Zprávy

Celostátní výbor KDU-ČSL doporučil vyjednat koalici s ČSSD a unií

Celostátní výbor KDU-ČSL podle očekávání jednomyslně doporučil lidovcům vyjednat koaliční smlouvu s ČSSD a US-DEU. Podmínkou pro její uzavření musí být podle celostátního výboru závazek všech koaličních partnerů, že v důležitých oblastech nebudou hlasovat proti sobě a ve spolupráci s opozicí. Po jednání celostátního výboru KDU-ČSL to novinářům řekl její předseda Miroslav Kalousek. Podle dřívějších vyjádření politiků by mezi oblasti, kde by se vládní strany nesměly vzájemně přehlasovat za pomoci opozice, měly patřit státní rozpočty, daňové změny, ochrana vlastnictví, zákony související s reformou veřejné správy, ale možná i zákon o nájemném. Hlavně sociálním demokratům se ale takové omezování při prosazování kontroverzních předloh příliš nelíbí.

Do Senátu a krajských zastupitelstev se bude volit v listopadu

Prezident Václav Klaus rozhodl, že volby do Senátu a krajských zastupitelstev se budou konat 5. a 6. listopadu. ČTK to sdělil mluvčí Hradu Petr Hájek. Dodal, že v těch obvodech, kde senátoři nebudou zvolení v prvním kole, se druhé kolo uskuteční 12. a 13. listopadu. Ministerstvo vnitra předpokládá, že pravidelná obměna třetiny členů horní komory a krajské volby přijdou na zhruba 373 milionů korun. "Odhady jsou ale opravdu jen velmi předběžné," řekl ČTK Jiří Hájek z ministerstva vnitra. Do nákladů navíc nejsou započítány výdaje policie a Českého statistického úřadu, který bude výsledky hlasování zpracovávat. Do zastupitelstev budou lidé volit ve 13 krajích. Pražany čeká hlasování až za dva roky. Ještě před senátními a krajskými volbami se počátkem října uskuteční doplňovací volby do Senátu v obvodu Prahy 4 a na Znojemsku.

Lidé v nich budou vybírat nové senátory proto, že Josef Zieleniec (lídr Sdružení nezávislých a Evropských demokratů) a Vladimír Železný (lídr hnutí Nezávislí) byli zvoleni v červnu do Evropského parlamentu. Nástupci Zieleniece a Železného budou zvoleni jen na zbytek jejich funkčního období, nikoli na celých šest let. V případě Zieleniece jsou to dva roky, u Železného čtyři. Ze senátorů byli do Evropského parlamentu zvoleni také Zuzana Roithová (KDU-ČSL) a Richard Falbr (ČSSD). Jejich nástupce však lidé vyberou až v řádných volbách v listopadu, neboť jim funkční období na podzim končí. Personální složení Senátu se po listopadových volbách značně promění. Horní komoru na podzim opustí řada jejích známých osobností, které už nehodlají kandidovat.

Koncem roku se objeví nové tváře ve vedení Senátu. Místopředsedové horní komory Mirek Topolánek (ODS) a Jan Ruml (US-DEU) již dříve oznámili, že znovu kandidovat nehodlají. Se senátorstvím chce skončit i předseda výboru pro evropskou integraci Jiří Skalický (za US-DEU). Na penzi se těší místopředseda senátorů ODS Vladimír Kulhánek, který chce ale být i nadále členem karlovarského zastupitelstva. Ani další ze senátorů ODS Martin Dvořák nebude kandidovat na Českokrumlovsku, protože se nyní chce plně věnovat práci dětského lékaře.

S ohledem na věk a zdravotní stav nebude na Ústeckoorlicku znovu kandidovat lidovec Bohumil Čada. Svůj mandát bude naopak obhajovat například další místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) na Liberecku, šéf senátorů ODS Jiří Liška na Jičínsku i stínový ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek na Brněnsku. Znovu hodlá kandidovat další občanský demokrat Pavel Eybert na Táborsku, František Kroupa (za KDU-ČSL) na Kroměřížsku a komunista Rostislav Harazin na Bruntálsku.

Do Bruselu míří první české peníze vybrané na clech

Do Bruselu míří první české peníze vybrané na clech. Celníci pošlou v pondělí nebo v úterý do společného evropského rozpočtu 261,8 milionu korun, které vybrali v květnu, tedy v prvním měsíci členství České republiky v Evropské unii. ČTK to řekl mluvčí celní správy Jiří Barták.

