Zprávy

Topolánek vypovídal kvůli Kořistkovi na policii

Necelou hodinu ve čtvrtek vypovídal na policii předseda ODS Mirek Topolánek v případu údajné politické korupce, z níž zástupce nejsilnější opoziční strany obvinil poslanec vládní Unie svobody-DEU Zdeněk Kořistka. "Dnes ráno jsem podával vysvětlení, trvalo to ani ne celou hodinu. Řekl jsem to, co o tom vím, což mnoho není, a tím to pro mě celé skončilo," řekl Topolánek ČTK. Zatímco Kořistka tvrdí, že mu lidé vyslaní Topolánkem nabízeli deset milionů za to, když nepodpoří vládu, občanští demokraté i aktéři schůzky to popírají a chtějí se bránit i u soudu. Topolánkův tajemník Marek Dalík, který se schůzky s Kořistkou zúčastnil, nabídl předsedovi ODS kvůli aféře rezignaci. Topolánek ale hodlá jeho služeb využívat dál. "Já jsem ji (rezignaci) v tuto chvíli nepřijal, myslím, že člověk nemá dělat unáhlená rozhodnutí. Nemám důvod mu nevěřit," prohlásil Topolánek.

Šest stavebních spořitelen dostalo pokutu půl miliardy korun

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil všem šesti stavebním spořitelnám nejvyšší pokutu ve své historii v celkové výši téměř 500 milionů korun. Úřad potrestal společnosti za kartelové dohody v souvislosti se zvyšováním poplatků na trhu stavebního spoření, oznámili ČTK pracovníci odboru tisku a informací ÚOHS. Rozhodnutí dosud není pravomocné a spořitelny se mohou odvolat. Většina stavebních spořitelen po loňském enormním zájmu lidí o nové smlouvy na začátku roku zvýšila podle dřívějších informací ČTK poplatky za vedení účtu. Lidé se staršími smlouvami, a tím i vyšším úročením vkladů, musejí navíc platit i zvláštní poplatek za "úrokové zvýhodnění".

Litvínovský zimní stadion ponese jméno Ivana Hlinky

Zimní stadion Ivana Hlinky - na tomto pojmenování hokejového stánku se ve čtvrtek shodli radní Litvínova. Rozhodli se tak uctít památku kouče hokejové reprezentace a bývalého dlouholetého hráče, trenéra i manažera litvínovského klubu, který zemřel 16. srpna v Karlových Varech na následky zranění po autonehodě. Pozůstalí s návrhem souhlasili, řekl novinářům litvínovský starosta Karel Zdražil. "Na 15. září jsem svolal mimořádné zasedání zastupitelů, aby rozhodnutí radních posvětili. Jsem přesvědčen, že stejně jako rada také zastupitelstvo bude jednohlasně pro," uvedl Zdražil.

Požár cukrovaru v Českém Meziříčí způsobil škodu za desítky milionů

Škodu za desítky milionů korun si ve čtvrtek vyžádal požár cukrovaru v Českém Meziříčí na Rychnovsku. Oheň zničil výrobní halu i s technologií. Nikdo nebyl zraněn. ČTK to řekla mluvčí hradeckých krajských hasičů Martina Žahourková. Oheň vzplál kolem 11:00. Asi po dvou hodinách ho hasiči dostali pod kontrolu a kolem 16:00 se jim ho podařilo uhasit. S ohněm bojovalo 172 mužů z 24 hasičských jednotek z okresů Rychnov nad Kněžnou, Náchod a Hradec Králové. Příčiny požáru, který je největším v kraji v letošním roce, zatím nejsou známé. Při likvidaci ohně, který zasáhl halu s technologií řezání řepy a čištění šťáv, museli hasiči použít dýchací přístroje. "Zásah byl náročný i tím, že se muselo hasit z žebříků a plošin," řekl operační důstojník rychnovských hasičů.

Za napadení Davida Železného dostal jeho švagr podmínku

Libor Forman dostal za napadení svého švagra Davida Železného dvouletou podmínku. Ve čtvrtek o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 5. Trestní senát ho uznal vinným z toho, že syna europoslance Vladimíra Železného loni v říjnu zmlátil pěstmi a dřevěnou tyčí. Způsobil mu tím zlomeniny na obou rukou a poranění na dalších částech těla. Železný musel být hospitalizován a dodnes je omezen v pohybu.

