Zprávy

Internetový server iDnes: E-mail hrozí teroristickým útokem na pražské školy

E-mail hrozící teroristickým útokem na pražské školy přišel ve čtvrtek večer do veřejné redakční schránky internetového serveru iDnes. "Zpráva přišla z e-mailové adresy založené na jednom z velkých českých internetových vyhledávačů," uvedl server. Autor e-mailu se podle iDnes podepsal jako Joe. V textu hrozí teroristickými útoky v pražských školách. "Útok bude veden proti vašim dětem!!! Vaše matky, babičky a další budou nešťastní," stojí v prohlášení. Při útoku prý budou použity chemické a mikrobiologické zbraně, zbraně hromadného ničení a výbušniny, které jsou na vysoké úrovni. Pokud by byl autor e-mailu dopaden, může mu hrozit rok až tři léta vězení za násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Podle mluvčí pražské policie se případem zabývá Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. O tom, že by s výhrůžným e-mailem mohla souviset páteční výhrůžka bombovým útokem na jednu z pražských tramvají, policie zatím nechce spekulovat. Pracovníci dopravního podniku prohledali všechny tramvaje, ale nic podezřelého nenašli. Anonymní dopisy hrozící výbuchy, otravou jídel či pitné vody se objevovaly zejména v loňském roce. Jejich autoři však žádali po státu peníze. Kromě takzvaného olomouckého vyděrače byli všichni dopadeni a odsouzeni.

Anonym hrozil bombovým útokem na tramvaj, nálož nalezena nebyla

Neznámý pachatel v pátek vpodvečer hrozil bombovým útokem na jednu z pražských tramvají. Pracovníci dopravního podniku prohledali na konečných zastávkách všechny soupravy, ale žádný podezřelý předmět policii nahlášen nebyl. ČTK to řekla mluvčí pražské policie Eva Miklíková. Anonym podle policie nahlásil uložení bomby na linku 112 kolem 18:00. Měla být umístěna v neupřesněné pražské tramvaji. "Vyrozuměli jsme dopravní podnik a oni si pak udělali opatření," řekla ČTK Miklíková. Případ policie vyšetřuje jako šíření poplašné zprávy. "Prohledali jsme všechny tramvaje a v žádné bomba nalezena nebyla," potvrdila ČTK výsledek kontroly pražských tramvají mluvčí dopravního podniku Michaela Kuchařová.

Špatné počasí zpomaluje pátrání po pohřešovaných v Kyrgyzstánu

V pohoří Ťan-Šan na území Kyrgyzstánu, kde ve čtvrtek zahynulo pod lavinou také pět Čechů, pokračuje i přes špatné počasí pátrání po několika nezvěstných horolezcích. Prohlásil to v rozhlasové stanici Echo Moskvy zástupce kyrgyzského ministerstva pro mimořádné situace Talant Atymbekov. Ledová masa, která se ve čtvrtek ráno utrhla na hoře Chan Tengri ve výšce kolem pěti tisíc metrů, pohřbila pod sebou nejméně šest lidí. Podle dosavadních zpráv zahynulo pět občanů České republiky a jeden Rus. Dalších šest horolezců se údajně pohřešuje.

Při výbuchu plynu na Slovensku zemřel Čech

Při pátečním výbuchu plynové bomby ve středoslovenské chatové oblasti Tajov zemřel český občan a další dva Češi a jeden Slovák byli těžce zraněni. ČTK to řekla mluvčí policie v Banské Bystrici Mária Faltániová. K explozi došlo podle předběžných zjištění při výměně bomby plynového sporáku v jedné z rekreačních chat. "Šlo o výbuch plynové bomby kvůli nesprávné manipulaci. Zahynul při ní muž, občan České republiky," uvedla mluvčí. Žádné další podrobnosti o Čechovi, který při explozi zemřel, policie zatím nezveřejnila.

Fotbalová liga začala překvapením, mistrovský Baník prohrál doma

Fotbalisté Baníku Ostrava nečekaně prohráli v zahajovacím utkání nového ročníku první ligy doma s Teplicemi 1:2. Úvodní branku sezony sice vstřelil domácí útočník Matušovič, který v 19. minutě proměnil penaltu, po změně stran však obhájce titulu dvakrát inkasoval po gólech Diveckého a Veleby. Ani fotbalisté Sparty nevstoupili povedeně do nového prvoligového ročníku. Na svém hřišti remizovali se Slováckem 1:1.

Kanoista Doktor vybojoval v Račicích již 60. domácí titul

Jubilejní šedesátý domácí titul ve své kariéře od mládežnických kategorií vybojoval na českém mistrovství v rychlostní kanoistice Martin Doktor. Dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty vyhrál po pátečním kilometru i sobotní račický závod na 500 metrů, v němž druhého Martina Plška porazil o více než čtyři vteřiny. Druhá česká olympionička Michala Strnadová se v sobotu na račickém kanálu nepředstavila. Mistryní republiky na trati, na níž bude Strnadová v Aténách startovat, se tak stala Jana Blahová.

Valenta opět zvítězil na domácí půdě, vyhrál závody ve Štítech

Olympijský vítěz v akrobatickém lyžování Aleš Valenta vyhrál sobotní závod letní série Světového poháru ve Štítech na Šumpersku. Ve finále předvedl svůj slavný skok ze Salt Lake City i jeho modifikaci nazvanou Ledový dech.

Druhé místo obsadil Francouz Nicolas Thepaut, třetí byl Ukrajinec Stanislav Kravčuk. Valentovi se na domácí půdě daří, letní klání ve Štítech vyhrál i loni.

Atletům po extralize nikdo do olympijského týmu nepřibyl

Žádné nové jméno pro olympijské hry nepřineslo sobotní třetí kolo extraligy atletů, které rozhodlo o postupujících do zářijového mistrovství republiky družstev a o týmech, které se o účast v dalším ročníku nejvyšší atletické soutěže budou prát v baráži. V sobotu vyhrály sestavy mužů Dukly Praha a žen z Junioru Brno. Definitivně si start v Aténách zajistila trojskokanka Šárka Kašpárková. Hned v první sérii trefila limit A 14,20 metru a pojede se rozloučit s kariérou na místo, kde v roce 1997 získala titul mistryně světa. Dosud měla pouze mírnější z kritérií, které umožňuje účast pouze jednomu atletovi v disciplíně. "Samozřejmě, že se mi ulevilo, cítila jsem velký tlak," řekla třiatřicetiletá Kašpárková. V soutěži už pak nepokračovala.

Kajakářka Strnadová trénuje na OH sama a příští rok zkusí maraton

Bez dozoru kouče i bez tréninkové skupiny se připravuje na olympijské hry kajakářka Michala Strnadová. Dlouholetá vyznavačka sjezdu na divoké vodě se pro letošek přeškolila na rychlostní kanoistiku a dokázala se probojovat do Atén na úkor specialistek. Přesto jí to nestačí a pro příští sezonu se chystá vyzkoušet další disciplínu - kanoistický maraton. Strnadová ve sjezdu vyhrála už všechno. Je mistryní světa i Evropy, několikanásobnou celkovou vítězkou Světového poháru. Hledala proto motivaci a našla ji u "rovné vody". V interním souboji o místo v olympijském týmu těsně vyhrála nad Janou Blahovou a v těchto dnech se připravuje na Atény. "Ale sama, nemám trenéra ani nikoho, kdo by se mnou chodil po břehu," lituje Strnadová.

Počasí

V neděli polojasno, přechodně oblačno, na jihovýchodě místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 24 až 28 stupňů, na horách kolem 20.