Zprávy

Vláda požádá parlament o souhlas s nasazením armády v silách NATO

Vláda požádá parlament o souhlas s nasazením armády v operacích Sil rychlé reakce NATO (NATO Response Force - NRF). Součástí těchto aliančních jednotek je mnohonárodnostní protichemický prapor z Liberce. V případě potřeby by mohlo až 400 vojáků působit v operacích NATO od letošního 1. července do 15. ledna 2004, řekl premiér Vladimír Špidla. Vláda chce získat od parlamentu souhlas předem, protože v případě žádosti aliance musí armáda vyslat své specialisty na místo během pěti až 30 dnů. Kdyby dlouho čekala na souhlas zákonodárců, nemusela by termín stihnout. Mandát se má týkat jakýchkoliv krizových situací ve světě, v případě potřeby i letních olympijských her v Řecku. "Může se stát, že třeba dojde k atentátu na olympiádě v Aténách a naši chemici budou požádáni, aby rychle reagovali," řekl premiér.

Původně se spekulovalo o tom, že bezpečnost olympijských her by zajišťovali čeští chemici přímo na místě, po celou dobu her. Armáda ale chtěla uhradit náklady. Nyní se zdá pravděpodobnější, že Česko vyškolí řecké vojáky v protichemické ochraně. Zatím se vyjednávají podmínky školení.

Ministr Sobotka odvolal náměstka Šulce kvůli jeho spolupráci s StB

Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) odvolal k 1. červnu svého náměstka Jaroslava Šulce. Reagoval tak na zprávu Hospodářských novin o tom, že Šulc je vedený v seznamech Státní bezpečnosti (StB) jako držitel krycí adresy, tedy jako člověk, který půjčoval komunistické rozvědce svoji poštovní schránku. Politika ministerstva v oblasti deregulace nájemného a sociální ochrany nájemníků, kterou Šulc vedl, se podle mluvčího Marka Zemana nijak nezmění. Šulc ve své funkci působil od května roku 2001. Rozhodnutí o jeho nástupci zatím nepadlo.

Prezident jmenoval Stanislava Balíka ústavním soudcem

Prezident Václav Klaus na Pražském hradě jmenoval bývalého předsedu České advokátní komory Stanislava Balíka ústavním soudcem. V patnáctičlenném Ústavním soudu zůstávají čtyři místa neobsazená. "Jsem rád, že se podařilo prosadit další jméno do Ústavního soudu," uvedl Klaus. Jmenování Balíka považuje za důležitý krok v již rok trvajícím úsilí obměnit a doplnit Ústavní soud. Senátoři schválili Balíka minulý týden na Klausův návrh drtivou většinou. Dostal důvěru od 60 ze 66 hlasujících členů horní komory. Mnozí senátoři se shodli na tom, že je Balík dosud nejlepším kandidátem, kterého prezident do horní komory poslal.

Omnipol se bude bránit proti odnětí licence na vývoz radarů Věra do Číny

Společnost Omnipol se hodlá všemi dostupnými prostředky bránit proti rozhodnutí ministerstva průmyslu, které jí odebralo licenci na vývoz šesti radarů Věra do Číny. Vláda se minulý týden rozhodla, že kontroverzní export zruší, protože není v zahraničněpolitickém zájmu země. Obchod se nelíbil Spojeným státům ani některým českým politikům. Omnipol tvrdí, že vývoz Věr do Číny zahraničněpolitické zájmy České republiky nijak nepoškodí.

Licenční správa ministerstva průmyslu na začátku roku udělila Omnipolu licenci na vývoz radarů do Číny, po zásahu vlády a vyjádření české diplomacie a obrany tento týden exportní licenci zase zrušila. Ministerstvo obrany má zájem na tom, aby se radiolokátory Věra vyráběly a našly nového odběratele. Podle médií jednají o koupi radarů Spojené státy, ministerstvo průmyslu zatím žádnou žádost o vývozní licenci neobdrželo. Američané se obávali, že by české radary ve vlastnictví komunistické Číny mohly zachytit jejich plavidla a letouny poblíž Tchaj-wanu.