Peníze vybrané na clech se do Bruselu budou podle Bartáka posílat každý měsíc, a to formou záloh. Pokud by skutečné výběry zálohu převýšily, Česká republika příslušný rozdíl doplatí. Pokud by naopak bylo vybráno méně peněz, EU část prostředků vrátí. Do společného rozpočtu unie odevzdává Česko tři čtvrtiny všech celních příjmů. Státní pokladna tak jen v letošním roce přijde asi o tři miliardy korun. Zbylá čtvrtina vybraných cel zůstává v tuzemsku a financuje se z ní činnost celní správy.

Další odvody do Bruselu tvoří procento z vybrané daně z přidané hodnoty a především odvod z hrubého národního produktu každého státu. Země také odvádějí dávky na zemědělské produkty dovážené ze států, jež nejsou členy unie. Česká republika by v letošním roce měla do Bruselu odvést asi 19,3 miliardy korun (623 milionů eur). Získat může z evropských fondů až 25 miliard korun, musí však předložit dostatek kvalitních projektů.

Meningokoková otrava zabila v Liberci šestnáctiměsíční holčičku

Celková otrava zaviněná pravděpodobně meningokokem typu A zabila v neděli časně ráno v Liberci šestnáctiměsíční holčičku. Dítě bylo v sobotu v noci hospitalizováno s vysokými teplotami a křečemi, onemocnění způsobenému meningokokem tehdy ještě nic nenasvědčovalo. "Během několika hodin se však stav dítěte dramaticky zhoršil a při transportu na specializované pracoviště zemřelo," řekl ČTK primář dětského oddělení liberecké nemocnice Martin Zítek.

Pediatr uvedl, že s podobně rychlým průběhem onemocnění se ještě nesetkal. "V minulosti jsme už dva nebo tři případy meningokokového onemocnění měli, vždy ale s mnohem mírnějším průběhem, a pacienty se tak podařilo vyléčit," řekl Zítek. Dodal, že přes veškerou snahu nedokázali lékaři dítěti pomoci. "Časně ráno ji sanitka převážela k vrtulníku, který měl holčičku dopravit do Motola, cestou však zkolabovala a resuscitace byla neúspěšná," dodal. Provedená pitva podle něho ukázala, že bezprostřední příčinou smrti bylo krvácení do vnitřních orgánů.

Podle Jany Prattingerové z Krajské hygienické stanice v Liberci pocházelo děvčátko z ubytovny v Chrastavě, kde žijí převážně Romové. "V souvislosti s možnou nákazou jsme prověřovali zhruba stovku lidí, ti z nejbližšího okolí nemocného děvčátka začali dostávat antibiotika. Prověřujeme i další kontakty, nikdo jiný ale zatím neonemocněl," řekla ČTK krajská epidemioložka. Podle hygieniků šlo od začátku roku už o šestý případ meningokového onemocnění v Libereckém kraji - čtyři byly na Semilsku a dva na Liberecku. Dva lidé na Semilsku a jeden na Liberecku nákaze podlehli. Meningokokovou sepsí byl postižen v květnu i desetiletý chlapec ze Semil. Průběh jeho onemocnění však nebyl tak rychlý a lékařům z Fakultní nemocnice v Hradci Králové se ho podařilo zachránit.

Vloni bylo v České republice hlášeno 101 nemocných, zemřelo jich deset, předloni bylo 122 hlášených případů a zemřelo dvacet osob. Letos bylo podle Národní referenční laboratoře pro meningokokové nákazy hlášeno již přes 50 případů a do 4. června zatím zemřelo osm osob. Invazivní meningokokové onemocnění patří mezi nejrychleji probíhající infekční nemoci a často končí smrtí. Onemocnění vyvolané mikrobem Neisseria meningitis začíná nenápadně jako chřipka, teplotou, bolestí v krku, bolestí svalů, kloubů. Objevuje se přecitlivělost, zvracení, bolesti břicha, průjem. Dále se projevuje červenofialovými skvrnami po těle (krvácení do orgánů a kůže), ztuhlostí šíje. Během několika hodin se mění v život ohrožující stav, kdy horečky přesahují 40 stupňů Celsia, někdy se přidává i šokový stav, při kterém dochází k selhání vnitřních orgánů. Infekce se přenáší výhradně z člověka na člověka, a je o to zákeřnější, že nejvíce postižených je ve věkové skupině od jednoho do čtyř let a 15 až 19 let. Běžně se meningokok vyskytuje u desetiny obyvatel, aniž ohrožuje jejich zdraví a život. Šíří se vzduchem a mimo lidský organismus bakterie meningokoka během několika vteřin hyne.

