Zprávy

Stanislav Gross jde v pondělí za prezidentem

Nad dalším harmonogramem jednání o nové vládě se předsedové sociální demokracie, lidovců a Unie svobody-DEU sejdou v pondělí po schůzce úřadujícího předsedy ČSSD Stanislava Grosse s prezidentem Václavem Klausem. "Plánuje se setkání ještě před pravidelnou schůzkou předsednictev v úterý ráno," řekl ČTK místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Šéf lidovců Miroslav Kalousek ČTK potvrdil, že se zbývajícími lídry koalice se má setkat v pondělí odpoledne. Jestliže v pondělí jmenuje prezident Grosse premiérem a požádá ho o sestavení nové vlády, v úterý otevře koaliční devítka oficiální jednání o rozdělení resortů a personálním obsazení ministerstev. Paralelně vyjednavači trojkoalice dokončují programové teze nové vlády tak, aby příští neděli po jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD mohli podepsat dohodu o vládní spolupráci. Gross široké vedení své strany musí přesvědčit o tom, že spoluprací s menšími liberálnějšími partnery nezradí program ČSSD.

Karel Hoffmann se chystá do vězení 9. srpna

Někdejší komunistický funkcionář Karel Hoffmann je připraven nastoupit 9. srpna do vězení, kde si má odpykat čtyři roky vězení za sabotáž při vpádu Varšavské smlouvy do Československa. "Jsem připraven nastoupit," potvrdil dnes ČTK s tím, že 9. srpna se má dostavit do pražské pankrácké věznice. Až poté se ale podle něj rozhodne, kde si trest odpyká. Devětasedmdesátiletý Hoffmann je připraven nastoupit do vězení poté, co v pátek obdržel písemné rozhodnutí Nejvyššího soudu, který už koncem května zamítl jeho dovolání proti rozsudku, na jehož základě má jít do vězení. Hoffmann podle rozsudku v noci na 21. srpna 1968 nechal zastavit rozhlasové vysílání. Chtěl tím údajně zabránit zveřejnění stanoviska předsednictva Ústředního výboru Komunistické strany Československa, jež odsoudilo tehdejší intervenci vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

V Ostravě se srazil osobní vůz s autobusem, dva lidé zemřeli

Srážku autobusu s osobním automobilem nepřežili v sobotu večer v Ostravě-Heřmanicích dva lidé a pět dalších utrpělo zranění. Třiadvacetiletý řidič automobilu na místě zemřel. Jeho o deset let starší spolujezdkyně podlehla těžkým zraněním po převozu do nemocnice, řekl ČTK operační důstojník ostravské policie. Další tři lidé, kteří jeli v osobním automobilu, utrpěli těžká zranění. "Nebyli připoutáni a silný náraz je vymrštil do přední části automobilu," řekl důstojník. Jeden ze zraněných má řadu zlomenin v obličeji. "Další utrpěl těžký otřes mozku. Třetí má také vážné zranění hlavy," řekl. Podle dosavadních výsledků vyšetřování mladý řidič nezvládl ve vysoké rychlosti řízení a vjel do protisměru, kde se čelně srazil s linkovým autobusem ostravského dopravního podniku. Řidič osobního auta neměl řidičský průkaz. Soud mu před časem vyslovil zákaz řízení. Škoda na obou vozidlech se podle předběžných odhadů pohybuje okolo 170.000 korun.

Gott slavil se zahraničními Čechy v New Yorku

Velkolepou oslavu svých nedávných 65. narozenin zažil v sobotu večer v newyorské Astorii Karel Gott. Na galavečeru ho doprovázela dcera Dominika a přítelkyně Ivana Macháčková a celá řada přátel včetně Lucie Bílé, imitátora Vladimíra Hrona a muzikálového zpěváka Josefa Štágra. V nabitém sále byly tři stovky příznivců, převážně krajanů, kteří se nemohli "svého Karla" nasytit. Kdo mohl, nechal se s ním nebo Lucií Bílou vyfotografovat. Když Gott zazpíval na podiu, uzavřel ho neprodyšný kruh fanynek.

Slavná trofej z NHL přežila tah po Stodolní a už je na Slovensku

Stanleyův pohár přežil bez úhony tah po vyhlášené zábavní čtvrti v ostravské Stodolní ulici a od nedělního rána už se jím kochají hokejoví nadšenci na slovenském Liptově. Letošní pouť nejznámější hokejové trofeje světa po České republice však ještě neskončila. Vyvrcholí pondělní audiencí Pavla Kubiny a Stanislava Neckáře u prezidenta Václava Klause.

Liberec je v semifinále Intertoto Cupu, Zlín porazil Atlético

Fotbalisté Slovanu Liberec jsou stále ve hře o postup do Poháru UEFA. Uspěli totiž v třetím kole Poháru Intertoto v Nizozemsku: na stadionu Rody Kerkrade uhráli remízu 1:1, která jim po domácí výhře 1:0 přinesla postup.

Třebaže se Zlínu nedávaly po domácí porážce 2:4 s Atlétikem Madrid žádné naděje, postarali se Moravané v odvetě ve Španělsku o šokující výsledek. Slavný klub zdolali na jeho půdě 2:0 brankami Malára a Kroči a k postupu jim nakonec chyběl jediný gól.

Češi získali medaili na mistrovství Evropy na horských kolech

Hned úvodní disciplína mistrovství Evropy na horských kolech v polském Walbrzychu přinesla české výpravě medaili. Postarala se o ni Ilona Bublová, která obsadila třetí místo v maratonu na 52 kilometrů. Titul získala Blaža Klemenčičová ze Slovinska.

Počasí

V pondělí oblačno až zataženo, na Moravě zpočátku místy polojasno. V Čechách občas déšť nebo přeháňky, které se během dne rozšíří i na Moravu. Ojediněle bouřky. Teploty 18 až 22, na jihovýchodě při zmenšené oblačnosti až 26 stupňů. Na horách kolem 14.