Zprávy

Ambulance chtějí donutit vládu, aby se zabývala zdravotnictvím

Ambulance chtějí donutit vládu, aby se zabývala zdravotnictvím. Využívají k tomu hrozby vypovídání smluv s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, od níž by tak odešli za lékaři i pojištěnci. VZP by potom klesly příjmy z pojistného. Probloubení finančních problémů VZP by mohlo rozkolísat celý systém zdravotního pojištění. "Nemáme jinou možnost než zatřást VZP, aby si problém uvědomila vláda," řekl v úterý novinářům mluvčí Koalice ambulantních lékařů Jiří Pekárek. Podle něj chtějí lékaři krokem proti největší pojišťovně v zemi donutit vládu, aby se začala zabývat financováním zdravotnictví. Lékaři především chtějí zabránit tomu, aby jim VZP zpětně strhla peníze. Jde o dvě miliardy za péči vykázanou v roce 2002, pro jednotlivé lékaře by to znamenalo ztrátu jedné až dvou měsíčních plateb. VZP tvrdí, že o tuto částku lékaře přeplatila. Pět členských organizací koalice rozesílá ambulancím lístky oranžové barvy, které se mají stát signálem, že lékaři si nenechají strhávání líbit. "Uděláme krok proti plátci, abychom dosáhli změny systému," řekl za členy koalice místopředseda Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek. Na lístcích je upozornění pro VZP, že zpožďuje opakovaně platby, což pro lékaře může být důvodem pro vypovězení smlouvy. Lístky mají lékaři podepsat, počátkem června budou předány VZP.

Prezident jmenoval nové soudce

Prezident Václav Klaus v úterý na Pražském hradě jmenoval nové soudce. Slib před hlavou státu složilo 44 lidí, kteří budou pracovat na okresních, obvodních či městských soudech. ČTK o tom informoval prezidentův mluvčí Petr Hájek. Podle statistiky ministerstva spravedlnosti měla Česká republika k 1. lednu letošního roku 2696 soudců, dalších 118 soudkyň bylo na mateřské dovolené. Plánovaný počet soudců je 3054. Klaus si v lednu nad prací soudců posteskl. Uvedl, že při posuzování žádostí o milost mu některé rozsudky připadají nepřesvědčivé a nekonzistentní. Navíc prý mají špatnou slohovou úroveň. Stav soudnictví v zemi je dlouhodobě kritizován. Lidé si stěžují na to, že soudy mnohdy pracují pomalu a některé spory řeší řadu let. Pomalost českých soudů kritizoval i Evropský soud pro lidská práva.

Maloobchod potvrdil, že si lidé opět utahují opasky

Lidé v letošním prvním čtvrtletí utráceli mnohem opatrněji než ve stejném období loni, vyplývá z úterních údajů o tržbách obchodníků. Podle ekonomů za změnou chování spotřebitelů stojí zejména lednové zdražení některých druhů zboží a služeb v důsledku daňových změn, pomalejší růst mezd a vysoká nezaměstnanost. Růst tržeb o 1,4 procenta za 1. čtvrtletí je nejslabším výkonem maloobchodu od roku 1999. "V Čechách a na Moravě se opět utahují opasky," řekl hlavní ekonom Patria Online David Marek. "Po loňských nájezdech domácností na nákupní centra letos rostou jejich útraty podstatně pomaleji," dodal. "Na maloobchod dolehl efekt daňového zvýšení z počátku roku, které odčerpalo část kupní síly," uvedl hlavní ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek. Maloobchodní tržby v březnu vzrostly o 3,1 procenta, v celém prvním čtvrtletí se ale zvýšily pouze o 1,4 procenta, což představuje výrazné zpomalení ve srovnání s loňským pětiprocentním růstem.