Nemoc se vyskytuje ve třech variantách označovaných A, B, a C. Proti skupině A a C je možné očkovat. Většina pacientů se při včasném zjištění nemoci, která se léčí antibiotiky, uzdraví. Ke snížení rizika onemocnění výrazně pomáhá zvýšený příjem vitamínů, omezení kouření a dodržování správné životosprávy.

Na Krnovsku a Opavsku voda zatopila sklepy a zahrady řady domů

Silný přívalový déšť zatopil v pondělí odpoledne sklepy a zahrady desítek domů na Krnovsku a Opavsku. S odčerpáváním musejí pomáhat hasiči. Nejhůře byla postižena okrajová část obce Karlovice na Bruntálsku. "Vylil se tamní potok a voda se dostala do sklepů asi 25 domů," řekl ČTK velitel zásahu.

V karlovarském supermarketu ukradli zloději celý bankomat

Neznámí zloději ukradli z karlovarského supermarketu bankomat s penězi. Krádež se stala patrně v pondělí v ranních hodinách, řekla ČTK policejní mluvčí. Lupiči zřejmě přijeli k hlavnímu vchodu do supermarketu automobilem, potom rozbili vstupní dveře a několik stovek kilogramů těžký bankomat společnosti GE Capital Bank naložili. Podle policejní mluvčí byla škoda předběžně vyčíslena zhruba na dva miliony korun.

Škromach: Koncepce Kubinyiho je v rozporu s politikou ČSSD

Pouze osobní představou ministra zdravotnictví Jozefa Kubinyiho je nová koncepce zdravotnictví, která počítá se snížením pojistného a vyšší spoluúčastí pacientů. ČTK to řekl místopředseda ČSSD a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. "Jeho pohled na věci je v naprostém rozporu s politikou sociální demokracie," zdůraznil. Kubinyiho koncepci odmítli i jeho sociálnědemokratičtí předchůdci. Kubinyi koncepci, kterou připravil, s nikým nekonzultoval, ani s vedením sociální demokracie nebo její odbornou komisí, ani s ministerstvem práce, s nímž problémy jeho resortu souvisejí, rozhorlil se Škromach.

Zdravotní pojištění by se mělo podle Kubinyiho snížit ze současných 13,5 procenta na 11 až 12 procent, uvádí Právo. Výpadek příjmů má nahradit spoluúčast pacienta limitovaná 4000 až 5000 korun ročně. Kubinyi ještě krátce po nástupu do funkce letos v dubnu zvyšování spoluúčasti pacientů vyloučil. "V žádném případě to není představa sociální demokracie o řešení problémů ve zdravotnictví," zdůraznil místopředseda, který je v ČSSD odpovědný za odborné komise. Při sestavování nové vlády po volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2002 byl Škromach vedle tehdejší místopředsedkyně Marie Součkové jedním z kandidátů na ministra zdravotnictví.

Za situace, kdy nynější kabinet končí a připravuje se vláda nová, považuje Škromach za velmi nešťastné, že odcházející ministr přichází s podobnými návrhy. Kubinyiho představy podle něj ale debaty o nové koaliční smlouvě a programovém prohlášení vlády nijak neovlivní. "Nejsou to jednání o představě pana Kubinyiho," dodal. "Při relativně nízkých důchodech by to například vedlo ke snížení kvality zdravotní péče, protože by ji lidé odkládali," řekl ČTK Bohumil Fišer, který byl ministrem zdravotnictví v kabinetu Miloše Zemana. Mnozí lidé by podle něj chodili k lékaři pozdě, kdy je nemoc v pokročilém stadiu, a proto hůře zvládnutelná. "Odporuje to také sociálnědemokratické koncepci solidarity zdravých s nemocnými. Z toho důvodu jsem proti spoluúčasti," dodal. "Bylo by nejlepší, kdyby pan ministr vstoupil do Unie svobody, protože je zřejmé, že tam podle svých názorů patří," poznamenal Ivan David, který rovněž řídil tento resort v Zemanově kabinetu.

