Zprávy

Grebeníček: Grossova vláda si vyslovení důvěry nezaslouží

Koaliční vláda ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU pod vedením Stanislava Grosse bude pokračovat v chybách bývalého kabinetu, který vedl Vladimír Špidla. Vyslovení důvěry si proto nezaslouží. Prohlásil to předseda KSČM Miroslav Grebeníček při jednání sněmovny. Podle něj není nejmenší důvod věřit, že koalice ve staronovém složení a pozměněná vláda budou předvádět něco jiného než doposud, že nebude zapomínat na své sliby. "Tento koaliční kabinet je opakovaným pokusem popřít výsledek voleb 2002 do Poslanecké sněmovny. Takovéto vládnutí dává možnost neplnit řadu slibů (volebního) programu," uvedl Grebeníček Poukázal na to, že levicoví voliči vyslali do sněmovny celkem 111 poslanců ČSSD a KSČM. Grossův kabinet se může opřít jen o 101 poslanců. "Taková vláda si vyslovení důvěry nezaslouží," prohlásil šéf komunistů. Grossova vláda ve svém programu nenavrhuje podle Grebeníčka nic konkrétního pro zvýšení hospodářského růstu, snížení státního dluhu či problémů s nezaměstnaností. "V programovém prohlášení vlády jsou slova; skutky a výsledky budou - vše tomu nasvědčuje - jiné," prohlásil Grebeníček. Grossův kabinet podle něj stejně jako Špidlova vláda využívá v programu celou řadu obecných frází, například v pasážích o vědě, výzkumu či školství. Předseda US-DEU Pavel Němec sestavení staronové koaliční vlády po Špidlově rezignaci podle očekávání obhajoval. "Nechtěli jsme řešení, ze kterého by profitovali lidé z KSČM," poznamenal. Řešení nenabídla ani opoziční ODS, neboť její koncept předčasných voleb a slova o tom, že nynější systém voleb do sněmovny nedává šanci na vytvoření stabilní situace v parlamentu, je protimluv, prohlásil Němec. "Dokážeme, že v programovém prohlášení nejsou žádná planá slova," přislíbil. Dodal, že úspěšnost koaliční vlády by měli posoudit voliči v roce 2006.

Místopředseda ODS Petr Nečas uvedl, že Gross slíbil obměněnou a ztenčenou vládu, která bude mít tah na branku. "Skutečným cílem této vlády je politické přežití," prohlásil Nečas. Připomněl také, že Grossova vláda má o jednoho ministra víc než Špidlova a nových tváří je v ní jen šest. Vyčetl novému kabinetu, že se rozhodl "slepě následovat nešťastnou politiku EU". Nečas nazval Grossův tým "vládou oběti, neboť obětovala svého předsedu a chce nyní obětovat dva roky času ve svůj vlastní prospěch a prebendy stávající vládní koalice".

Tato vláda už přesvědčivě dokázala, co nedokáže, pokračoval místopředseda Poslanecké sněmovny Ivan Langer (ODS). Podle něj vládní koalice slibuje zlepšení tam, kde sama zavinila zhoršení. Jako příklad uvedl oblast korupce. Vláda ve svém prohlášení slibuje podle Langra něco, aniž uvádí, z čeho chce své sliby financovat. "Tato země potřebuje silnou pracovitou vládu, jejíž existence nebude postavena na jednom lháři a na jednom opilci. Tato vláda takovou vládou není a od nás důvěru nedostane," prohlásil Langer.

Zaorálek chystá etický kodex, poslanci v jeho smysl moc nevěří

Předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) se shodl s lídry parlamentních stran na nutnosti vytvoření etického kodexu zákonodárce, který by měl stanovit určitá pravidla chování poslanců a senátorů. Kodex, který vypracuje Zaorálek, má přispět k posílení důvěryhodnosti politických institucí. Členové parlamentu by ho měli dobrovolně stvrdit. Řadoví poslanci, které oslovila ČTK, ale ve smysl chystaného kodexu příliš nevěří.

Kodex by stanovil třeba pravidla pro kontakt poslanců a senátorů s podnikatelským prostředím. Měl by zabránit tomu, aby si strany navzájem přetahovaly své zákonodárce. Zaorálek neuvedl, kdy kodex vznikne a kdo a v jaké podobě ho přijme. O pracovní verzi dokumentu bude se šéfy stran v budoucnu znovu jednat. Do přípravy chce zapojit také předsedu Senátu Petra Pitharta (KDU-ČSL).