Vojáky KFOR prověřily zejména nepokoje mezi Albánci a Srby

Posledních sto vojáků 4. česko-slovenského praporu KFOR se v úterý vrátilo ze sedmiměsíční mise v Kosovu. V severozápadní části Kosova kontrolovali území 980 kilometrů čtverečních a dohlíželi na zhruba stokilometrovou hranici se Srbskem a Černou Horou. Armádní speciál přistál na vojenském letišti v Bochoři u Přerova. Vojáci se shodli na tom, že nejtěžší chvíle zažívali během březnových nepokojů mezi kosovskými Albánci a Srby. Nyní byla na jejich tvářích patrná především úleva a radost z návratu. "V březnu se situace zradikalizovala a kosovští Albánci znovu zahájili takzvané etnické čistky vůči Srbům. Zpravodajské služby nesignalizovaly dopředu, že se chystá tak obrovská akce. KFOR měl co dělat, aby se s tím vypořádal," řekl po příletu novinářům velitel praporu Josef Kopecký. Podle něj čeští a slovenští vojáci většinou chránili srbské vesnice před útoky kosovských Albánců, kteří používali střelné zbraně, hole i zápalné láhve. "Naši vojáci měli za úkol zabránit střetům. Dvakrát našim vojákům hodili granát pod nohy. Naštěstí nevybuchly, měli jsme štěstí," doplnil Kopecký. Kvůli nepokojům se vojákům prodloužila i doba působení v misi o jeden měsíc. Česká armáda čas využila k tomu, aby na nové změněné podmínky a nová rizika připravila příslušníky 5. česko- slovenského praporu KFOR, kteří již nyní v Kosovu plní úkoly.

Na ARO Fakultní nemocnice Brno platí od úterý směnný provoz

Na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO) Fakultní nemocnice Brno byl v úterý zaveden směnný provoz. Odboráři odmítají sloužit přesčasy, protože s vedením nemocnice dosud neuzavřeli kolektivní smlouvu. Kvůli práci na směny hrozí odklady plánovaných operací. Zda se počet operací sníží a o kolik, nelze nyní říci, řekla v úterý ČTK mluvčí nemocnice Jana Kuncová. Odbory se s vedením nemocnice nemohou dohodnout hlavně na formě odměn za odslouženou pohotovost a dorovnání osobních příplatků na úroveň loňského roku. Odmítnutí přesčasové práce je podle Lékařského odborového klubu (LOK) pouze formou nátlaku na vedení ústavu. Na odmítnutí práce přes čas mají lékaři právo; roční zákonný limit přesčasové práce totiž v těchto dnech vyčerpali. K další práci navíc dají souhlas, až bude kolektivní smlouva na tento rok podepsána. O její podobu vedou spor odbory se zaměstnavatelem bezmála půl roku.

Havel kvůli zdraví odložil pobyt v USA, doporučili mu to lékaři

Exprezident Václav Havel odložil kvůli svým zdravotním potížím plánovaný pobyt ve Spojených státech. Havlovi, jehož opět trápí zánět průdušek, to doporučili lékaři. Několikaměsíční studijní pobyt v USA chtěl Havel zahájit ve čtvrtek. "Dle názoru lékařů by byl takto náročnou cestou a dlouhodobým pobytem vystaven neúměrnému riziku," řekl v úterý ČTK Havlův tajemník Jakub Hladík. Bývalou hlavu státu do USA pozvala kongresová knihovna. Havel již zaslal dopis řediteli knihovny a svým americkým přátelům, v němž vysvětluje situaci, dodal Hladík. Pokud se Havlovi tento týden uleví, zúčastní se o víkendu v Madridu svatebního obřadu následníka španělského trůnu prince Felipa s Letizií Ortizovou, doplnil. Do Španělska by s ním cestovala manželka Dagmar. Do Ameriky měl Havel odletět již počátkem dubna. Cestu však musel zrušit kvůli dýchacím potížím. Průdušky ho trápí i nyní. Už ve čtvrtek se nemohl zúčastnit premiéry své hry Pokoušení ve Stavovském divadle. Za exprezidentem pravidelně dochází do jeho vily v pražských Střešovicích osobní lékař.

