Česko bude stárnout - v roce 2065 bude průměrnému obyvateli skoro 50 let

Česko bude stárnout. V roce 2065 bude průměrnému obyvateli skoro 50 let. Předpovídá to nejnovější projekce obyvatelstva, kterou představil Český statistický úřad. Dobrá zpráva je, že nás má být o 200 tisíc víc, pokud ovšem bude plynule pokračovat migrace.

V roce 2065 bude v Česku každý třetí důchodce a každý pátý cizinec - tak by se dala shrnout zpráva statistiků. Česká populace tak za 55 let výrazně zestárne. Prodlouží se totiž délka života. Statistický úřad uvádí, že se u nás muži nyní dožívají přes 74 let a ženy přes 80. Dá se očekávat, že díky lékařské vědě se délka života výrazně zvýší. Projekce statistiků počítá s tím, že se muži dožijí více než 86 let a ženy až 91.

"Současný podíl osob starších šedesát pět let, je zhruba 15 procent. Výsledkem projekce je to, že tento podíl by se zvýšil až na jednu třetinu v roce 2065. Nejrychleji bude přibývat osob v nejvyšším věku, konkrétně pokud se zaměříme na skupinu sto a více letých. Jejich počet ze současného ani ne jednoho tisíce, by se mohl zvýšit až na 14 tisíc,"

Foto: Evropská komise
uvedla k očekávanému vývoji Terezie Štyglerové z Českého statistického úřadu. Dnes je oslava stovky velkou událostí, ale jak je vidět, za 55 let už to nebude tak výjimečná událost. Vždyť jen za posledních 18 let se naděje na dožití prodloužila o zhruba 5 let. A příčiny? Už vzpomínaný pokrok v lékařské vědě, ale i zlepšování životního stylu obyvatel a zlepšení životního prostředí. Díky stárnutí populace se tak bude zvyšovat i počet lidí, kterým bude stát vyplácet důchod. Zároveň bude méně ekonomicky aktivních. Zatímco dnes připadají dva pracující na jednoho důchodce, kolem roku 2050 to bude zhruba jedna ku jedné. Stárnutí populace však není typicky český jev, ale potýkají se s ním i ostatní evropské státy.

Potěšitelné je, že by nás nemělo ubývat, ale naopak přibývat. Projekce očekává, že do roku 2065 nás bude 10 milionů a 670 tisíc. Tedy o 200 tisíc víc než dnes. Tahle varianta však počítá s rovnoměrným přílivem přistěhovalců. Kdyby se tak nestalo, počet obyvatel Česka by klesl pod 9 milionů, uvedla Terezie Štyglerová. A jak to vypadá s plodností?

"Plodnost českých žen a mužů by se mohla ještě zvyšovat a to zhruba na 1,7 dítěte připadajících na jednu ženu. Tyto změny budou spojeny s dalším pokračováním posunu věku matek do pozdějšího věku. Současný průměrný věk rodiček je něco málo nad 29 let, takže předpokládáme ještě prodloužení zhruba o dva roky."

I když má podle výhledu plodnost žen v Česku stoupnout, přesto nedosáhne hranice 2,1 dítěte nutné pro zajištění přirozené obnovy populace.