"Nemá to žádný smysl a je to spíš směšné," soudí o chystané iniciativě politolog Rudolf Kučera. Zdůraznil, že poslanci sami dobře vědí, co je etické a co ne. Přesto se někteří z nich chovají neeticky, protože jim to v nynější podobě politického systému přináší výhody. "Problémy politické scény mají kořeny někde úplně jinde a deklaratorní text to nevyřeší," myslí si Kučera. Poukázal na propojení ekonomických zájmů různých skupin s politikou, na lobbistické agentury a na to, že korupční skandály v Česku většinou vyzní do ztracena. Zaorálkova schůzka s šéfy stran a jejich rozhodnutí o přípravě etického kodexu zákonodárce byly reakcí na případ unionistického poslance Zdeňka Kořistky. Tento politik tvrdí, že mu před třemi týdny muž pověřený ODS nabídl deset milionů korun, když nepodpoří novou vládu. ODS to popřela. Občanští demokraté chtějí Kořistku zažalovat za pomluvu a jako odškodnění budou od něj žádat stejnou částku, tedy deset milionů.

Poslanci pochybují, že chystaný dokument dokáže změnit politickou kulturu v zemi. "Zdá se mi to problematické. Mám pochybnosti, zda se takový kodex vůbec podaří vypracovat," soudí doyen poslaneckého sboru Zdeněk Jičínský (ČSSD). Skeptický je i komunista Karel Vymětal. "Je možné, aby něco takového vzniklo, o efektu už tak nejsem přesvědčen. Ve sněmovně se v praxi ukazuje, že možné je úplně všechno a nemyslím, že by to změnil nějaký papír," řekl ČTK.

Poslanec ODS Marek Benda je přesvědčen, že záměr vypracovat etický kodex je jen další zastírací manévr, jak chce Zaorálek odvrátit pozornost od "absurdního programového prohlášení" vlády. Podobné dokumenty sice podle něj mohou fungovat lépe než zákony se sankcemi, ale vytváří se v průběhu času, nenásilně. "Pokud se to někdo pokusí dát na papír, nemusí to být na škodu, ale nemyslím si, že někdo napíše geniální list a scéna se změní," uvedl Benda.

Zaorálek nechtěl upřesnit, jak bude kodex upravovat kontakty poslanců a senátorů s podnikateli a jak zabrání tomu, aby si strany vzájemně přetahovaly zákonodárce. Uvedl jen, že se chce inspirovat podobnými kodexy, jež podle něj existují v USA, Německu a dalších zemích. "S detaily bych počkal, až budeme mít hotový text," řekl. "Přihlášení se k etickému kodexu bude v principu dobrovolným aktem každého zákonodárce," vysvětlil šéf sněmovny. Kodex by neobsahoval sankce za porušení svých zásad. Poslanci a senátoři by se ke kodexu přihlásili dobrovolně.

Předseda KSČM Miroslav Grebeníček k tomu dodal, že porušení kodexu by bylo odsouzeníhodné. "I když tam nebude sankce, je tady naděje, že pokud někdo poruší tento kodex, tak to bude odsouzeníhodné a každému nám to spočítá početná řada našich voličů," řekl. Podle předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska se účastníci schůzky shodli, že zákony jsou minimum morálky. Uvedl, že na zákonodárce by měly být kladeny ještě vyšší požadavky a nad zmíněným minimem by měl existovat ještě etický kodex chování zákonodárce v různých oblastech.

V pohotovostním pluku působil také senátor Petr Fejfar (US-DEU)

Unionistický senátor Petr Fejfar během přípravy na práci u Sboru národní bezpečnosti (SNB) na přelomu 70. a 80. let sloužil 18 měsíců jako frekventant pohotovostního pluku. "Do žádné akce proti demonstrantům jsem určitě nasazen nebyl," řekl ČTK pětačtyřicetiletý Fejfar, který u pluku sloužil v letech 1979 až 1980.

