Zlatá Masaryčka. Unikátní architektura v centru Prahy v kompletním plášti

Masaryčka

Fasáda, kterou zdobí šest kilometrů zlatých pásků. Zástupci investora v pondělí slavnostně odhalili poslední část fasády budovy u pražského Masarykova nádraží. Za unikátním revitalizačním projektem stojí ateliér známé britské architektky Zahy Hadidové. Masaryčka vzbudila uznání i u světových odborníků.

Masaryčka je vlajkovou lodí společnosti Penta Real Estate. Přípravy na stavbu trvaly přes deset let, samotná stavba dva a půl roku. Komplex dvou budov nabízí obchody, kanceláře, restaurace a sídla firem a finančních institucí. Některé už otevřely, další nájemníci se budou stěhovat v následujících dnech.

Na střeše budov připravuje firma terasu pro veřejnost, která bude přístupná samostatným výtahem.

Masaryčka | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Dohromady budovy nabízí přes 4 a půl tisíce metrů čtverečních obchodních ploch a přes 22 tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch. Celková investice dosáhla 2,5 miliardy korun. Samotná zlatá fasáda vyšla na půl miliardy. „Je to výjimečná věc, dokončení ikonického prvku tohoto domu od studia Zahy Hadid,“ řekl v pondělí před budovou spolumajitel Penty Marek Dospiva.

Fasáda se podle ředitele rozvoje Penta Real Estate Rudolfa Vacka projektovala od roku 2019, zhotovila ji firma Sipral.

„Fasádních modulů je tu přes 3000. Když jsme přešli do finální fáze na začátku roku 2021, věděli jsme, že si nevystačíme s běžnou konstruktérskou stavební činností. Museli jsme se obrátit na segment automotive,“ popsal Vacek. Fasáda budov podle něj vyžadovala přesnost na desetiny milimetru.

Projekt Masaryčky získal z rukou primátora Prahy Bohuslava Svobody (ODS) cenu veřejnosti za skloubení moderní architektury s historií metropole. Na sociálních sítích okomentovala stvabu řada lidí.

Masaryčka | Foto: Tomáš Vodňanský,  Český rozhlas

„Nová Masaryčka", krásné linie, moc se mi líbí; Nádherný projekt, více takových krásných staveb, které rozzáří nezajímavá smutná místa; Skvělé. Praha má tak málo opravdu moderní progresivní architektury; Už se těším na nějaký výlet do Prahy, musím sem zajít podívat; Kdyby to bylo u dálnice, tak dobrý, ostatně jako většina hliníkové architektury; Hnusný sklo beton, studená stavba mezi úžasnými domy. Na okraji Prahy mezi paneláky rarita, tady hrůza ničící genius loci; Působí moc masově a dominantně, k ostatním budovám v okolí se nehodí.…“

Budova navržená studiem proslulé architektky Zahy Hadid neušla pozornosti ani zahraničním novinářům. Deník New York Times stavbu zařadil mezi atraktivní turistické cíle, které by návštěvníci Prahy neměli minout.

16
50.08785574219061
14.432893954179645
default
50.08785574219061
14.432893954179645
klíčové slovo:

Související

  • Století architektury

    Vydejte se s Radiem Prague International poznat skvosty architektury České republiky v této videosérii.