TNS Factum: Většina Čechů se vstupem ČR do EU souhlasí

Se vstupem České republiky do Evropské unie souhlasí téměř dvě třetiny českých občanů. Necelá čtvrtina je naopak proti, jedna šestina na tuto věc nemá žádný názor. Vyplývá to z květnového průzkumu společnosti TNS Factum. Podpora po vstupu do EU je tak u občanů České republiky mírně vyšší než před rokem, kdy se o něm rozhodovalo v referendu. Tehdy se pro vstup vyjádřilo 52 procent voličů, proti bylo 21 procent a 26 nebylo rozhodnuto. Se vstupem do EU obecně častěji souhlasí mladí lidé, lidé s vyšším vzděláním, vyššími příjmy a obyvatelé největších měst. Proti jsou naopak lidé starší 60 let a lidé s nižším dosaženým vzděláním.

Vláda schválila zrušení 13. a 14. platů

Pracovníci veřejného sektoru, soudci a další ústavní činitelé budou od příštího roku na své 13. a 14. platy nejspíš jen vzpomínat. Vláda totiž schválila zákon, který od roku 2005 další platy ruší. Nahradit je má 20 procent měsíční mzdy, které se rozpustí do 12 běžných příjmů. Novinářům to řekl ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Kabinet odhlasoval také to, aby o 14. platy již letos přišli soudci, poslanci, ministři či státní zástupci. Oba zákony musí ještě projednat parlament a podepsat prezident.

Rozpuštění 20 procent jedné mzdy je pro odbory nepřijatelné. Požadovaly celý jeden plat. S touto sumou počítal původně i návrh zákona. Mluvčí 15 odborových svazů veřejného sektoru Alena Vondrová ČTK již dříve řekla, že touto částkou kabinet zakonzervuje letošní propad celoročního příjmu. Nastane podle ní kvůli snížení 13. platu a zavedení systému 16 platových tříd. Odboráři věří, že parlament sumu neschválí. Zavedení 13. a 14. platu v 90. letech mělo zabránit "rozevírání nůžek" mezi mzdami ve veřejném a v podnikatelském sektoru, kde rostly příjmy rychleji.

ČR si vezme úvěr na financování stavby dálnice D8

Česká republika si vezme od Evropské investiční banky úvěr 12 miliard korun na stavbu části dálnice D8 z Trmic na státní hranice s Německem. S přijetím půjčky souhlasila vláda. Bez úvěru by hrozilo posunutí výstavby dálnice. Návrh zákona o přijetí úvěru však ještě musí projít parlamentem. Dálnici, která propojuje Prahu s Ústím nad Labem a pokračuje přes Krušné hory na Drážďany a Berlín, staví státní příspěvková organizace Ředitelství silnic a dálnic. Celkové náklady na výstavbu 23,4kilometrového úseku Trmice - státní hranice mají činit asi 19 miliard korun.

Vláda souhlasila s novými pravidly inspekce práce

Vláda schválila návrh nového zákona, který má sjednotit i zjednodušit systém inspekce práce. Na rozdíl od současné právní úpravy zákon přesně definuje přestupky, za které je možné uložit pokutu až do výše dvou milionů korun. Snadnější má být kontrola dodržování zákoníku práce a dalších norem, které souvisejí s bezpečností. Pokud zákon schválí parlament, má začít platit od začátku příštího roku. Původně ministerstvo práce a sociálních věcí zamýšlelo rozšířit síť kontrolorů o 300 nových pracovníků, což by státní pokladnu zatížilo o téměř 600 milionů korun. Další požadavky na státní rozpočet ale odmítlo ministerstvo financí.

Stát pomůže zadlužené Rokytnici a odpustí jí část dluhů

Stát odpustí Rokytnici nad Jizerou na Semilsku část dluhů, které má u České konsolidační agentury. O částečném oddlužení Rokytnice rozhodla vláda. Suma, kterou stát Rokytnici odpustí, bude záviset na výnosu z prodeje majetku obce. Podle dřívějších informací ČTK by stát mohl obci za určitých podmínek odpustit kolem 300 milionů korun. Rokytnice nyní dluží 390 milionů Kč. Podmínkou pro odpuštění dluhu je to, že Rokytnice zaplatí ČKA, která dluhy obce převzala, do roku 2008 celkem 25 milionů Kč. Premiér Vladimír Špidla uvedl, že vláda nebyla nijak šetrná k městu, které platí za nezodpovědnost zastupitelů. Rokytnice se zadlužila vydáním obecních obligací za 120 milionů korun a převzetím úvěru na stavbu lanovky na Lysou horu za přibližně 145 milionů. Největším problémem dluhu jsou pro radnici úroky, které rostly rychleji, než mohla obec splácet.