V Londýně se v úterý konal "rodinný večírek" Nicholase Wintona

České velvyslanectví v Londýně připravilo "rodinný večírek" pro předválečného zachránce českých dětí sira Nicholase Wintona. Večírek k jeho středečním 95. narozeninám byl příležitostí pro setkání Wintona, jeho "pravé" rodiny a mnoha z 669 dětí, které díky němu zůstaly naživu, nebo jejich potomků. Winton před válkou zorganizoval vlakové transporty z Prahy do Británie. Pro všechny děti musel zajistit od Němců povolení k výjezdu, od Britů povolení ke vstupu, přijetí v rodině a složit padesátilibrovou kauci. Mnohé "Wintonovy děti" dodnes žijí. Byl mezi nimi i loni zesnulý britský režisér českého původu Karel Reisz. Zachránění mají na 5000 potomků. Jeho zásluhy pomohla zveřejnit francouzská historička holokaustu Elisabeth Maxwellová a nověji i slovenský režisér Matej Mináč ve filmu Síla lidskosti. Film byl v roce 2002 oceněn cenou Emmy.

Systém přepravy kamionů ve vlacích RoLa mezi ČR a Německem skončí

Systém přepravy kamionů i s jejich řidiči ve vlacích RoLa mezi Německem a Českem skončí. Dohodla se v úterý na tom česko-saská komise, řekla ČTK mluvčí ministerstva dopravy Ludmila Roubcová. Po vstupu Česka do EU totiž zájem o železniční přepravu kamionů z Drážďan do Lovosic vlaky RoLa razantně klesl. Proti rozhodnutí česko-saské komise jsou připraveni protestovat čeští a němečtí ekologové a obyvatelé měst, které leží podél mezinárodní silnice E55/B170. Objem kamionové dopravy na komunikaci po vstupu ČR do EU stoupl zhruba o 30 procent. "Silnice je nebezpečná pro školáky a další chodce," řekl ČTK mluvčí radnice v Dubí na Teplicku Jindřich Pech, který je zároveň předsedou sdružení Krušnohorský koprník. "Ministerstva nedodržela slib, že RoLa bude fungovat až do dokončení dálnice D8, proto budeme demonstrovat," uvedl. Ekologové se společně s představiteli příhraničních obcí a měst chtějí v nejbližší době sejít a dohodnout se na protestních akcích. Své požadavky české a saské vládě předají v nejbližších dnech. Mezi nimi je okamžité zastavení přepravy nebezpečných a jedovatých látek kamiony, zákaz jízdy nákladních aut v noci. "Pokud nepojede RoLa, musí být obnoven přechod Hora svatého Šebestiána pro nákladní auta, případně otevřeny další přechody," uvedl Pech.

Potravinářským oborem by se měl zabývat zvláštní úřad pro potraviny

Potravináři chtějí, aby se jejich oboru a jeho řízení věnoval zvláštní úřad pro potraviny. Jeho zřízení předpokládá návrh koncepce potravinářského průmyslu, který v úterý zástupci Potravinářské komory projednávali s premiérem Vladimírem Špidlou. "Chtěli bychom, aby si vláda uvědomovala váhu potravinářského průmyslu, a to, že je to dnes asi nejproblematičtější zpracovatelský sektor," řekl ČTK ředitel komory Miroslav Koberna. V současnosti má potravináře na starosti odbor na ministerstvu zemědělství. Úřad pro potraviny, jehož zřizovatelem by bylo MZe, má soustředit řízení potravinářského průmyslu na jedno místo. MZe by se pak přejmenovalo na ministerstvo zemědělství a výživy. Podle Koberny je to dnes obvyklý model v EU. "Konzultovali jsme to v Anglii. Ta prošla největšími problémy, které byly zapříčiněny nedůsledným řízením potravinářského průmyslu i kontrolní sféry," uvedl Koberna. Anglie pak vedle ministerstva zřídila samostatný úřad pro potraviny. Návštěva u premiéra Špidly, která měla koncepci získat podporu pro projednávání ve vládě, měla podle Koberny příznivou odezvu.

