Zprávy

Škromach: Ministerstva by se v koalici mohla rozdělovat za 14 dní

Koalice by si mohla podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha rozdělovat ministerstva za 14 dní. "Až bude nějaká programová shoda, pak může být dohoda na tom, jak jsou strany koalice schopny zajistit kvalitní řízení resortů," řekl ČTK. Koaliční lídři podle Škromacha zatím jednání o rozdělení ministerstev ani o budoucích ministrech nevedou. Vláda ale nemůže být pouze kosmeticky upravena tak, že by se vyměnili jen jeden nebo dva ministři. "Přesuny musí být skutečně zásadní tak, aby vláda získala výrazně na kvalitě a aby přesvědčila občany, že je zárukou dalšího rozvoje hospodářství," zdůraznil.

Schodek rozpočtu na příští rok bude možná nižší než 94 miliard Kč

Schodek státního rozpočtu na příští rok, který možná již ve středu schválí vláda, bude možná nižší než navržených 94 miliard korun. O výši schodku stále diskutují zástupci vládní koalice a jeho snížení na dotaz ČTK nevyloučilo ani ministerstvo financí. Předpokládané příjmy již nelze příliš ovlivnit a boj tak nastane o celkovou výši výdajů. Koalice se již v červnu dohodla, že se bude deficit pohybovat mezi 87 a 95 miliardami korun. "Navržený schodek je při horní hranici intervalu, takže prostor pro změnu směrem dolů zde ještě může být," řekl ČTK mluvčí ministerstva financí Radek Němeček. Změnu výše deficitu očekávají i ekonomové, kteří upozorňují, že debata o rozpočtu je teprve na svém počátku a další měsíce přinesou řadu změn včetně nové vlády.

Při krizi bude policii pomáhat přes 10.000 profesionálních vojáků

Policii bude při krizových situacích a přírodních katastrofách moci pomáhat více než 10.000 profesionálních vojáků. Schválila to Bezpečnostní rada státu. Odstupující ministr vnitra Stanislav Gross novinářům řekl, že existuje asi šest scénářů, podle nichž budou vedle policistů zasahovat také vojáci. Armáda bude pomáhat mimo jiné při ohrožení terorismem, při případné velké migraci lidí, po velkých haváriích, například továren, při epidemiích nebo lesních požárech. Vojáci budou moci nasadit až 10.260 vojáků a také sedm desítek kusů armádní techniky.

Pokles počtu podnikatelů se zpomalil, v červnu o 4000 méně

Pokles počtu samostatně výdělečně činných osob, k nimž patří podnikatelé, soukromí doktoři, umělci či zemědělci, se v posledních měsících výrazně zpomalil. Od počátku roku se jejich počet snížil o 36.000 na 963.000, z toho v červnu o čtyři tisíce. ČTK údaje poskytla mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánka Mikešová. Od začátku roku 2004 přibývá podnikatelů, kteří si podnikatelskou činností skutečně vydělávají. Počet samostatně výdělečně činných osob (OSVČ), které si povinně platí zálohy na důchodové pojištění, od konce ledna podle Mikešové stoupl o 112.000 na 751.000. Účast na důchodovém pojištění je v roce 2004 v souvislosti s novou právní úpravou povinná pro všechny OSVČ, které vykonávají svou činnost jako hlavní.

"Zrušit lůžka s mříží," přikázalo ministerstvo zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví přikázalo všem ředitelům zdravotnických zařízení, aby okamžitě zrušili lůžka s mříží. Vyzvalo je současně k přijetí opatření, která umožní přestat používat síťová lůžka do konce roku. ČTK to řekla mluvčí ministerstva Aneta Kupková.

O umístění dětí z diagnostických ústavů budou rozhodovat soudy

Ústavní soud vyhověl stížnosti bývalého prezidenta Václava Havla a zrušil část zákona o výkonu ústavní výchovy, která umožňovala umístit děti z diagnostických ústavů do smluvních rodin. Havlovi se nelíbilo, že o umístění rozhodovalo vedení ústavů a ne soudy. Této námitce dal Ústavní soud za pravdu a celou možnost umísťování těchto dětí do smluvních rodin v zákoně zrušil.