Informace o Fejfarově působení v pohotovostním pluku SNB se dostaly na veřejnost již v roce 2000 při volební kampani do Senátu. Čtyřkoalice tehdy ze zveřejnění informací obvinila Fejfarova protikandidáta za ODS Miloslava Čermáka. Podle šéfa unionistů v Královéhradeckém kraji Michaela Jankoviče měla aféra vyvolat dojem, že Fejfar zasahoval proti studentům na Národní třídě v Praze v listopadu 1989. Fejfar uvedl, že se k útvaru dostal po absolvování pěti měsíců náhradní vojenské služby. Práce u pohotovostního pluku zahrnovala kromě studia také výkon služby, tedy pochůzky a hlídky na území Prahy. Jako motiv své snahy vstoupit do SNB označil představu, že se jako vyučený automechanik dostane k práci v oboru. "Podstatné je, že jsem zjistil, že tudy cesta nevede, a odešel jsem," uvedl Fejfar. Od SNB odešel na vlastní žádost, když si "vypomohl" zdravotními obtížemi. "Samozřejmě jsem tam mohl zůstat, ale nechtěl jsem," poznamenal.

Senátor odmítá odsuzovat všechny řadové příslušníky SNB. "Nelze říkat, že každý dopravák byl součástí policejního státu," uvedl. Za naprosto odlišný však označil případ Pavla Přibyla, který v pátek kvůli svému působení v pohotovostním pluku v roce 1989 na nátlak veřejnosti odstoupil z funkce šéfa Úřadu vlády. "Pan Přibyl byl velitelem, musel tedy být členem KSČ a řádně prověřený," řekl Fejfar. Prohlásil, že členem KSČ nebyl. Před rokem 1989 se angažoval v Hnutí za občanskou svobodu a v Nezávislém mírovém sdružení.

Předseda krajské organizace US-DEU Michael Jankovič ve Fejfarově minulosti nevidí problém. "Petr Fejfar nepatří do ranku lidí, kteří by měli být podezřelí z nějakých nekalostí," řekl ČTK. Fejfar po základní vojenské službě pracoval jako technik dopravy u podniku Výstavba mechanizace zemědělského zásobování. V roce 1990 byl zvolen Starostou České Skalice a v roce 2000 senátorem za Unii svobody ve volebním obvodu Náchod. Současně je členem zastupitelstva České Skalice.

V Senátu je členem klubu Otevřené demokracie. Působí v podvýboru organizačního výboru pro státní vyznamenání. V rámci Unie svobody-DEU se hlásí k platformě podnikatelů, žádající především důraznější postup v reformě veřejných financí nebo menší daňové zatížení pro podnikatele i fyzické osoby. Fejfar je také jedním ze skupiny senátorů, kteří za nezveřejnění vedlejších příjmů a darů pohnali své kolegy před mandátový a imunitní výbor.

Sobotka: Novomanželské půjčky by neměly být nižší než 200.000 Kč

Zvýhodněné půjčky, které vláda slibuje v programovém prohlášení novomanželům, by neměly být nižší než 200.000 korun. V rozhovoru pro ČTK to řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. O konkrétní podobě těchto úvěrů ale zatím nebylo rozhodnuto. Sobotka bude usilovat o to, aby stát půjčky financoval z mimorozpočtového fondu bydlení, tedy z příjmů z privatizace. "Řádově by měly smysl půjčky, které se budou pohybovat v objemu 200.000 korun," řekl Sobotka. Nižší úvěry by podle něj situaci mladých rodin nevyřešily.

Sobotka je odpůrcem toho, aby stát půjčky lidem přímo vyplácel, to by mělo být v kompetenci komerčních bank. Stát by měl podle něj dotovat nižší úroky, nebo se za půjčky zaručit. "Osobně preferuji dotace úroků a poskytování záruk před poskytování přímých finančních prostředků," řekl. Pokud by měla půjčky vyplácet pouze jedna banka, musela by vzejít z výběrového řízení, dodal.

Další novinkou programového prohlášení vlády jsou daňové úlevy pro obyvatele s nízkými příjmy; měly by motivovat lidi k práci. Vláda ale podle ministra nejdříve musí prosadit novelu zákona o dani z příjmu, která zavádí slevu na dítě, daňový bonus a společné zdanění manželů s dětmi. Ta nyní leží v Poslanecké sněmovně a Sobotka doufá, že ji poslanci stihnou schválit tak, aby mohla platit od ledna příštího roku.

