Zemřel historik Josef Polišenský

Ve čtvrtek 11. ledna ve věku 85 let zemřel významný historik a emeritní profesor Karlovy University Josef Polišenský. Vilém Faltýnek.

Josef Polišenský se narodil v roce 1915 v Prostějově. Vystudoval historii a anglistiku na Filozofické fakultě v Praze, kde byl žákem Josefa Šusty, Karla Stloukala a Viléma Mathesia. Po 2. světové válce se mohl začít naplno věnovat historické práci a roku 1975 získal profesuru na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

V období normalizace se jako historik nemohl uplatnit, uchýlil se proto do Ústavu iberoamerických studií, který sám v roce 1967 založil. Vědecké práce, publikované tehdy především v zahraničí, založily jeho světové renomé.

Polišenský odnikl řadu badatelských cest do zahraničí, hostoval na univerzitách v Santiago de Chile, v Berkeley i v Moskvě, byl nositelem mnoha mezinárodních cen.

V jednom z posledních rozhlasových rozhovorů Polišenský na otázku, co by při své bohaté životní zkušenosti doporučoval ostatním lidem: Profesor Polišenský byl nejen uznávaným odborníkem, ale sám také během dlouhého pedagogického působení vychoval řadu následovníků. Jeden z jeho kolegů a žáků, doc Nálevka vzpomíná: