Zpráva EU o kouření zřejmě bude kritizovat ceny cigaret v Česku

Kritiku nízké ceny cigaret v České republice zřejmě přinese celoevropská studie, kterou unijní odborníci zveřejní v úterý v Bruselu. Zpráva o kouření na starém kontinentu naopak pochválí Británii, kde krabička cigaret již běžně stojí 6,6 eura (211 korun), informovala agentura Reuters. V Česku loni činila průměrná cena krabičky cigaret 42 korun.

Česká republika a Lucembursko mají "velmi špatnou" politiku boje proti kouření, protože ponechávají stav, kdy jsou cigarety v poměru k příjmům levné, řekl Luk Joossens, který se na zprávě pro síť Evropské unie pro prevenci proti kouření podílel.

Česká vláda bude v pondělí znovu jednat o zvyšování cen cigaret v dalších letech. Podle novely zákona o spotřebních daních by měla krabička cigaret v dalších dvou letech podražit asi o 13 korun. Růst daní po české vládě požaduje Evropská unie, uvedlo v pátek české ministerstvo financí. Podle odborníků budou Češi i přes citelné zdražování kouřit pořád stejně. Poroste ale obliba levnějších značek a pašování a padělání cigaret, které se zatím českým celníkům daří držet na uzdě. Zatímco na Slovensku tvoří nelegální cigarety polovinu všech prodejů a v Polsku i Maďarsku představují asi třetinu, v Česku je to kolem deseti procent.