Zprávy

NS: Vládě Stanislava Grosse věří jen 42 procent lidí

Nové vládě premiéra Stanislava Grosse důvěřuje jen 42 procent obyvatel České republiky. Lidé tak reagují na programové prohlášení kabinetu, které koaliční strany zveřejnily ve čtvrtek. Uvedl to týdeník Nedělní svět (NS) na základě průzkumu, který pro něj v pátek uskutečnila agentura Tambor. Téměř 36 procent z celkového počtu 300 dotazovaných považuje vládní program za špatný a stejný počet lidí nevěří, že kabinet zvládne udělat potřebné reformy. Necelých 30 procent není spokojeno s personálním obsazením vlády. "Potvrdilo se, že vládní program hodnotí lidé jako špatný, stejně jako obsazení ministerských postů. Navíc se obávají, že nový kabinet nebude schopen provést potřebné reformy," komentoval pro NS výsledky průzkumu analytik společnosti Tambor Jakub Malý. Respondenti, kteří by novou vládu podpořili, by tak podle Malého učinili především kvůli sympatiím vůči Grossovi. Více než 34 procent mu důvěřuje a téměř 30 procent si myslí, že dokáže stabilizovat politickou situaci v zemi. Ze všech dotázaných je necelým 28 procentům Gross sympatický a z nich více než 26 procent považuje za dobrý vládní program. Koaliční strany si podle průzkumu zaslouží pochvalu za zvládnutí vládní krize po pádu Špidlova kabinetu. Více než 52 procent respondentů uvedlo, že se jim to povedlo lépe než opozici. Podle názoru dotázaných vydělali ze tří koaličních stran na vládní krizi nejvíce sociální demokraté. Myslí si to zhruba 56 respondentů. O lidovcích má stejný názor více než 23 procent a o unionistech přes 20 procent lidí. Zástupci koaličních stran si podle týdeníku z výsledků ankety těžkou hlavu nedělají. Předseda lidovců Miroslav Kalousek prohlásil, že vyjádření důvěry či nedůvěry je věcí emocí, na něž mají lidé právo. "Jsem přesvědčen, že převážná většina respondentů programové prohlášení vůbec nečetla a přebírají zkreslené informace z médií," řekl v rozhovoru pro NS.

Kořistka chce po ODS jména poslanců, které lanařila

Opoziční ODS by měla podle poslance Zdeňka Kořistky (US-DEU) zveřejnit, za kterými vládními poslanci přišla s nabídkou politické budoucnosti. Kořistka, kterému údajný vyslanec ODS nabídl deset milionů korun za nepodpoření vlády, to uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Zároveň vyzval své kolegy s podobnými zkušenostmi, aby se jimi netajili a vystoupili z anonymity. "Prospělo by to věci," řekl poslanec v telefonickém rozhovoru ČT. Vyjádřil obavu, že jinak může celá kauza vyšumět do ztracena a že "zůstane osamocený s žalobou na krku". ODS na něj totiž chystá trestní oznámení kvůli křivému nařčení či poškození dobrého jména strany. "Mám obavy i další, ale to jsou obavy osobní," uvedl Kořistka a konkrétnější být nechtěl. Poslanec odmítl hypotézu, že s informacemi o schůzce přišel kvůli tomu, aby poškodil ODS, jejímž byl dříve členem. "To je naprosto absurdní," prohlásil. Reagoval tak na vyjádření předsedy poslanců ODS Vlastimila Tlustého, podle něhož Kořistkův postup v celé kauze svědčí o tom, že jde o provokaci, kampaň s cílem poškodit ODS a odvrátit pozornost od schvalování programového prohlášení vlády sněmovnou. Kořistka je podle Tlustého "velmi nenávistný" vůči ODS, kterou opustil počátkem roku 1998. Tlustý proto Kořistkovým tvrzením nevěří.

Od pondělka budou na Českem létat ruští vojenští pozorovatelé

Inspekční pozorovací mise Ruské federace bude od pondělka fotografovat ze vzduchu vybrané objekty a prostory v České republice. ČTK o tom informoval Andrej Čírtek z ministerstva obrany. Rusové na inspekci budou až do pátku podle Smlouvy o otevřeném nebi. Ke snímkování budou využívat své letadlo An-30B, které bude mít základnu na letišti v Pardubicích. Pozorovací lety budou měřit celkem 800 kilometrů. Český doprovodný tým bude tvořen lidmi z Úřadu zabezpečení zahraničních aktivit a kontroly odzbrojení a specialisty českého letectva. Smlouva o otevřeném nebi uplatňovaná od roku 1994 má sloužit ke kontrole vojenských aktivit jednotlivých států a monitorovat snížení počtu konvenčních zbraní. Rusové už české území snímkovali například v roce 2000. Podobné mise v ČR absolvovali například i němečtí či slovinští specialisté.

NS: Klaus je nejvíce oblíbený politik, Grebeníček nejméně

Prezident Václav Klaus je z českých politiků nejpopulárnější, naopak nejméně důvěry si získal předseda KSČM Miroslav Grebeníček. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky zveřejnil týdeník Nedělní svět. Od 300 respondentů, kteří o oblibě rozhodovali hodnocením jako ve škole, získal Klaus průměrnou známku 2,29, šéf komunistů 3,74. Druhým nejúspěšnějším politikem byl premiér Stanislav Gross, který od respondentů dostal známku 2,72. Podle průzkumu, který pro NS uskutečnila agentura Tambor, se o současné politické dění v republice zajímá velmi podrobně jen 16,7 procenta dotazovaných, nadprůměrně ho sleduje 28 procent.

