Změny v systému PES plánuje Blatný projednat i ve Sněmovně

Změny v systému opatření proti šíření epidemie koronaviru PES plánuje ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) příští týden představit vládě a zdravotnímu výboru Poslanecké sněmovny. Věří tomu, že počty nově nakažených budou dále klesat, opatření proto zpřísňovat nechce.

Vláda v posledních dvou týdnech jedná s organizátory akcí o nastavení pravidel, která by umožnila fungování kultury či sportu v nižších stupních protiepidemického systému PES. Regulaci chce nechat na nich. Už dříve Blatný řekl, že chce v nižších stupních od čtvrtého umožnit, aby si provozovatelé mohli ve spolupráci s hygieniky nastavit dostatečně bezpečná pravidla.

Blatný dnes uvedl, že vláda příští týden asi upraví seznam nezbytného zboží, které mohou nabízet obchody. Chce zachovat pravidlo, že velké obchody nesmí prodávat zboží, na které se specializují malé prodejny, které mají kvůli opatřením proti covidu-19 zavřeno. Obchodní řetězce vítají úpravu seznamu zboží, které lze prodávat. S návratem nejmenších dětí do škol totiž vzrostla poptávka po papírenských produktech. Vzhledem k počasí je zájem i o hrabla, rukavice nebo čepice. Vyplývá to z ankety ČTK mezi obchodními sítěmi. Například Tesco podle mluvčího Václava Koukolíčka z hygienických důvodů již vrátilo do prodeje spodní prádlo a ponožky, z důvodu péče o kojence a děti oblečení a obuv pro děti do sedmi let.