O prodeji podílu v OKD možná bude vláda jednat v červnu

O prodeji státního podílu v největší tuzemské černouhelné společnosti OKD by mohla vláda znovu jednat v červnu. ČTK to řekl mluvčí ministerstva financí Marek Zeman. Kabinet v březnu schválil prodej menšinového podílu skupině Karbon Invest za 2,25 miliardy korun, antimonopolní úřad však cenu považoval za nízkou, podle něj obsahovala veřejnou podporu, a prodej nepovolil. Karbon Invest následně zvýšil nabídku na 3,4 miliardy, což musí nyní vláda opět schválit. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozhodl koncem dubna o tom, že výjimku ze zákazu veřejné podpory nepovolí. Karbon Invest, majoritní vlastník OKD s více než 17 tisíci zaměstnanci, následně jednal s úřadem a Fondem národního majetku o navýšení ceny. Na dalších změnách proti březnovému vládnímu usnesení se obě strany nedohodly. "Nedošlo zatím k žádným změnám oproti původní úmluvě," doplnil k obsahu jednání Zeman. Pokud vláda novou cenu schválí, bude se prodejem následně zabývat Evropská komise, na kterou z ÚOHS přešla rozhodovací pravomoc při udělování výjimky ze zákazu podpory. Vláda exkluzivní tříměsíční vyjednávání o prodeji OKD skupině Karbon Invest schválila v listopadu. Na konci jednání Karbon Invest nejprve nabídl zhruba 1,2 miliardy korun, následně zvýšil cenu o miliardu korun.

Řidič české dodávky dostal v Rumunsku za převoz rtuti pokutu

Případ vozidla české pobočky mezinárodní humanitární organizace ADRA, které zadrželi rumunští celníci, v úterý skončil peněžitým trestem. Rumunská prokuratura udělila řidiči české dodávky pokutu 75 eur, v přepočtu asi 2400 korun. Řidiče pojízdné zubní ambulance zadrželi celníci 12. května na rumunsko-moldavské hranici pro údajné pašování nebezpečného množství rtuti. "Řidič podle prokurátorky porušil zákon, který v Rumunsku platí od roku 1980 a nerozlišuje jednotlivé druhy rtuti," řekl v úterý ČTK mluvčí sdružení ADRA Rudolf Reitz. Rumunská policie si podle mluvčího ponechala také šest krabiček s dentální rtutí. ADRA tak přišla o léky v hodnotě 3000 korun. Část zabavené rtuti zkoumali také odborníci. Analýza však již dříve prokázala, že šlo o dentální rtuť, a ne o podezřelé toxické léky, jak se domnívali celníci. Řidič Petr Mlích po zaplacení pokuty získal zpět svůj zadržený pas. Nyní v Rumunsku zajišťuje zabezpečení pojízdné ambulance, která do pondělka stála na rumunské hranici. "Ve Vaslui zůstane asi jeden týden, do doby, kdy se pro ni vrátíme a odvezeme ji do cílového místa - do Moldávie, kde bude fungovat po dobu dvou let," upřesnil Reitz.

Zloděj z kostela odnesl obrazy a sochy za více než milion korun

Tři vzácné obrazy a osm dřevěných soch andělů odcizil o víkendu neznámý zloděj z kostela Narození Panny Marie ve Vojtíškově na Šumpersku. Římskokatolické církvi tak způsobil škodu 1,04 milionu korun. "Pachatel vypáčil okno, hrubým způsobem vytrhl ochrannou mříž a dostal se do objektu. Odcizil tři obrazy s novozákonní tematikou na plátnech v rokokových rámech a dřevěné sochy andělů o velikosti 20 až 60 centimetrů," řekl ČTK mluvčí šumperské policie. Podle něj v kostele nebylo zabezpečovací zařízení. Policisté na místo činu nasadili služebního psa, který ale po několika stech metrech ztratil stopu. Policie po zloději pátrá.