Desetiletý nepodmíněný trest ve věznici s ostrahou za napomáhání k vraždě

Desetiletý nepodmíněný trest ve věznici s ostrahou vyměřil pražský vrchní soud Marcele Čivišové za napomáhání k vraždě německého důchodce Otty Kukacky. Zvýšil tak původní rozhodnutí ústeckého krajského soudu o čtyři roky. Podle soudu si Čivišová společně se svým druhem Karlem Ryvolou najali koncem roku 1996 Arpáda Baloga a Jiřího Baloga, aby Kukacku zabili. Učinili tak na přání Kukackovy manželky a zároveň Ryvolovy matky Miroslavy Kukackové.

Čech zmizel v Chorvatsku

V Chorvatsku je již více než tři týdny nezvěstný další Čech. Třiačtyřicetiletý Jiří Kytler se ztratil z nemocnice v Rijece, kam byl převezen se zraněním hlavy. Dosavadní pátrání Interpolu, místních úřadů, rodiny i senzibila na místě je bezvýsledné. ČTK to řekla manželka nezvěstného a české ministerstvo zahraničí.

Občanští demokraté jsou ochotni podpořit česko- vatikánskou smlouvu

Občanští demokraté jsou ochotni podpořit česko- vatikánskou smlouvu, její text ale musí doznat několika změn. Místopředseda ODS Jan Zahradil ČTK řekl, že loni zamítnuté znění do určité míry předjímalo, jakou podobu mají mít české zákony upravující postavení církví. "To byl asi ten hlavní problém, který se vyskytl," uvedl Zahradil. Odhadl, že pokud si nová česká vláda dá uzavření česko- vatikánské smlouvy do programového prohlášení, mohl by být nový text na světě během příštích dvou let.

Občané nerespektují stavební úřady

Stavební úřady se stále častěji potýkají s nekázní občanů, kteří nerespektují jejich pokyny k odstranění nepovolených staveb. Zjistili to pracovníci Kanceláře veřejného ochránce práv. Ombudsman Otakar Motejl na tento stav již upozornil ve třech výročních zprávách o své činnosti také zákonodárce. Podle něj je situace tak vážná, že vyžaduje legislativní změny.

Pražský magistrát chce zkrátit termíny oprav komunikací

Pražský magistrát se snaží řešit složitou dopravní situaci v hlavním městě, kterou komplikují četné letní opravy komunikací. Chce mimo jiné zkrátit termíny stavebních prací v některých důležitých pražských ulicích alespoň o pár dní, regulovat průjezdnost na Letné a případně omezit vjezd těžké nákladní dopravy do hlavního města. Vyplynulo to z jednání krizového dopravního štábu, který se na popud primátora Pavla Béma schází od 1. července pravidelně každé úterý.

Čeští astronomové oslaví výročí dobytí Měsíce

Čeští astronomové oslaví výročí dobytí Měsíce americkými astronauty, kteří na jeho povrch poprvé vstoupili 20. července 1969. Přestože se množí i dohady, zda na Měsíci vůbec byli, pražské planetárium bude ukazovat doklady o tom, že tomu tak skutečně bylo, řekl ČTK její ředitel a znalec kosmonautiky Marcel Grün. Odborníci hvězdárny a planetária přichystali k výročí přednášky, výstavy a promítání autentických filmů, které američtí astronauti při návštěvách Měsíce pořídili.

Dalších 11 lidí omilostnil prezident Václav Klaus

Dalších 11 lidí omilostnil prezident Václav Klaus. ČTK to sdělil mluvčí Hradu Petr Hájek. Pět žen a šest mužů dostalo od prezidenta milost především ze zdravotních a humanitárních důvodů. Od zvolení do čela státu prominul Klaus trest celkem 36 lidem. Důvodem udělení prezidentského pardonu byla v mnoha případech také péče o nezletilé děti nebo složitá sociální situace rodin. Naposledy udělil Klaus milosti ve druhé polovině června. Mezi těmi, kterým tehdy odpustil trest, byl například i Radomír Šebesta, jenž byl před 20 lety odsouzen za únos letadla a krádež výbušnin. Žil v emigraci a milost mu umožnila návrat domů a setkání s rodiči.