Sobíšek: Obchod se propadl, protože se firmy předzásobily

Dubnový schodek zahraničního obchodu proti očekávání stoupl až na 10,8 miliardy korun. Mnohé firmy se totiž před vstupem ČR do Evropské unie předzásobily, protože chtěly využít nižší cla mnoha výrobků při dovozu z nečlenských zemí EU. Očekávaly také nakonec potvrzené administrativní problémy na hranicích v prvních dnech členství, řekl Pavel Sobíšek z HVB Bank. Předzásobení firem podle něho potvrzuje to, že celé zhoršení bilance proti stejnému měsíci roku 2003 jde na vrub obchodu s Čínou a Japonskem. Samotný statistický úřad potvrdil, že dubnový zahraniční obchod ovlivnil chystaný vstup země do unie.

Amnesty International kritizuje ČR za přístup k Romům a klece v ústavech

Mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International (AI) ve své letošní výroční zprávě opět kritizuje Českou republiku za špatné zacházení s Romy. Podle zprávy se ho vůči Romům dopouštějí i policisté. Případy ale nejsou dostatečně vyšetřeny a potrestány. Romy sužuje vysoká nezaměstnanost a romské děti tvoří nepoměrnou většinu osazenstva zvláštních škol, uvádí AI. I přes "některá pozitivní vládní opatření" jsou Romové vystaveni diskriminaci, konstatuje AI. Vrací se například k případu Roma Karla Bíllého. Tři policisty, kteří ho zbili, pomočili a rasisticky ho uráželi, chebský soud odsoudil jen k podmíněnému trestu. U dalších dvou rozhodl o nevině. Organizace poukazuje také na to, že mentálně postižení a pacienti v ústavech a léčebnách bývají v síťových postelích.

Prezident romské unie: Mezinárodní organizace jen opakují kritiku

Podle prezidenta Mezinárodní romské unie (IRU) Emila Ščuky mezinárodní organizace jen léta opakují tutéž kritiku a upozorňují na špatný přístup České republiky k Romům. Měly by se ale snažit vyvíjet i větší tlak na odstraňování nedostatků. Podle předsedkyně sdružení Romea Jarmily Balážové vládu kritické zprávy mezinárodních organizací nyní zajímají méně než před vstupem do EU. "Vláda přijímá opatření, ale již je nekontroluje," zdůraznila Balážová. Upozornila například na průzkum ze střední policejní školy, který se uskutečnil v polovině 90. let. "Většina dotázaných tehdy odpověděla, že by nepomohla napadenému romskému dítěti. Tito lidé slouží dnes v řadách policie," dodala předsedkyně sdružení. Romští předáci i aktivisté se shodují v tom, že v republice schází orgán pro menšiny, který by měl odpovídající pravomoci a sílu příslušná opatření prosadit.

Všichni čeští policisté, kteří ve službě přicházejí do styku s příslušníky národnostních menšin, projdou od září třídenním speciálním kurzem. "V první fázi to budou příslušníci pořádkové, dopravní a železniční policie," informovala mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová. Učinila tak v den, kdy vyšla výroční zpráva Amnesty International (AI) kritizující mimo jiné přístup české policie k Romům.

Zákon zakáže použití klecí a síťových lůžek

Psychiatrické léčebny a ústavy sociální péče přestanou nejspíš od příštího roku používat klece a síťová lůžka. Zakáže jim to novela zákona o sociálním zabezpečení, která by měla platit od 1. ledna. ČTK to řekla mluvčí ministerstva práce Kateřina Prejdová. Za klece a síťová lůžka Česko kritizovala mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International. ČR si za ně již několikrát vysloužila pokárání i od dalších mezinárodních institucí. Podle Prejdové novela zákona používání klecových a síťových lůžek, do nichž jsou dosud umísťováni agresivní pacienti, povolí jen v případě ohrožení zdraví či života. Předseda odborné psychiatrické společnosti Jiří Raboch ale řekl, že dokud bude mít česká psychiatrie nedostatek peněz, bude muset síťová lůžka používat. "Ve srovnání například s reformovanou italskou psychiatrií má česká psychiatrie čtyřikrát méně personálu na pacienta. Když chybí personál, musíme zajistit bezpečnost neklidného pacienta, ostatních pacientů i personálu jinak," řekl Raboch.