Žďár pošle prezidentovi propagační materiály památky UNESCO

Starosta Žďáru nad Sázavou Jaromír Brychta (ODS) pošle prezidentu Václavu Klausovi mnohakilogramový balík s propagačními materiály žďárské památky UNESCO - kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Klaus při své návštěvě Vysočiny pokáral radnice ve Žďáru i v Třebíči, že se špatně starají o propagaci světových památek. Prezident si kostel na Zelené hoře, skvost české barokní gotiky od architekta Santiniho, spojoval s Nepomukem na Plzeňsku, nikoliv s Vysočinou. Památka byla přitom zapsána na seznam světového kulturního dědictví před deseti lety. "Vy tady máte takové krásné věci a my je, tak nějak celostátně, asi nedostatečně známe. Jak je to možné? Nezlobte se, i pro mě je Zelená hora u Nepomuku, nikoliv tady. Jak je to možné?", řekl prezident. Brychta si mu na místě postěžoval, že památka patří státu a ministerstvo kultury se o propagaci památek UNESCO špatně stará. Města, na jejichž území památky leží, s výjimkou Prahy, proto před třemi lety založila sdružení, které by mělo situaci vylepšit, vysvětlil.

Tento týden starosta shromáždil na radnici desítky výpravných publikací, brožur, videokazet, pohlednic a turistických průvodců, které pošle prezidentské kanceláři. Podle něj za špatnou znalost památek na Vysočině nemůže sám prezident, nýbrž pracovníci kanceláře. "Místo toho, aby nám diktovali, jakou barvu oděvu máme mít na sobě a kde máme stát, mohli prezidenta alespoň v autě informovat, že Zelená hora leží ve Žďáru," rozčílil se v úterý opakovaně starosta. Novinářům pak vyjmenoval, co všechno město pro záchranu a slávu památky udělalo v uplynulých letech. Hned na počátku 90. let vznikla speciální společnost pro propagaci památky, ale také zvláštní cestovní kancelář Santini Tour na Staré radnici. Při každém výročí vyjde řada propagačních materiálů, na něž radnice ročně vynaloží statisíce korun. Jejich kvalita byla oceněna na několika veletrzích cestovního ruchu, připomněl. Kromě toho město vynaložilo desítky milionů na záchranu památky a úpravu jejího okolí. Také kraj Vysočina přispívá městům UNESCO každoročně milionem korun, jen ministerstvo kultury podle něj nic nedělá.

Státní zástupce podal vazební návrh na Větrovce

Údajný hlavní organizátor podvodných konkurzů, vysokoškolský profesor a podnikatel Vladislav Větrovec, možná skončí ve vazbě. Státní zástupce podal vazební návrh okresnímu soudu v Karlových Varech. "Navrhujeme všechny tři vazební důvody - maření vyšetřování, pokračování v trestné činnosti a útěk," řekl ČTK šéf odboru pro závažnou hospodářskou činnost pražského vrchního zastupitelství Jaroslav Dolejší. Policie v pondělí Větrovce obvinila z účasti na zločinném spolčení. Spolu s ústeckým konkurzním soudcem Jiřím Berkou, správci konkurzní podstaty Danielem Thonatem a Petrem Tuhým, zaměstnancem zpeněžování podstaty Luborem Kindlem a soudním znalcem Martinem Jurenkou podle policie zmanipulovali konkurzy několika podniků. Tím se dostávali k majetkům za stovky milionů, které pak pod cenou rozprodávali. Zpochybněny jsou konkurzy Union banky, ZKL Klášterec nad Ohří, Stavební podnik Ralsko, Zbrojovka Brno a mostecká společnost Retema. Za tu je stíhána také konkurzní správkyně Marta Čiháková. Soudce Berka v úterý v rozhovoru pro ČTK zopakoval, že obvinění ze zločinného spolčení v celém rozsahu odmítá. "Je to tak absurdní, že je těžké se k tomu vyjadřovat," uvedl. Jeho advokát již připravuje proti novému stíhání stížnost, stěžovat si bude i obhájce Thonata. S předchozími stížnostmi však úspěšní nebyli.