Několik desítek milionů korun ztráta kvůli závalu v dole

Až na několik desítek milionů korun se mohou vyšplhat ztráty, které společnosti OKD způsobil pondělní otřes a zával v Dole Doubrava na Karvinsku. Při něm zahynul jeden horník a pět dalších utrpělo zranění. Miliony korun budou stát náklady spojené s přesunem techniky a otevření nového důlního díla v sousedství závalu. ČTK to řekla mluvčí OKD Věra Breiová. Dodala, že v současné době ještě nejde hovořit o konkrétních číslech. "Vždy to pro nás znamená určitý ekonomický výpadek, který se snažíme omezit rozšířením těžby v jiných místech," řekla s tím, že v pondělí zavalený úsek je nyní uzavřen. O jeho dalším osudu rozhodne až výsledek šetření, které vedou pracovníci ostravského obvodního báňského úřadu. "Ti rozhodnou, zda zůstane uzavřen nebo se tam bude pracovat dál," řekla s tím, že v ostatních částech dolu se těží dál.

U soudu s vojákem Hradní stráže svědčil jeho odsouzený kolega

Hlavní líčení s bývalým hradním vojákem Petrem Panovčíkem kvůli vydírání dvou bulharských prostitutek začal výslechem jeho kolegy. Milana Andráše i Panovčíka již dříve z tohoto činu Obvodním soud pro Prahu 1 uznal vinnými, Panovčík se ale proti trestnímu příkazu odvolal. I když Andráš čtyřměsíční trest s ročním odkladem přijal, ve výpovědi popřel, že by někoho s Panovčíkem vydírali nebo dokonce znásilnili.

Poškozené bulharské prostitutky se k obvodnímu soudu nedostavily, přítomen nebyl ani Panovčík. Písemně ale souhlasil s projednáním případu. Kvůli nepřítomnosti Bulharek samosoudkyně Helena Králová po výslechu Andráše líčení odročila na 28. července. Panovčíkovi hrozí až tři roky vězení.

Vojáci-psovodi podle obžaloby loni v červnu oslovili v centru Prahy dvě prostitutky. Údajně se vydávali za policisty a ženám sebrali mobilní telefony a pasy. Hrozili jim vyhoštěním, když každému nedají 2000 korun. Po zaplacení jim vojáci věci vrátili, jednu z nich prý Andráš následovně donutil k souloži.

Ve výpovědi Andráš uvedl, že cizinky muže oslovily samy a nabízely sexuální služby. Přemlouvaly je tak dlouho, až Andráš s návrhem souhlasil. Neměl u sebe dostatek peněz, tak Panovčík za službu zaplatil. Panovčík ale disponoval pouze třemi pětitisícovými bankovkami. Prostitutky jim tedy samy daly pasy a telefony do zástavy a šly bankovku rozměnit. "Byly pryč asi dvacet minut, a tak jsme se do dokladů i na mobily podívali," uvedl Andráš. Po návratu vojákům vrátily 4500 korun a Andráš s jednou z nich na chvíli odešel.

Andráš si neumí vysvětlit, proč je prostitutky obvinily. "Také nevím, jak mohly vypovídat, že jsem profesionální voják. U sebe jsem v tu chvíli neměl žádné doklady a oba jsme byli oblečení v šortkách a letní košili," řekl Andráš. Nikdy prý po nich peníze nevyžadovali. "Zničilo mi to život," dodal. Ani jeden z mužů už u Hradní stráže neslouží. Jeden údajně dostal výpověď, druhý odešel sám. K usvědčujícím důkazům patří podle policie kondom se spermatem a pachové stopy na mobilních telefonech i pasech Bulharek. Navíc podle policie i některé další prostitutky shodně vypověděly, že obvinění do jejich rajonu chodili a představovali se jako policisté.

Hradní stráž provází v posledních letech řada afér. Výchovný poradce byl obviněn z orálního znásilňování hradních vojáků, erotické fotografie jiných vojáků se objevily na internetu. Před časem se jeden z vojínů zastřelil samopalem.

Odvolací komise zrušila dvěma rozhodčím tresty za korupci

Odvolací a revizní komise Českomoravského fotbalového svazu zrušila tresty pro dva rozhodčí, kteří byli obviněni v korupční aféře. Předseda komise Jiří Volný řekl ČTK, že neexistují důkazy, že by Josef Dvořáček a Slovák Eduard Cichý přijali nebo požadovali úplatky.

Dvořáček byl disciplinární komisí potrestán ročním zákazem činnosti a pokutou 50 tisíc korun, Cichý dvouletým zákazem řídit zápasy české ligy. Odvolání dalších sudích bude komise projednávat na svém příštím zasedání.

počasí:

Středa má být oblačná až polojasná, v Čechách ojediněle, na Moravě a ve Slezsku místy přeháňky. Teploty 16 až 20 stupňů.