Prezident Schuster: Slovensko zatím nedělá dost pro své krajany

Slovensko zatím nedělá dost pro své krajany v zahraničí, shodli se slovenský prezident Rudolf Schuster i Slováci žijící v České republice. Naráželi tím především na návrh zákona o zahraničních Slovácích, který již dlouhou dobu leží na vládě. Schuster si myslí, že Slováci mají ze zahraničních států nejlepší podmínky právě v ČR. Podle neoficiálního údajů jich tu žije 400.000, uvedl předseda Obce Slováků Peter Lipták. Na život v Česku si podle něj nestěžují. Lipták ale soudí, že média, například veřejnoprávní Česká televize, by se měla menšinám více věnovat.

Slovenská vláda stáhla hraniční smlouvu z parlamentu, počká na ČR

Slovenská vláda stáhla z parlamentu návrh smlouvy, která měla zpřísnit režim na česko-slovenských hranicích po vstupu obou zemí do Evropské unie. Slovenská strana, která se k smlouvě staví spíše rezervovaně, chce podle ministra vnitra Vladimíra Palka počkat na hlasování v českém parlamentu. Premiér Mikuláš Dzurinda během návštěvy v Česku minulý týden řekl, že smlouva může komplikovat život lidem v příhraničních oblastech a oba státy by ji měly ještě jednou posoudit z hlediska členských zemí EU. Podle smlouvy by občané obou zemí směli překračovat hranice kdekoli, pokud by k tomu měli povolení. Bez něj by mohli překročit hranice na 22 standardních přechodech a po dalších 72 dohodnutých cestách. Čeští politici tvrdí, že absence nové smlouvy nezpůsobí žádné problémy. Zachován podle nich zůstane současný hraniční režim.

ČEZ: Úvahy o rozšíření Temelína nejsou aktuální, čekáme na studie

Úvahy o rozšíření jaderné elektrárny Temelín nejsou v současné době aktuální, řekl mluvčí elektrárenské společnosti ČEZ Ladislav Kříž. Reagoval tak na informace, podle nichž by měla firma v horizontu roku zřejmě požádat o zahájení povolovacího procesu na stavbu dalších jaderných bloků. Firma podle Kříže nic obdobného v příštích třech letech neplánuje. Nyní si však nechává zpracovat studie, které by o případné výstavbě nových zdrojů mohly rozhodnout. Studie, které zpracovává Ústav jaderného výzkumu v Řeži, by měly podle Kříže posoudit, která lokalita by pro případnou výstavbu nového jaderného zdroje byla nejvhodnější. Jestli to je rozšíření elektrárny Temelín, Dukovany či zahájení výstavby v jiné lokalitě. Studie by mohly být hotovy v řádu měsíců.

Lidé z Temelína a okolních obcí podepisují petici za referendum kvůli výstavbě meziskladu vyhořelého jaderného paliva v areálu Jaderné elektrárny Temelín. Vadí jim, že zastupitelstvo obce výstavbu meziskladu odsouhlasilo. Rozhodnutí chtějí referendem zvrátit.

ČEZ letos zvýší investice do jaderné elektrárny Dukovany

Společnost ČEZ letos meziročně zvýší investice do jaderné elektrárny Dukovany na Třebíčsku o polovinu na 1,9 miliardy korun. Vyšší výdaje podle mluvčího Petra Spilky odpovídají dlouhodobému plánu obnovy zařízení. Elektrárna je v provozu 18 let a energii by měla produkovat nejméně do roku 2025. Nákladnější fáze obnovy s ročními investicemi kolem dvou miliard bude pokračovat až do roku 2007.