Podobně jako sleva na dítě by měla fungovat i daňová úleva pro nízkopříjmové rodiny, kde by základní odčitatelnou položku měla nahradit sleva na dani. Podle Sobotky pak v úvahu připadají dvě varianty, které budou předmětem koaličních jednání. První varianta je rozpočtově neutrální, kdy úlevy nízkopříjmových skupin z daňových pásem se sazbou 15 a 20 procent pokryjí vyšší odvody lidí se středními a vyššími příjmy z pásma 25 a 32 procent. Druhou variantou je ušetřit střední třídu a zatížit pouze bohatší, což by ale negativně dopadlo do rozpočtu. Daňový bonus, který v případě slevy na dítě dostanou manželé s velmi nízkými příjmy, v tomto případě podle ministra nepřipadá v úvahu.

S programovým prohlášením nová vláda předstoupila před sněmovnu, která poté bude hlasovat o důvěře kabinetu. Sobotka si posteskl, že práce na programovém prohlášení nebyla z pohledu MF jednoduchá. "Někteří kolegové získali přesvědčení, že s novou vládou nastala i nová rozpočtová situace. Ona je nová vláda, ale stejná rozpočtová situace," dodal. Konečná verze vládního programu je podle ministra již střízlivější a na rozdíl od příliš štědrých pracovních verzí odráží potřebu snižování rozpočtových schodků. Ekonomové ale nejsou vládním prohlášením nadšeni. Namísto podpory novomanželských půjček by měl stát spíš uvolnit nájemné, snížit daně a usnadnit mladým lidem přístup na trh práce. Tak by vláda mladým rodinám pomohla více než předvolebním rozdáváním peněz, tvrdí analytici.

Banky vyčkávají, jaké stát stanoví u novomanželských půjček podmínky. Člen představenstva České spořitelny Martin Škopek předpokládá, že o úvěry podporované státem bude velký zájem. Spořitelna má s tímto produktem zkušenosti z minula a dodnes má ve svém portfoliu 2,5 milionu starých novomanželských půjček, které klienti splácejí.

Vrchní soud potvrdil muži devítiletý trest za sérii loupeží

Vrchní soud v Olomouci potrestal devíti lety vězení třicetiletého Petra Musila z Brna za loňskou sérii 15 loupeží v pobočkách České pošty a České spořitelny. Provedl je po celé republice společně se svým komplicem Tomášem Vytrhlíkem. Peněžním ústavům vznikla škoda 700.000 korun. Stejný trest vyměřil Musilovi Krajský soud v Brně. Proti jeho verdiktu se muž odvolal. Musil se sice přímo fyzicky nezúčastnil žádné loupeže, všechna přepadení ale naplánoval, vyzbrojil svého komplice pistolí a dělil zisk. Vytrhlíka, kterého potrestal brněnský soud pěti lety vězení, také vozil k peněžním ústavům a po loupežích ho odvážel. Musilův komplic už dříve vypověděl, že si loupežemi vydělal asi 200.000 korun a utratil je za drogy.

Loupeže měly vždy stejný scénář. Lupiči dorazili obvykle k venkovské pobočce pošty nebo spořitelny, Vytrhlík pohrozil jejich pracovnicím zbraní, požádal je o peníze a s lupem utekl. Pouze dvě přepadení nevyšla, protože úřednice odmítly peníze lupiči vydat.

Vláda projedná peníze na dávky a asi i změnu na místě šéfa úřadu

Téměř 70 milionů korun bude ve středu chtít po kabinetu ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach na to, aby jeho úřad mohl zajistit vyplácení sociálních dávek. Ministři také pravděpodobně projednají změnu ve funkci šéfa Úřadu vlády, Pavla Přibyla má nahradit dosavadní ředitel bezpečnostního odboru ministerstva vnitra Aleš Šulc. Tento bod ale v programu jednání vlády oficiálně uveden není. Přibyl minulý týden sám rezignoval na funkci, když vyšlo najevo, že se jako jeden z velitelů pohotovostního pluku SNB podílel v roce 1989 na rozhánění protikomunistických demonstrací.

