zatím to tak vypadá, i když třeba ve Francii je úhrnná plodnost žen 2,0 dětí na jednu ženu. Závisí to na propopulační politice, mluví se také o tom, že by rodiče mohli mít určitý bonus v důchodovém systému a také to závisí na celkové atmosféře ve společnosti. Na tom, jestli bude převládat spíše naděje a víra v lepší budoucnost nebo spíše strach a obavy z toho politického a ekonomického vývoje. Těch faktorů, co to ovlivňují, je celá řada," doplňuje Tomáš Fiala.