V areálu elektrárny letos také začala stavba nového skladu na vyhořelé jaderné palivo za 270 milionů. Sklad s kapacitou 1340 tun by měl být uveden do zkušebního provozu v roce 2006, kdy se zaplní kapacita stávajícího skladu, a bude sloužit až do plánovaného ukončení provozu elektrárny. Dukovany jsou s instalovaným výkonem 1760 megawattů po Temelínu druhým největším zdrojem elektrické energie v ČR.

Založení podniku v ČR trvá příliš dlouho a brzdí ekonomiku

Založení podniku i jeho ukončení trvá v České republice déle než ve vyspělých zemích západní Evropy i v okolních státech a je brzdou hospodářského růstu. Na tiskové konferenci to řekl manažer sekce soukromého sektoru Světové banky Simeon Djankov, který představil zprávu skupiny SB Prostředí pro podnikání. Zatímco v Austrálii je možné založit podnik za dva dny, v zemích OECD v průměru za 25 dní a na Slovensku za 52 dní, v Česku je k tomu podle Djankova potřeba 88 dní. "ČR v tomto ohledu začala zaostávat až v posledních letech," podotkl. Problémem je také velmi dlouhá doba konkurzu podniku, který v Česku v průměru trvá přes devět let. Přitom v Irsku trvá likvidace podniku pět měsíců, v zemích OECD průměrně 18 měsíců a na Slovensku pět let. "Čím rychlejší je proces konkurzu, tím rychleji se vrátí kapitál a lidské zdroje na trh," dodal expert Světové banky.

Poslanci jsou proti asymetrii v české vízové politice

Členové sněmovního zahraničního výboru doporučili vládě hledat možnosti, jak změnit to, že čeští občané musejí mít k cestě do některých zemí víza, zatímco lidé z těchto států je nepotřebují. Poslanci se v doporučení sice o žádné zemi nezmínili, ale v předchozí debatě o vízové politice se mluvilo mimo jiné o USA, Kanadě a Austrálii. Zástupci ministerstva zahraničí dali při jednání výboru najevo, že zejména z americké strany nelze v dohledné době čekat změny. Mezi nejvíce a opakovaně kritizované patří ve vízové praxi vztah s USA. Zatímco Češi potřebují pro cestu do této země vízum, Američané ho pro turistiku po ČR mít nemusejí. Zrušení vízové povinnosti pro české občany ale brání to, že konzulární úředníci odmítají deset až 20 procent žádostí ročně. Americký zákon přitom pro bezvízový styk povoluje méně než tři procenta. Představitelé ministerstva zahraničí ocenili přístup Austrálie. Tato země podle nich nemá institut bezvízového styku, "zjemnila" ale podmínky pro získání víza. Je ho možné získat třeba pomocí internetu.

Škoda Auto má tisíc objednávek na novou octavii

Automobilka Škoda Auto již eviduje zhruba tisíc závazných objednávek na nový model Škoda Octavia. Zhruba o týden později se nová octavie začne prodávat i v Německu. Do konce června pak bude model uveden také na trhy v Rakousku, Polsku, Švýcarsku, Španělsku, Británii a na Slovensku. Automobilka zároveň oznámila, že původně naplánovanou letošní výrobní kapacitu 40.000 nových vozů Škoda Octavia zvýší zhruba o 20 procent. Do konce letošního roku chce firma na českém trhu prodat 6500 nových octavií.

Z nováčků EU má nejvyšší sociální pojištění Česko a Slovensko

Česko a Slovensko mají nejvyšší sociální pojištění ze všech zemí, které v květnu vstoupily do Evropské unie. Naopak nejnižší mají Kypr a Malta. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti KPMG. Vysoké daňové zatížení práce brzdí ekonomický růst a vede k růstu nezaměstnanosti, shodují se ekonomové oslovení ČTK. Výlohy spojené se sociálním pojištěním jsou důležitou součástí nákladů na pracovní sílu v celé EU a jsou jedním z faktorů, který potlačuje ekonomický růst v Evropě, míní KPMG.