Firma Royal Praha zažádala o ukončení provozu dvou svých kasin

Firma Royal Praha, která donedávna provozovala kasino Na Příkopě proslulé nedávným útokem atentátníka, částečně opouští svět heren. Poté, co před týdnem údajně z technických důvodů uzavřela všechna svá tři kasina, nyní zažádala ministerstvo financí o definitivní ukončení provozu dvou z nich - kasina na pražské pěší zóně a v Ostravě. "Ponechávají si tak povolení k provozování kasina na pražském ruzyňském letišti," řekl ČTK mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

ČNB podle očekávání zvýšila sazby o 0,25 bodu na 2,50 procenta

Česká národní banka ve čtvrtek podle očekávání rozhodla zvýšit úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Hlavní repo sazba tak od pátku vzrůstá na 2,50 procenta. ČTK o výsledku jednání bankovní rady informoval Pavel Zúbek z tiskového odboru ČNB. "Hektický růst průmyslové výroby, exportu a vracející se chuť domácností utrácet nenechává centrální bankéře na pochybách - ekonomika si vyšší úrokové sazby zaslouží," komentovala rozhodnutí ČNB analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Policie našla v domě zemřelého starožitnosti za deset milionů

Kriminalisté pátrají po původu 153 starožitností v hodnotě převyšující deset milionů korun. V rukou policie skončila umělecká díla jen náhodou poté, co v červenci ve svém rodinném domku v brněnské Jílové ulici zemřel osaměle žijící sedmdesátiletý důchodce. Policisty při prohlídce jeho domu překvapil neobvykle velký počet církevních starožitností v objektu. Když začali pátrat po jejich původu, zjistili, že některé jsou kradené. Kriminalisty při prohlídce domu napadlo, že četné sošky a monstrance mohly být ukradeny z kostelů a kaplí. Z vyšetřování ale nevyplývá, že by je důchodce měl získat krádežemi, nebo že by s nimi obchodoval. Podle Havlíčka je nejpravděpodobnější, že je získal jako sběratel. Policie se snaží vypátrat původ zajištěných předmětů.

Moderní pětibojař Libor Capalini má bronz

Moderní pětibojař Libor Capalini získal na olympijských hrách bronzovou medaili a navázal tak na bronz Jana Bártů z Montrealu 1976. Na stupně vítězů se posunul v závěrečném běhu z pátého místa. Ze zlata se radoval Andrej Mojsejev z Ruska, stříbro získal úřadující mistr světa Andrejus Zadněprovskis z Litvy.

Český oštěpař Jan Železný se vrátí do Mezinárodního olympijského výboru

Český oštěpař Jan Železný se po tříleté přestávce vrátí do Mezinárodního olympijského výboru. Sami olympionici ho v Aténách zvolili na osmileté období do komise sportovců. Výsledky ve čtvrtek v olympijské vesnici vyhlásila členka MOV a předsedkyně volební komise Američanka Anita DeFrantzová. Železný dostal 1411 hlasů, což byl mezi 29 kandidáty druhý nejvyšší počet. Víc jich dostal jen namibijský sprinter Frankie Fredericks. Dalšími dvěma novými členy jsou marocký běžec Hicham El Guerrouj a egyptská plavkyně Rania Elwaniová.

Spartu čekají v Lize mistrů Manchester, Lyon a Fenerbahce Istanbul

Fotbalisty pražské Sparty čekají v základní skupině Ligy mistrů Manchester United, Olympique Lyon a Fenerbahce Istanbul. Rozhodlo o tom čtvrteční losování v Monte Carlu, při němž bylo 32 elitních klubů rozděleno do osmi skupin. První zápasy se budou hrát 14. září, skupina skončí 8. prosince. Dál postoupí z každé skupiny dva nejlepší, třetí se přesune do Poháru UEFA. Finále se hraje 25. května na stadionu Atatürk v Istanbulu.

Počasí

V pátek oblačno, místy přeháňky. Odpoledne se počasí částečně zlepší. Teploty 18 až 22 stupňů.