Na letecké základně v Náměšti začíná přestavba, část platí NATO

Na letecké základně v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku začala modernizace. Práce na přistávací dráze, rozšíření ploch pro parkování letounů a vybudování moderního spojení mají být ukončeny v listopadu. Na jejich úhradě se bude polovinou podílet Severoatlantická aliance, řekl ČTK velitel základny Martin Hejra. "Krok za krokem se bude základna budovat do stavu podle představ NATO," uvedl. Letadla aliance mohou na základně přistávat již nyní. "Jediný problém jsme měli s velkokapacitními letouny kvůli provozním plochám," přiblížil velitel. NATO přispěje celkem 400 miliony, protože chce základnu v budoucnu více využívat pro svoje účely. Modernizace potrvá do roku 2010. Investice se budou ročně pohybovat kolem půl miliardy. Česká armáda zde přitom má mít jen vrtulníky.

Letos na koncích 2400 metrů dlouhé přistávací a vzletové dráhy nahradí travnatou plochu asfaltové pásy. Mají zvýšit bezpečnost letadel, která by v havarijní situaci vyjela z dráhy. Zároveň bude instalováno brzdicí zařízení podle požadavku NATO. Pro letadlo, které nemůže zastavit, je zatím na konci dráhy systém lan; zvednou se a stroj zachytí jako do sítě. Letos navíc přibude brzdicí lano, které se natáhne na dráhu při příletu letounu NATO. V havarijním stavu pilot vysune hák, který se za lano zachytí. Stroj se zastaví pomocí brzdicích bubnů. Do listopadu se také rozšíří plochy kolem stanovišť, aby se na nich bez problémů mohly pohybovat i velkokapacitní letouny. "Aby se dokázaly otočit, aby se k nim dalo dojet s těžkou kolovou technikou a přeložit náklad," vysvětlil Hejra. Investice se budou týkat i vybíjení a nabíjení zbraní, světel na dráze a instalace telekomunikačních optických kabelů.

Koncem loňského roku z Náměště odešli vojáci základní služby a byla zrušena 32. základna taktického letectva. Nahradila ji 22. základna, která se stala první profesionální leteckou základnou české armády. Pod tento útvar spadá 500 lidí. "Letadla na základně již nemáme žádná, všechno je přemístěno do Pardubic," upřesnil velitel. V Náměšti se cvičí skupina záchranářů a leteckých návodčích. Od ledna 2008 zde zahájí provoz vrtulníková základna, která dosud sídlí v Přerově. Počet pracovníků se pak zvedne na 1800.

Na parkování v lesích doplatili na Českolipsku další dva houbaři

Další dva houbaři doplatili o víkendu na Českolipsku na to, že zaparkovali na lesní cestě. Největší škodu způsobil neznámý zloděj dvaadvacetileté řidičce, která svou fabii zaparkovala na lesní cestě mezi obcemi Kuřivody a Bělá pod Bezdězem. "Když se po půldruhé hodině na místo vrátila, auto za 400.000 korun už tam nebylo," řekla ČTK českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková. O něco lépe podle policistky dopadl třiačtyřicetiletý majitel vozu Citröen Berlingo, který zaparkoval také na lesní cestě v oblasti Ralska. Během šedesáti minut, na které vůz opustil, se do něj někdo vloupal a způsobil mu škodu za 40.000 korun. "Ani v jednom případě přitom nemělo auto v lese co dělat, protože byl na cestu vjezd zakázán," řekla Baláková.

Případů krádeží na lesních cestách přitom podle Balákové v posledních dnech přibývá. A nejen krádeží. Minulý týden vyšetřovala policie případ, kdy neznámý vandal doslova rozmlátil octavii zaparkovanou v lese u obce Kozly na Českolipsku. Ze čtyři dny starého auta zbyla ruina - mělo kromě jiného prosekanou střechu, kapotu i blatníky a propíchané pneumatiky. Škodu policisté odhadli na 200.000 korun. Auta zaparkovaná na lesních cestách působí problémy i Lesům České republiky. Pokud by totiž hořelo, bránila by bezohledně zaparkovaná auta v jízdě hasičům. Kdyby se zranili dřevorubci, měla by sanitka problémy včas se k nim dostat. "Motoristé často stojí nejen na lesních cestách, ale také na jejich začátku před závorami. I tam ovšem blokují průjezd," řekl ČTK Ludvík Řičář z krajského inspektorátu Lesů České republiky. Že by ale lesníci brali zákon do svých rukou, vylučuje.