Výroba piva v pololetí klesla o 1,5 pct, díky horkům se čeká růst

Domácí pivovary vystavily v prvním pololetí 8,84 milionu hektolitrů piva, což je meziroční pokles zhruba o 1,5 procenta. Na vině je především chladný začátek léta. Teplé počasí posledních týdnů by mělo situaci vylepšit, soudí předseda Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Za pět měsíců roku byl ještě výstav o procento nad loňskou úrovní. V samotném květnu ale již meziročně klesl o sedm a v červnu o čtyři procenta, což vedlo k celkovému pololetnímu snížení. Loni, na rozdíl od letošního roku, totiž v těchto měsících již bylo pěkné počasí. V pololetí vypili méně piva hlavně domácí pivaři. Výstav pro domácí trh za šest měsíců klesl téměř o čtyři procenta. Export naproti tomu stoupl o 15,5 procenta na 1,2 milionu hektolitrů. Potvrzuje to například Plzeňský Prazdroj, který v porovnání s pololetím loňského roku zaznamenal mírný pokles prodeje piva v tuzemsku, vyvažovaný ale růstem exportu i licenční výroby.

Před utkáním s Finy uctí hokejisté památku trenéra Ivana Hlinky

Vzpomínkový akt na počest tragicky zesnulého kouče Ivana Hlinky bude předcházet úvodnímu přípravnému duelu české reprezentace před Světovým pohárem, v němž se hokejisté v pondělí utkají od 17:00 v pražské Sazka Areně s týmem Finska. Čtyřiapadesátiletý uznávaný hráč a později také trenér podlehl v pondělí 16. srpna v Karlových Varech následkům autonehody. V rámci rozloučení se strůjcem historického triumfu českého hokeje na olympijském turnaji v Naganu, které je na programu zhruba čtvrt hodiny před začátkem utkání, vyjedou na led krasobruslaři. Na obří kostce pak bude promítnut dokument České televize mapující Hlinkovu sportovní kariéru a po úvodním vhazování vzdají všichni přítomní zemřelému trenérovi hold minutou ticha. šichni čeští hokejisté nastoupí s malým zlatým číslem 21 na černém podkladu umístěným nad srdcem. Právě jedenadvacítku nosíval v národním týmu zesnulý trojnásobný světový šampion. Před utkáním Světového poháru s Německem (3. září v Sazka Areně) plánují členové hokejového svazu vyvěsit Hlinkův dres s číslem 21 ke stropu libeňské haly.

Trabanty na Malé Straně předznamenaly pád Berlínské zdi

Ulice Prahy, zejména Malé Strany, zaplavily před patnácti lety stovky trabantů a wartburgů se státními poznávacími značkami Německé demokratické republiky (NDR). Východní Němci, kteří byli nespokojeni s politickou situací ve své zemi, obsadili v Praze objekt západoněmeckého velvyslanectví, a snažili se tak získat azyl. Množství uprchlíků však záhy znemožňovalo normální chod úřadu, a proto byla mise SRN v Praze 23. srpna pro veřejnost uzavřena. První, šestičlenná skupina východních Němců se na pražské velvyslanectví SRN uchýlila již v lednu 1989. Skutečný exodus však nastal právě na přelomu srpna a září, kdy velvyslanectví v Praze obsadilo asi 500 lidí. Počet uprchlíků neustále vzrůstal a koncem září bylo v budově ve Vlašské ulici již více než 1100 lidí. Na zahradě velvyslanectví pro ně bylo zbudováno provizorní tábořiště. Nepomáhalo ani horečné úsilí východoněmeckého zmocněnce Wolfganga Vogela, který vyzýval občany NDR k návratu bez jakéhokoli postihu a sliboval možnost zažádat o povolení k vystěhování.

Poslední zářijový den přicestoval do Prahy vicekancléř a spolkový ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher, aby uprchlíky seznámil se závěry jednání vlád obou německých zemí. Bylo dohodnuto, že tito občané budou z NDR vypovězeni a přepraveni přes východoněmecké území do západního Německa. Zvláštní vlaky železnice NDR byly z Prahy vypraveny v noci z 30. září na 1. října a přepravily více než 4000 lidí. Uprchlíci dostávali okamžitě západoněmecké pasy a sociální podporu. Ve snaze zastavit útěky svých občanů zrušila vláda NDR 3. října bezvízové a bezpasové cestování do Československa. Toto omezení bylo zrušeno až 1. listopadu. Obnovení možnosti cestovat do ČSSR na platný osobní průkaz vedlo pak k dalšímu exodu.

Sport

Čeští veslaři se na čtvrtý a poslední pokus ve finále olympijského závodu dočkali medaile. Párová čtyřka David Jirka, Jakub Hanák, Tomáš Karas a David Kopřiva dnes získala v Aténách stříbro. Loňští vicemistři světa nestačili na kanále Schinias v dramatickém závodě pouze na Rusko a vybojovali čtvrtou medaili pro českou výpravu.

Závod královské třídy MotoGP v motocyklové Grand Prix České republiky v Brně vyhrál Španěl Sete Gibernau. Na Masarykově okruhu za sebe odsunul dvojici italských jezdců Valentina Rossiho a Maxe Biaggiho. Závod vidělo na tribunách v areálu Masarykova okruhu přes 67 tisíc návštěvníků, celkem navštívilo třídenní program více než sto tisíc diváků.

Počasí

Noc bude jasná s teplotami 10 až 6 stupňů. V pondělí čekáme slunečno, teploty 21 až 25 stupňů, na horách kolem 17.