Dovozci plynu Transgasu loni klesl zisk o tři pct na 7,1 mld. Kč

Monopolnímu dovozci zemního plynu do České republiky, společnosti Transgas, klesl v minulém roce čistý zisk o více než tři procenta na 7,058 miliardy korun. Důvodem byla především silná koruna. Tržby naopak meziročně stouply téměř o devět procent na 55,6 miliardy korun. Firma, kterou ovládá německá skupina RWE, o tom informovala v tiskové zprávě. "Loňský mírný pokles zisku byl zcela zapříčiněn vývojem na finančních trzích. Díky posilující české koruně, především vůči americkému dolaru, poklesla korunová hodnota tranzitních výnosů společnosti," uvedl mluvčí Martin Chalupský. Tržby firmě stouply meziročně o 4,6 miliardy, většina příjmů plyne z přepravy zemního plynu pro zahraniční a tuzemské zákazníky a z obchodu se zemním plynem. Provozní zisk Transgasu loni stoupl o procento na 9,5 miliardy korun. "Finanční zdraví společnosti posílila pokračující integrace do skupiny RWE i rozvíjející se spolupráce s distribučními společnostmi," uvedl předseda představenstva Ulrich Jobs.

Monopol České pošty se do dvou let ztenčí na polovinu

Oblast poštovních služeb, které může na trhu poskytovat pouze Česká pošta by se měla v roce 2006 zúžit zhruba na polovinu současného stavu. Nyní má podnik takzvanou výhradu na doručování psaní do 100 gramů za cenu do 19 korun, tedy asi trojnásobku běžné ceny. Od ledna 2006 bude moci konkurence podle směrnice EU doručovat psaní již od hmotnosti 50 gramů, uvedla mluvčí ministerstva informatiky Klára Volná. Rozsah poštovní výhrady je nyní v tuzemsku stejný jako ve většině zemí EU. Plně liberalizovaný trh má pouze Finsko a Švédsko. Naopak Polsko má i po vstupu do unie v rámci přechodného období monopol na zásilky do 350 gramů, který do května platil i v ČR. Zatímco ve většině evropských zemí zajišťuje základní služby na základě licence jediný podnik, ve Velké Británii jsou to vedle Královské pošty další dvě firmy. O dalším uvolňování poštovního trhu by měla unie rozhodnout na konci roku 2006, kdy bude mít evropský parlament a rada k dispozici návrh buď na úplné zrušení výhrady, nebo na další etapu jejího omezování. O úplném zrušení monopolu většina zemí uvažuje v letech 2007 až 2009. Česká pošta si svůj monopol zachovává jako formu kompenzace za to, že poskytuje základní služby za stejných podmínek po celém území ČR, tedy i v místech, kde je to ztrátové.

Úřad pro ochranu osobních údajů varoval před novou službou Google

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) varoval před novou e-mailovou službou internetového vyhledávače Google pod názvem Gmail. Služba, která má uživatelům poskytovat jeden gigabajt úložného prostoru, může podle úřadu omezit soukromí uživatelů, ale i osob, které jim zprávy posílají. Google začal službu testovat v dubnu. Firma chce k mailům přidávat reklamní sdělení podle klíčových slov, na která narazí při prohledávání textu zpráv. Podle ÚOOÚ bude mít Google k dispozici text mailů, jež obsahují i e-mailové adresy a jiné osobní údaje osob. "Znamená to, že marketingovým zdrojem a zřejmě i cílem by mohl být každý, jehož adresa se objeví v e-mailové schránce uživatele služby Gmail," uvedla mluvčí úřadu Andrea Sklenářová. Zarážející podle ní je i to, že pokud uživatel nebude moci maily mazat a pokud s Google ukončí smlouvu, uložené informace zůstanou uchovány.