Opozice části Brno-střed chce změnit způsob přidělování bytů

Opoziční zastupitelé největší brněnské městské části Brno-střed požadují změnu způsobu přidělování bytů. Chtějí například, aby se o hodnocení žadatelů hlasovalo tajně, obdobně jako u veřejných soutěží. "Tím by bylo zamezeno možnému neobjektivnímu hodnocení," řekl novinářům předseda zastupitelů za ČSSD Michal Bortel. Koalice se jednání o změně systému do budoucna nebrání. Tajné hlasování by podle Bortela zabránilo účelovým spojenectvím s ohledem například na stranické kolegy. "Navrhneme radě městské části utvoření pracovní skupiny, složené z předsedů zastupitelských klubů, která by návrh připravila," uvedl. Opozice také podle něj bude požadovat, aby hodnocení žadatelů bylo rozděleno do několika kategorií kritérií.

Ke změně opozici inspirovala nedávná aféra zastupitele Brno- střed Jaroslava Jemelky z ODS. Jemelka je podezřelý, že slíbil za úplatek ve výši asi 175.000 korun přednostní přidělení bytu v centru jihomoravské metropole. Jemelka vinu popírá. Radniční koalice diskusi o změně systému nevylučuje. "Je to velmi těžké, každý má jiné přednosti při přidělování bytů," řekla ČTK místostarostka Marie Stehlíková (KDU-ČSL). V tajném hlasování ale výraznou změnu nevidí. "Pokud se domluví nadpoloviční většina, tak je jedno, zda hlasují veřejně či neveřejně," míní.

Podle mluvčího radnice Romana Buriána může opozice například na zasedání zastupitelstva interpelovat radní a dožadovat se změny pravidel. Rada je v takovém případě povinna se interpelací zabývat. Samozřejmě může odpovědět, že nesouhlasí s předloženými návrhy, uvedl mluvčí radnice. Do září by mělo zastupitelstvo Brna-střed, městské části s takřka 80.000 obyvateli, kompletně rekonstruovat bytovou komisi.

Po celém Brně začne zřejmě od podzimu fungovat centrální systém evidence žadatelů o obecní byt. Ten by měl zabránit tomu, aby se lidé ucházeli o byt ve více městských částech najednou, případně již nějaký při žádosti o něj vlastnili.

Soud bude pokračovat v líčení o obnovení Kajínkova procesu

Plzeňský krajský soud bude v úterý pokračovat v líčení o obnovení procesu s dvojnásobným vrahem Jiřím Kajínkem. Soud o tom jednal už v květnu, kvůli nemoci Kajínkova advokáta ale líčení odročil. Prvním svědkem by měl být Vojtěch Pokoš. Ten před lety u soudu tvrdil, že to byl Kajínek, kdo střílel po něm, jeho bratrovi Juliánovi a Štefanu Jandovi. Kajínkova obhajoba se domnívá, že nyní Pokoš svou výpověď před soudem změní.

Kajínek byl k doživotí odsouzen v červnu 1998 za to, že zastřelil Jandu, jeho osobního strážce Juliána Pokoše a postřelil Vojtěcha Pokoše. Kajínek svou vinu vždy popíral. Jeho advokát nyní tvrdí, že má nové důkazy o nevinně svého klienta. Pokoš přišel k soudu už v květnu, ten jej ale kvůli odročení procesu nevyslechl. Když Pokoš svědčil v případu před osmi lety, otočil se v soudní síni a ukázal na Kajínka se slovy: "To byl on, který na nás střílel. Záměnu vylučuji." Jednání je nařízeno do čtvrtka.

Předseda senátu Tomáš Bouček udělá podobné opatření proti přeplnění soudní síně jako při minulém jednání. Dovnitř se dostanou jen lidé, kteří budou mít vstupenky. Tyto lístky, na nichž je vyznačen den jednání, budou předtím k dispozici u justiční stráže. "Ze strany soudu nejsou žádné další zvláštní požadavky na bezpečnostní opatření," řekl ČTK předseda senátu. Vězeňská služba svoje bezpečnostní opatření neupřesnila. Lze však předpokládat, že budou opět přísná. Svědci, kteří byli vyslechnuti při minulém jednání, svědčili v Kajínkův prospěch. Šlo ale o svědky, které navrhl obhájce. Poté, co nyní soud vyslechne další svědky, zhodnotí, zda se v kauze objevily nové důkazy a zda je možné řízení obnovit. Pokud by nový proces zamítl, může Kajínek podat stížnost k Vrchnímu soudu v Praze.

