Zemřel herec Vlastimil Brodský

Vlastimil Brodský

Ve věku nedožitých 82 let v sobotu zemřel filmový a divadelní herec Vlastimil Brodský, který patřil k nejznámějším a nejoblíbenějším českým hercům. 2. poloviny 20. století. Ohlédnutí za jeho tvorbou připravil Vilém Faltýnek.

Vlastimil Brodský patřil k silné generaci českých herců, vychovaných meziválečnou divadelní avantgardou. Tradici náročného a profesionálního herectví avantgardy si tito herci takříkajíc "pronesli" obdobím úpadku padesátých let. K Brodského generačním kolegům a přátelům patří Miroslav Horníček, Miloš Kopecký, Stella Zázvorková, Jiří Sovák a další.

Vlastimil Brodský
Brodský se narodil v Hrušově na Ostravsku, ale jako gymnazista se s rodiči přestěhoval do Prahy a jeho koníčkem se stal tanec a step. Na začátku války se dal zapsat do herecké školy E. F. Buriana, aby zdokonalil své taneční umění. Tady ho učila Nina Jirsíková, blízká Burianova spolupracovnice.

"Burian je učil vše co bylo třeba, včetně hudby. Pořád je měl za sebou, když připravoval inscenace. Já jsem je učila zvlášť pohyb. Za rok naučili pozoruhodně tančit. Taky z té naší školy vyšli lidi, kteří někdo jsou: Brodský, Zázvorková, Dítětová..."

...vzpomínala Jirsíková v sedmdesátých letech. Okupanti ale divadlo zavřeli a Brodský přesídlil do divadla Větrník. Po válce byl dva roky v Divadle satiry a v roce 1948, když komunisté divadlo zavřeli, nastoupil do Divadla na Vinohradech, kde vydržel až do roku 1984.

Brodského herecký typ charakterizují postavy malých, obyčejných lidí. Z jeho herectví vyzařoval lidský cit a humanismus. Byl mj. prvním vypravěčem rozhlasových pohádek pro děti na dobrou noc. Jeho hlas a znělka se poprvé ozvaly v roce 1961.

Na filmovém plátně se Brodský proslavil zejména v 60. letech. Stvárnil roli pátera Otčenáše ve filmu Všichni dobří rodáci, dále hrál v Menzlově Rozmarném létu a v oskarových Ostře sledovaných vlacích. Za televizní roli alkoholika Fendrycha v inscenaci Tažní ptáci dostal v Monte Carlu Zlatou nymfu za nejlepší mužský herecký výkon. Na Berlinale také získal Stříbrného medvěda za hlavní roli ve filmu Jakub Lhář. Naposledy zazářil loni ve filmu Babí léto.

Scénář Jiřího Hubače byl Brodskému ušit na tělo: v tragikomickém příběhu ztělesnil staříka odmítajícího se smířit s údělem stáří. Mezi přáteli Brodský proslul svým černým humorem, s nímž komentoval svoje stárnutí a nemoci. "Myslím, že člověk si má z věcí, na které je krátký, dělat srandu. To je jediná obrana," říkával. Vlastimil Brodský zemřel za nevyjasněných okolností na chalupě ve Slunečné na Českolipsku. Podle domněnek, které přinesl tisk, si Brodský vzal život dobrovolně.