Zatímco v Česku zaměstnanec a zaměstnavatel společně státu odvedou na sociálním pojištění 47,5 procenta ze mzdy, na Kypru je to pouze 12,6 procenta. Velké rozdíly ale existují i mezi státy bývalé evropské patnáctky. Rekord drží Francie se 63 procenty, naopak v Irsku činí sazba sociálního pojištění 16,75 procenta. Vysoké sociální pojištění ale není to jediné, co české podniky trápí. Firmy platí i vysoké zdravotní pojištění a ve srovnání s ostatními nováčky státu odvádějí i vysokou daň z příjmu. Velké daňové zatížení práce podniky nutí propouštět a vede tak k růstu nezaměstnanosti, řekl hlavní ekonom Patria Online David Marek. Míra nezaměstnanosti v Česku přesahuje deset procent.

Petice proti mešitě v Teplicích skončila, o stavbě rozhodne úřad

Petiční akce proti stavbě mešity v Teplicích skončila. Organizátoři sesbírali na 4500 podpisů a archy předali na radnici. V lázeňském městě, kde se léčí na tisíc Arabů ročně, má vyrůst největší mešita v Česku. Někteří lidé mají strach, že se zde budou scházet radikální muslimové. Radní vznesli k projektu dvě připomínky, rozhodnout nyní musí stavební úřad, řekl ČTK tajemník teplického magistrátu Marek Fujdiak. Radní se podle něj zcela distancují od náboženských názorů a nesnášenlivosti vůči islámu. "Připomínky jsou pouze věcné a týkají se stavby," řekl. Město například požaduje, aby investor zachoval v areálu zahrady pavilon opic nebo postavil nový.

Primátor Teplic Jaroslav Kubera považuje obavy občanů za neopodstatněné. Ve městě podle něj dlouhá léta malá modlitebna byla a nikomu nevadila. Navíc řada lidí v létě pronajímá Arabům, kteří přijíždí do lázní, své byty nebo celé domy. V teplických lázních každoročně stráví někdy i celé léto na tisíc Arabů. Proto je umístění mešity právě v Teplicích oprávněné, řekl v dubnu ČTK Fajsal Alhamati z pražského velvyslanectví Saúdské Arábie. Podle něj jsou v celé České republice pouze dvě mešity, a to v hlavním městě a v Brně. Ta, která má vyrůst na severu Čech, bude v republice největší, uvedl. Mešita má být součástí Orientálního kulturního centra Teplice, v jehož středu bude hotel pro lázeňské hosty ze Saúdské Arábie. Centrum, ve kterém budou luxusní apartmá, restaurace, obchody a podzemní garáže, vznikne přestavbou bývalého zámeckého statku.

Bývalý izraelský ministr vyšetřován kvůli podvodu v české bance

Bývalý izraelský ministr energetiky Gonen Segev, který je obviněn, že se pokusil do Izraele propašovat tablety drogy extáze, je nyní také vyšetřován kvůli podezření, že se v jedné české bance pokusil s pomocí falešných šeků operovat s velkou sumou peněz. Informovala o tom izraelská policie, již citoval deník Haarec. Vyšetřovatelé se domnívají, že se Segev pokusil v české bance, kterou list nejmenoval, operovat s vysokou sumou peněz, která odpovídala údajně několika milionům šekelů. Šeky byly vypsány v librách a policie zatím neví, zda se Segev peníze pokoušel vyzvednout nebo je převést na jiné konto. Protože šlo o velmi vysoké částky, nechala banka šeky podrobně prohlédnout a zjistila, že jsou to padělky. Segev tvrdí, že mu šeky vystavila osoba, která mu peníze dlužila.

Postřelený tlumočník bude žádat finanční odškodnění

Vietnamský tlumočník Nguyen Vu Hai, kterého policisté při nedávné razii proti kuplířům v Chebu omylem postřelili, bude požadovat finanční odškodnění od státu. Policie se zatím muži ani neomluvila, píše v regionální příloze Mladá fronta Dnes. Pětatřicetiletý vietnamský tlumočník utrpěl při policejní akci průstřel břicha. Jeho advokát Zdeněk Ptáček nyní čeká na podrobnou lékařskou zprávu, aby mohl požadovat zákonné odškodnění. Podle advokáta policisté postupovali v rozporu s předpisy o použití zbraně. Věří ale, že se podaří vymoci odškodnění mimosoudně.