Prodej počítačů v ČR stoupl ve 2. čtvrtletí o 16 procent

Prodej osobních počítačů v ČR se podle předběžných výsledků ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšil přibližně o 16 procent. ČTK to bez dalších podrobností řekla mluvčí analytické firmy IDC CEMA Jana Pitříková. Výrazný tuzemský růst odbytu tak podle IDC kopíroval celosvětové zvýšení prodeje o 15,5 procenta na 39,7 milionu PC. K oživení přispělo rozhodnutí firem vyměnit stárnoucí počítače, ale také vysoká poptávka v Evropě a masivní reklamní akce výrobců. Loni prodali výrobci a distributoři počítačů v ČR přibližně 413.000 nových PC, což je o 4,5 procenta více než v roce 2002. Lidé v roce 2003 za počítače v tuzemsku utratili 485 milionů dolarů.

V Brně se srazily dvě tramvaje; pět lidí bylo zraněno

Pět lidí utrpělo v pondělí ráno zranění při srážce dvou tramvají v Brně-Bohunicích. Nehodu zavinil řidič tramvaje číslo osm, která zezadu narazila do tramvaje číslo pět a 35 metrů ji vlekla před sebou. "Jel neopatrně," řekl ČTK mluvčí Drážní inspekce Jan Kučera. Kolize na pět hodin ochromila v tomto úseku tramvajovou dopravu. Z výsledků vyšetřování vyplývá, že řidička linky pět v 08:30 zastavila svoji tramvaj mezi zastávkami Běloruská a Krematorium. O několik minut později projížděl stejnou trasou s tramvají číslo osm třicetiletý pracovník dopravního podniku. Jel tak rychle, že nebyl schopen tramvaj zastavit. "Předpisy přitom jasně stanoví, že řidič musí jet tak, aby byl schopen na vzdálenost, kterou před sebou vidí, také zastavit. To se v tomto případě rozhodně nestalo," vysvětlil Kučera.

Řidič při kolizi utrpěl poranění hlavy a kotníku. Inspekce mu až do oficiálního uzavření vyšetřování pozastavila platnost jeho řidičského oprávnění na tramvaje. Je pravděpodobné, že muž o něj zcela přijde. O jeho případném trestním postihu rozhodne policie. Při nehodě byli zraněni také čtyři cestující. Utržili ale pouze lehké oděrky a pohmožděniny. Jedna ze zraněných žen dokonce odmítla na místě ošetření od zdravotníků a odešla. Při nehodě se do sebe stroje zaklínily, přičemž přední tramvaj vykolejila. Stroje se podařilo odstranit z kolejí až krátce po 13:30. Škoda se odhaduje na milion korun. Poslední kolize tramvaje se odehrála ve městě před měsícem. V Husově ulici v centru Brna kvůli technické závadě vykolejila prázdná tramvaj. Nikdo nebyl zraněn, ale nehoda na půl hodiny ochromila dopravní provoz v centru jihomoravské metropole.

Ze sportu:

Zatímco stupnice teploměru konečně hlásí, že léto je v plném proudu, hokejisté si už obuli brusle a zahájili přípravu na ledě. Jako první tak učinili v neděli hráči Litvínova, v úterý je následovali další. Na Kladně kroužil spolu s ostatními olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa Pavel Patera. Kontrakt se svým mateřským klubem však ještě nestvrdil.

"Máme o něho samozřejmě zájem, i Pavel je pro. Musíme ale vyřídit všechny náležitosti ohledně odstupného se Vsetínem, jenž vlastní Paterova práva," řekl ČTK kladenský generální manažer Otakar Černý. Ve Vsetíně hrával Patera v sezoně 1998/99 před svým odchodem do NHL. Podle hráčova zástupce Aleše Volka je však dohoda obou klubů formalitou. "Vše je připraveno k podpisu jednoleté smlouvy. Může se tak stát už zítra," odhadl Volek. Také sám hráč v rozhovoru pro internetovou klubovou stránku naznačil, že je v úterý skutečně připraven podepsat v Kladně novou smlouvu. "Těším se, že se vrátím domů. Tak jsem to vždycky chtěl, po světě jsem jezdil už dost dlouho," řekl dvaatřicetiletý elitní centr, jenž naposledy působil v ruském Omsku.