Ministerstvo práce chce téměř 70 milionů korun mimo jiné na platy dalších 243 úředníků, kteří mají změny v agendě sociální podpory po jejím dubnovém převodu z obcí na úřady práce zvládat. Vyplácení sociální podpory řídil původně stát. S reformou veřejné správy je ale převedl na obce. V dubnu se mu agenda opět vrátila. Do úřadů práce tak od dubna přibylo 2852 lidí, kteří vyřizovali dávky v obecních a městských úřadech. Kabinet má také zhodnotit úspěšnost legislativy související s trestnou činností mládeže. Podle předkládané zprávy mají přijímané zákony na dětskou kriminalitu pozitivní vliv, při jejich uplatňování však spolu úřady málo spolupracují. Vnitro také navrhuje bezúplatný převod svých pozemků v obci Kvilda na Prachaticku na Nadaci Železná opona, která zde hodlá zbudovat Muzeum Železné opony. Muzeum, které se mělo stát největší atrakcí Šumavy a prestižním místem střední Evropy, dosud nestojí. Základní kámen byl přitom položen již před dvěma lety.

Na stole budou mít ministři i zprávu o plnění projektu, jehož cílem je vytvořit efektivní systém zdravotní, sociální a policejní pomoci při odhalování a stíhání případů domácího násilí. Členové vlády budou také hlasovat o tom, zda se mluvčí vlády skutečně stane Věra Dušková. Pro současného premiéra Grosse pracovala jako mluvčí už v době jeho působení na ministerstvu vnitra.

Tisíce lidí se přišly rozloučit s hokejovým trenérem Hlinkou

Tolik smutku a bolesti prostory Velkého sálu paláce na Žofíně, místo častých velkolepých oslav úspěchů českého sportu, zřejmě nepamatují. Pozůstalí v čele s maminkou, manželkou Liběnou a synem Ivanem, spoluhráči, současní hráči, funkcionáři a tisíce dalších lidí v úterý odpoledne přišli dát poslední sbohem Ivanu Hlinkovi. Vynikající hokejista a respektovaný trenér podlehl v pondělí 16. srpna ve čtyřiapadesáti letech následkům autonehody nedaleko Karlových Varů.

"Slova, slova, slova," zahájil v reminiscenci na Williama Shakespeara svoji smuteční řeč herec Josef Vinklář, Hlinkův blízký přítel. "Ale mohou vůbec obsáhnout lidský život, a natož takový, jaký jsi žil, Ivane, ty? Skláním se před tebou za to, co jsi udělal pro český, evropský i světový hokej. V životě jsou ale i cennější věci, za které se neudělují medaile. Bronzová, stříbrná ani zlatá. Ale ty bys je zasloužil, za svůj vztah k lidem, přátelům, kamarádům a rodině," ocenil Hlinkovy lidské hodnoty. Pódium, na němž byly v uzavřené rakvi vystaveny Hlinkovy ostatky, zdobily stejně jako obvodové stěny Velkého sálu desítky věnců. Od národního týmu, hokejového svazu, extraligových klubů, ale také od premiéra Stanislava Grosse.

Pozvánku přijalo na šest stovek významných hostů, mezi nimi šéf Českého olympijského výboru Milan Jirásek, rakouský člen Mezinárodní hokejové federace Hans Dobida, předseda hokejového svazu Vratislav Kulhánek či ředitel extraligy Stanislav Šulc. Nechyběli ani Hlinkovi bývalí spoluhráči Vladimír Martinec, František Pospíšil, Jiří Holeček, Josef Augusta, Peter Šťastný a Václav Nedomanský. V tmavých oblecích a vázankách dorazil z Karlových Varů kompletní reprezentační výběr připravující se na Světový pohár. Za hráče i realizační tým promluvil obránce Jiří Šlégr, jeden z odchovanců litvínovského hokeje, pro něhož byl Hlinka něco jako druhý otec.

"Zbožňoval život a svým vtipem a šarmem dokázal kolem sebe šířit jedinečnou náladu a pohodu, pro nás hráče byl zase vzorem. Naslouchali jsme mu a sledovali každý jeho krok. Svým charizmatickým přístupem a úspěchy v rozhodování dokázal stmelit naši hokejovou partu, kterou dotáhl až na hokejový Olymp," připomněl chvějícím se hlasem Hlinkovy zásluhy o historický triumf na olympijském turnaji století v Naganu. Na závěr se Šlégr poklonil směrem k Hlinkově rakvi a slíbil, že hokejisté udělají všechno pro úspěch na nadcházející ostře sledované akci.