Postřelený muž si stěžuje i na chování policistů v nemocnici. "Věděli, že se zmýlili, a přesto mne v bolestech připoutali k lůžku," popsal cizinec. Jeho krajané jsou přehmatem policistů znepokojeni a mají obavu, že se podobná chyba může dotknout i dalších Vietnamců.

Muž, který uspěl ve Štrasburku: Už vím, že existuje spravedlnost

Teprve po více než deseti letech soudních průtahů a tahanic devětašedesátiletý Vladimír Dostál z Ostravy uvěřil, že existuje spravedlnost. ČTK to řekl poté, co se svou žalobou uspěl u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Dostál poukazoval na zdlouhavost několika občansko- právních sporů, ve kterých se snažil vymoci dluhy. Tribunál tři z nich označil za nepřiměřeně dlouhé a stát má podle rozsudku zaplatit žalobci jako morální odškodnění 6000 eur (asi 190.000 korun).

Ministerstvo: Přídavky na děti nejsou podporou porodnosti

Přídavky na děti nevnímá český stát jako podporu porodnosti, ale jako prevenci proti chudobě rodin. Při mezinárodní konferenci o rodinné politice to uvedla Marie Kudlová, ředitelka odboru sociální politiky. Sociální dávky podle většiny odborníků nemají přímý vliv na porodnost, nicméně rodiny k podpoře státu při rozhodování o pořízení druhého dítěte přihlížejí. Česko podle ní ročně vyplatí na přídavcích na děti přibližně 13,5 miliardy korun. Dávka, na kterou mají nárok rodiny, jejichž příjem nepřesahuje trojnásobek životního minima, putuje k asi 85 procentům českých dětí. ČR, která se už téměř deset let zařazuje mezi země s nejnižší porodností na světě, se s 1,17 dítěte na jednu ženu za rok 2002 zařadila na druhé nejhorší místo na světě. Nižší porodnost má pouze Ukrajina.

Česko patří k zemím s největším počtem obézních dospělých i dětí

Tři ze čtyř mužů a dvě ze tří žen v Česku mají nadváhu nebo trpí obezitou. Česko tak patří k zemím s největším počtem obézních a lidí s nadváhou. Obezitou jsou ohroženy i děti, které nesportují, vysedávají u počítačů a televize a jedí kaloricky vydatné hamburgery. Za deset let stoupl počet obézních dětí v Česku na dvojnásobek, normální váhu má jen necelá polovina českých dětí.

Limuzíny Rolls-Royce mají elektroniku z Plzně

Všechny limuzíny Rolls-Royce nového typu Phantom mají kabelové svazky, tedy "nervy" obsluhující veškerou elektroniku vozu, z Plzně. Závod Yazaki Wiring Technologies (YWT), který patří největšímu výrobci kabelových svazků na světě japonskému koncernu Yazaki, předal britským zástupcům tisící kabelový svazek vyrobený pro nejdražší vozy světa, jejichž cena je 370.000 eur (zhruba 11,1 milionu korun). Výrobu svazků pro britské luxusní vozy s cenou minimálně 30.000 korun zahájila plzeňská pobočka v říjnu 2002 po dvouletém vývoji a od té doby je výhradním dodavatelem britské automobilky.

Konkurence České pošty bude mít zřejmě jednodušší přístup na trh

Firmy, které chtějí konkurovat v poskytování služeb České poště, by měly mít snazší přístup na trh. Vláda schválila novelu poštovního zákona, která přesunuje poštovní služby ze skupiny vázaných živností mezi živnosti volné. Zájemci o poskytování služeb tak nebudou muset žádat o souhlas ministerstvo informatiky, ale budou moci okamžitě začít, uvedla mluvčí ministerstva Klára Volná. Návrh ještě musí schválit parlament a podepsat prezident. Pošta bude mít nadále monopol na doručování písemností o hmotnosti do 100 gramů za cenu nižší než 19 korun. O takzvanou poštovní výhradu, jejímž prostřednictvím stát firmě kompenzuje zajišťování základních služeb i ve ztrátových oblastech, by měla přijít po roce 2008. Ve většině ostatních služeb mohou firmě již nyní konkurovat jiné podniky. Na trhu jich působí zhruba desítka.