V Pardubicích se nový kouč František Výborný potýká s přetlakem na postu gólmanů. Vedle nové slovenské posily Jána Lašáka a zkušeného Jaroslava Kameše jsou stále v kádru i Adam Svoboda, Martin Barek a Alexander Hylák. S Východočechy se domluvil na týdenní společné přípravě i zadák Aleš Píša, jenž hrál v minulé sezoně v Čerepovci. "Tři neděle teď budeme doma, v srpnu pak odjedeme k pěti zápasům do Švýcarska," naznačil Výborný směr nejbližší přípravy.

Hokejisté Znojma se sešli po dovolené a na led k prvnímu tréninku vyjedou v úterý. "Hráči si vyzvedli hokejovou výzbroj a chystali si hokejky a brusle. Na trénink vyjede pět kompletních pětek a tři brankáři, mezi nimiž bude i Tomáš Vokoun. Kádr už máme uzavřený a žádné podstatné změny nechystáme," uvedl manažer Rostislav Dočekal. Opora Nashvillu Vokoun se bude se Znojmem připravovat a v případě výluky v NHL s ním naskočí do extraligy. První přípravný zápas sehrají Znojemští v pátek 30. července v Jihlavě proti extraligovému nováčkovi Dukle. Už o tři dny dříve zkříží hokejky hráči Karlových Varů s Kladnem. Západočeši vyrazí na led poprvé společně ve středu, trenérská dvojice Pavel Pazourek, Radim Rulík má pod dohledem 28 hráčů včetně nové lotyšské brankářské akvizice Edgarse Masalskise.

V Liberci zhatila plánovaný nástup mužstva na ledovou plochu závada na mrazicí jednotce. Hráči budou muset vyčkat zřejmě až do čtvrtka. "Mám k dispozici šest pětek včetně čtyř brankářů v čele s Milanem Hniličkou," řekl ČTK trenér Josef Paleček. "Rozdělíme kádr na dvě party, které se budou střídat na ledě a v posilovně. Rádi bychom v příští sezoně zaútočili na příčky zajišťující účast v play off," naznačil cíle ambiciózního mužstva.

Po dlouhé suché přípravě se dočkalo prvního tréninku na ledové ploše také čtyřiatřicet třineckých hokejistů. Na zimním stadionu se tým zatím střídá ve dvou skupinách, které kouč Ocelářů Pavel Marek vytvořil tak, aby o hráčích získal větší přehled. První fáze nebyla žádnou idylou. "Začali jsme zostra," usmíval se Marek. "Je nás zatím hodně, šest pětek a gólmani, takže všechny hráče potřebuji vidět v pořádném zatížení," poznamenal. Klub v létě vyztužil hlavně defenzivu. Novými tvářemi v týmu jsou slovenští obránci Miroslav Ďurák (České Budějovice), Peter Podhradský (Pardubice) a Martin Čakajík (Liberec), další bek Marek Chvátal (Sarnia Sting/OHL) a útočník Jan Peterek (Jaroslavl).

První tréninkové dávky na ledě už mají za sebou hokejisté Litvínova. K dispozici jsou i nově příchozí Branda, Sklenička či Bombic, kvůli rekonstrukci jejich stadionu však trenéři museli přípravu přesunout do nedalekého Mostu. S týmem bude dva týdny na vlastní žádost trénovat také dlouholetý reprezentant a vítěz Stanleyova poháru z roku 1990 Petr Klíma, jenž žlutočerný dres Chemiků oblékal ještě před rokem a půl. Pak však narychlo odcestoval do USA, kde trvale žije. Zadák Martin Škoula, který se na spolupráci s Litvínovem dohodl už dříve, se má k mužstvu připojit v úvodu srpna.

Pražská Sparta zahájí přípravu v hale na Výstavišti ve dvou skupinách v úterý a ve středu, nováček extraligy jihlavská Dukla se chystá na led až 27. července. O den dříve vyjedou kompletně na led v Plzni a s kmenovými hráči si přijde zatrénovat i čtyřlístek z NHL Jaroslav Špaček, Pavel Trnka, Martin Straka a Petr Sýkora.

Počasí:

V úterý bude v ČR ještě polojasno a ojediněle mlhy. Teploty 26 až 30 stupňů.