Sálem se nesly tóny státní hymny, ale také hudba z filmu Tenkrát na Západě a už klasická skladba "We are the Champions" od britské skupiny Queen. Během ceremoniálu, který trval tři čtvrtě hodiny, zazpíval i písničkář Honza Nedvěd. Myšlenkami byli s oblíbeným trenérem na jeho poslední cestě také Dominik Hašek, František Kučera, Petr Bříza a Robert Lang s Petrem Svobodou, kteří se s Hlinkou přiletěli rozloučit ze zámoří, kde trvale žijí. Přišli i hudebník Lešek Semelka a komik Josef Alois Náhlovský.

"Jen stěží lze uvěřit, že hranice mezi životem a smrtí je tak tenká," prohlásil svazový předseda Kulhánek. "Ivan Hlinka byl mimořádnou osobností jak na ledě, tak i mimo něj. Měl také úžasný dar strhnout ostatní kolem sebe k dosažení určeného cíle," vzdal hold trojnásobnému světovému šampionovi z let 1972, 1976 a 1977. Před Žofínem mezitím čekaly dlouhé zástupy těch, kteří přišli zavzpomínat a uctít Hlinkovu památku, položit kytičku nebo se jen poklonit výrazné osobnosti. Fronty v několika zástupech se tvořily až k Mostu Legií a způsobily v místech mezi Národním divadlem a mostem vedoucím k žofínskému paláci menší dopravní kalamitu, kterou museli řešit policisté. Pro veřejnost má být sál otevřen do 18:00, ale vzhledem k obrovskému zájmu jsou organizátoři údajně připraveni ponechat příchozím delší prostor. Hlinkův pohřeb se koná ve středu v kapli litvínovského hřbitova. Začátek obřadu je stanoven na 12:00.

Cyklista Kadlec skončil v olympijském bodovacím závodě pátý

Milan Kadlec obsadil v Aténách páté místo v bodovacím závodě, čímž se postaral o největší úspěch českých dráhových cyklistů v této disciplíně na olympijských hrách v historii. Nečekaným vítězem se stal teprve devatenáctiletý Rus Michail Ignatěv. Stříbrnou medaili získal Španěl Joan Llaneras, který obhajoval zlato z minulých olympijských her v Sydney. Třetí skončil Němec Guido Fulst. Kadlec, který byl téměř jediným specialistou na silnici ve startovním poli, začal závod na 40 kilometrů velmi nadějně. Hned po dvaceti z celkových 160 okruhů získal spolu s dalšími čtyřmi jezdci, mezi nimiž byl i obhájce stříbra ze Sydney Uruguayec Wynants, kolo náskoku znamenající zisk dvaceti bodů. V rychlém závodě nebyla o úniky nouze. Za dalších dvacet kol přidal druhý okruh k dobru Wynants spolu s Fulstem, Llanerasem a letošním světovým šampionem Perquem z Francie. Vzápětí dal o sobě vědět poprvé dvojnásobný juniorský mistr světa z loňského roku Ignatěv. Při prvním velkém seniorském startu si vedl neohroženě a z velkých jmen si nic nedělal.

Kola náskoku přibývala rychle i dalším jezdcům a Kadlec začal ve výsledkové listině klesat. Po 110 kolech byl dvanáctý, zatímco Ignatěv po dalším vydařeném úniku se usadil v čele závodu. Kadlec se však probudil v pravou chvíli. Ve 115. kole spolu se šesticí soupeřů dotáhl do úspěšného konce další akci. Ignatěva se nejvíce snažili o vedení připravit dva veteráni - čtyřiatřicetiletý Fulst vyhrál již v Barceloně v roce 1992 stíhačku družstev a totéž zopakoval v Sydney, ještě o rok starší Llaneras má ve sbírce z této disciplíny dva tituly mistra světa.

Ve 145. kole dotáhl Kadlec k úspěchu únik spolu s Ignatěvem a Fulstem a posunul se v průběžném pořadí na bronzový stupeň za tuto dvojici. Vzápětí však kontroval Llaneras a na páté místo odsunul Kadlec tříbodovým ziskem ze závěrečného spurtu letošní mistr světa ve scratchi Greg Henderson z Nového Zélandu.

Počasí:

Středa bude oblačná až polojasná, místy s přeháňkami. Teploty 21 až 25 stupňů, na západě jen 19 a na horách kolem 17.