V centru Brna shořela kvůli technické závadě tramvaj

Na Mendlově náměstí v centru Brna vyhořela tramvaj. Požár podle hasičů způsobila technická závada. Škody se odhadují na půl milionu korun. Nikdo z cestujících nebyl zraněn, řekla mluvčí dopravního podniku. V Praze likvidovali hasiči minulý týden požár dvou tramvají. V obou případech ho zavinila technická závada, nikomu se nic nestalo.

V ruzyňském skladu unikl čpavek, čtyři lidé lehce zraněni

V areálu skladů v pražské Ruzyni unikl čpavek. Čtyři dělníci se ho nadýchali a byli na místě ošetřeni, informoval ČTK ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz. Na potrubí byla prasklina, kterou hasiči v ochranných oblecích lokalizovali, řekl mluvčí pražských hasičů Václav Hladík.

Nošovické pivo Radegast získalo v Austrálii dvě bronzové medaile

Dvě bronzové medaile v kategoriích ležák plzeňského typu a nealkoholické pivo získal nošovický Radegast na mezinárodním degustačním klání Australian International Beer Awards. Jedenáctého ročníku soutěže, která se konala v Melbourne, se zúčastnilo 885 značek piv z 30 zemí. Pivovar Radegast soutěžil u protinožců poprvé, celkem však už letos posbíral na soutěžích čtyři ocenění. Pivovar Radegast s ročním výstavem kolem dvou milionů hektolitrů je součástí Plzeňského Prazdroje.

Pražský hrad přivítal "rytíře nebes"

Legendární stíhací eso druhé světové války František Peřina a další váleční letci se sešli na slavnostním večeru na Pražském hradě. Jako "Poctu rytířů nebes" ho připravila Vojenská kancelář prezidenta republiky a Historická letka republiky Československé. Kanadský malíř Robert Bailey předal Peřinovi obraz, na kterém je zachycena stíhačka s generálem v bitvě z 3. června 1942. Obraz byl během večera vydražen. Částka 130.000 korun poslouží na stavbu repliky historického sportovního letadla z roku 1922, které armáda používala i ke kurýrním letům.

Peřina byl jedním z nejúspěšnějších československých pilotů za druhé světové války, kterému se přezdívalo "generál nebe", na svých vzdušných taženích ve Francii a ve Velké Británii sestřelil 16 nacistických letounů.

Plzeňské muzeum vystavuje historické veduty středoevropských měst

Západočeské muzeum v Plzni představuje unikátní výstavu téměř 500 let starých obrazů, které realisticky zachycují sedm desítek českých, polských a německých měst. Veduty mapují cestu falckraběte Otteinricha z Neuburgu do Krakova v 16. století. Kurátor výstavy Thomas Schulz novinářům řekl, že celý komplex jemně kolorovaných kreseb tuší, zdobených zlatem a stříbrem, byl uložen vázaný v kůži v knihovně ve Würzburgu. V roce 1991 ho náhodou objevila německá badatelka Angelika Marschová. "Je zde například nejstarší realistický obraz Plzně. Vyobrazeno je tady i Stříbro, Bor u Tachova, Praha, Náchod a další česká města, jimiž tehdy hrabě projížděl. Nechybějí tady ani Krakov či Berlín. Pro řadu měst jsou tyto veduty nejstarším známým vyobrazením," řekl ředitel muzea František Frýda.

Birmingham se stane místem soustředěné české tvůrčí prezentace

Český velvyslanec Štefan Füle a starosta Birminghamu John Alden otevřeli prezentaci českých tvůrčích talentů v Birminghamu. Pod titulem CzechMania se od tohoto týdne déle než měsíc budou v metropoli srdce Anglie představovat české talenty a podniky zejména v kultuře, designu, digitálním filmu a hudbě, ale také prostřednictvím nové Octavie, piva Staropramen a Českých aeroliní, které od května létají mezi Birminghamem a Prahou už desetkrát týdně.

Počasí

Bude oblačno, teploty 14 až 18, na horách kolem 9 stupňů Celsia. Severozápadní vítr bude mít rychlost do 20 kilometrů za hodinu.