O studium na mezinárodní Univerzitě Nisa mají Češi malý zájem

S malým zájmem českých studentů se potýká mezinárodní Univerzita Nisa. O projekt, který před třemi lety založily univerzity v Liberci, německé Žitavě a polské Vratislavi, je přitom na německé a polské straně větší zájem, než dokáže uspokojit. "Z každé země může na univerzitě studovat po deseti lidech. Zatímco Poláci a Němci usilují o rozšíření počtu míst, my nejsme schopni obsadit ani těch deset," řekla v úterý ČTK mluvčí Technické univerzity v Liberci Jaroslava Kočárková. Výuka na mezinárodní univerzitě se koná v angličtině každý rok v jiné z účastnických zemí. Právě výuka v anglickém jazyce, může být podle proděkanky Hospodářské fakulty Olgy Hasprové jednou z příčin, proč mají čeští studenti o univerzitu malý zájem. V loňském roce se přitom podle ní situace zlepšila. "O studium se ucházelo 50 mladých lidí a přijali jsme jich 14. Nakonec ale nastoupilo jen osm studentů," řekla ČTK Hasprová. Ještě loni na podzim nebylo o dalším osudu univerzity zcela rozhodnuto. V pondělí ale zástupci všech tří univerzit podepsali v Žitavě dohodu, která zaručuje další pokračování společného projektu.

Pro Miloše Formana je prý cesta do Cannes jako návrat domů

Přijet do Cannes je jako vrátit se domů, prohlásil v rozhovoru pro francouzský časopis Le Figaro Magazine český režisér Miloš Forman, který je čestným hostem nynějšího filmového festivalu v Cannes. Jeho kariéra prý doopravdy začala tady, když tu v roce 1971 za Taking Off, svůj první film natočený ve Spojených státech, dostal velkou cenu poroty. Připomněl taky, že jeho první filmy, například Lásky jedné plavovlásky, se mnohem víc líbily ve Francii než v USA, kde teď už dlouhá léta žije. Francouzská srdce nepochybně zahřejí i jeho slova, že kdyby si měl vybrat jen jeden jediný film, byly by to "bez váhání" Děti ráje francouzského režiséra Marcela Carného z roku 1945. Při srovnávání amerického a evropského publika Miloš Forman soudí, že Američané mají raději jasno na konci filmu, "chtějí vědět, kdo vyhrál", zatímco v Evropě je možné mít otevřený konec. "Dlouho se mi to líbilo, ale teď s věkem začínám oceňovat a sdílet reakce Američanů. Jak stárnu, mám sklon k tomu dávat přednost spíš odpovědím než otázkám."

Izraelští výtvarnící představili hrající nábytek

Mladí izraelští umělci se rozhodli spojit nábytek a relaxační hudbu v jedno. Unikátní hrající nábytek Blob v úterý jeden z autorů projektu Yaal Tevet předvedl v pražském Karlíně. Nábytek má tvar obří kapky, na kterou se dá sednout nebo lehnout. Při sebemenším pohybu se uvnitř aktivuje spínač, který spustí hudbu. "Každý Blob generuje jiný nástroj této hudby, takže několik lidí hrajících si s Bloby vlastně vytvoří orchestr," vysvětlil Tevet, který zodpovídá za technickou stránku projektu nazvaného Sonic garden. Poprvé se představil na letošní přehlídce mladých designérů Salone Satellite v Miláně, kde sklidil velký úspěch. "Považujeme tento projekt za natolik originální, že jsme ho chtěli ukázat také zájemcům v Praze," řekl Uri Heller, který stojí za nápadem vystavit Bloby v karlínské budově Meteor Centre. Veřejnost si je tam může prohlédnout ve čtvrtek 20. května od 18:00 do 21:00.

Sparta získala Pohár ČMFS

Fotbalisté Sparty Praha potřetí získali Pohár ČMFS během jeho dvanáctileté existence. O jejich výhře 2:1 ve strahovském finále soutěže nad Ostravou rozhodla branka Petra Johany v 84. minutě. V té chvíli vítězný tým hrál už v deseti, bez vyloučeného brankáře Blažka.

Počasí

Středa by měla být polojasným až oblačným dnem, ojediněle s přeháňkami. Teploty vystoupí na 19 až 23, na horách bude kolem 16 stupňů. Mírný západní až severozápadní vítr bude mít rychlost do 25 km za hodinu.