Zprávy

Paroubek: Mladé rodiny by měly získat nízkoúročený úvěr 300 000 korun

Nízkoúročený úvěr až 300 000 korun by od státu měly získat mladé rodiny jako příspěvek na koupi nebo výstavbu bytu. Peníze by mohly sloužit i k převodu členských práv pro družstevní byt. Splatnost by měla být deset let. Úvěr by měl obsahovat také bonus za narozené dítě. Řekl to ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek (ČSSD) s tím, že jde o návrh. Další půjčku 50 000 Kč ministerstvo navrhuje na vybavení bytu. Za každé narozené dítě by stát z 300 000 Kč úvěru odečetl 10 000 korun, a to až do tří narozených dětí. Půjčky mají být podle Paroubka dostupné všem sociálním skupinám. Nárok by na ní měli mít lidé do 36 let, podmínku musí splňovat oba manželé. Půjčka by měla být doplňkovým zdrojem k pořízení bydlení. "V některých regionech 300 000 korun už není ani doplňkovým zdrojem, dá se za to byt v některých, není těch okresů mnoho, i koupit. V Praze nebo ve velkých městech je to samozřejmě trochu jiné," řekl Paroubek.

MF chce umožnit přechod k jiné spořitelně bez ztráty podpory

Klientům stavebních spořitelen se blýská na lepší časy. Ministerstvo financí uvažuje o změně zákona, která by lidem umožnila přechod k jiné stavební spořitelně, aniž by přišli o státní podporu. ČTK to řekl mluvčí MF Marek Zeman. Nyní lidé nespokojení se službami či výší poplatků nemohou měnit ústav, neboť by přišli o státní příspěvek. Spořitelny toho zneužívají, za což je vysokou pokutou potrestal antimonopolní úřad. Ten v pátek pouze doplnil, že spořitelny mohou proti rozhodnutí podat rozklad k předsedovi ÚOHS, a to do 15 dnů od doručení rozhodnutí.

Při výbuchu v Nemojanech zemřel jeden muž, další byl zraněn

Jeden muž zemřel a další utrpěl zranění po výbuchu neznámé látky, který se stal v pátek před 15:00 za nejasných okolností v Nemojanech na Vyškovsku. Oba muži pocházejí z Prahy a na jižní Moravě byli na dovolené, řekl ČTK vyškovský policejní mluvčí. Výbuch se odehrál v jedné z garáží. Podle dostupných informací byla přebudovaná na dílnu, ve které v pátek odpoledne oba muži pracovali s rozbrušovačkou. Při výbuchu byla dvojice vážně zraněna, čtyřiašedesátiletému muži utrhla exploze nohu. "Dvojici pak převážel do nemocnice vrtulník. Čtyřiašedesátiletý muž zraněním podlehl, jeho o 14 let mladší přítel je s vážným poraněním v péči vyškovských lékařů. Jeho zdravotní stav je vážný," doplnil mluvčí.

Kvůli kouři v ústavu odvezla záchranka šest lidí do nemocnice

Kouř z doutnajícího čističe vzduchu likvidovali v pátek odpoledne hasiči v sociálním ústavu na Praze 4. Dvě ošetřovatelky a čtyři chovanci, kteří se nadýchali kouře, byli odvezeni do nemocnice. Ostatní obyvatelé jsou evakuováni do jiné části ústavu, řekl ČTK mluvčí záchranné služby Marek Uhlíř. Příčinou doutnání byla technická závada, která zřejmě způsobila zkrat v elektroinstalaci spotřebiče, řekl ČTK vyšetřovatel hasičů.

Zemědělci: Letošní úroda bude nad očekávání, doplní loňské ztráty

Letošní úroda bude ve většině oblastí nad očekávání dobrá. Po dvou špatných letech tak lze předpokládat, že se znovu naplní sýpky. Vynikající kvalitu zatím hlásí zemědělci například u řepky, která je téměř všechna sklizena. Také obilovin je mnohem více a agrární komora bude muset tlačit na úřady, aby vypsaly řízení na další skladové kapacity, řekl předseda komory Václav Hlaváček. Podle dosavadních výsledků je již sklizeno 1,1 milionu hektarů z celkových 1,5 milionu hektarů osetých ploch. Trochu pozadu je Jihočeský kraj, kde je sklizeno jen přes 60 procent.

Železný se den před koncem olympiády pokusí získat čtvrté zlato

Hlavní hvězdou posledního olympijského víkendu se může stát Jan Železný. Český oštěpař se v sobotu večer na moderním stadionu Spyridona Luise v centru Atén pokusí naplnit svůj sen o čtvrté zlaté medaili. Ve čtvrteční kvalifikaci mu stačil k postupu do závodu jediný pokus, jeho největšími soupeři by měli být Američan Breaux Greer a ruský mistr světa Sergej Makarov. V kvalifikaci přehodil Železný limit 81 metrů jen o osmnáct centimetrů. Možná si představoval delší pokus, ale při rozběhu poručil nohám neběžet naplno. "Ve finále to ale rozparádím a doufám, že to ve větší rychlosti zvládnu," věřil si. Trošku jej zlobí levý kotník, ale ví, že pro čtvrté zlato udělal on sám i lidé pečující o jeho zdraví všechno. "Pak už bude záležet jen na mně. Nechám tam srdce," tvrdil Železný odhodlaně.

Basketbalistky odčinily čtvrtfinále a jsou na olympiádě páté

Basketbalistkám se podařilo dokončit olympijské hry na vítězné vlně. Po nevydařené čtvrtfinálové prohře s Ruskem v pátek dokázaly napravit dojem v utkání se Španělkami a díky výhře 79:68 skončily v Aténách páté. Trenér Jan Bobrovský označil umístění celku za velký úspěch českého basketbalu. "Myslím, že skončit za elitní čtyřkou není žádná ostuda, ba naopak, je to velký úspěch," řekl Bobrovský. Vysoko hodnotily pořadí i hráčky. Potvrdily totiž i druhé místo z loňského mistrovství Evropy. Předčily je opět jen Rusky. "Jsou tady nejlepší celky světa a my jsme pátý, to je super! A přitom jsme se na olympiádu probojovaly poprvé," řekla kapitánka Hana Machová.

Šebrle nebo Železný zřejmě ponesou vlajku při zakončení her

Buď olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle, nebo čerstvý člen Mezinárodního olympijského výboru a oštěpařská legenda Jan Železný ponesou zřejmě českou vlajku při nedělním slavnostním zakončení aténských her. "Musíme počkat, až se vrátí Roman, který má s rodinou volno na pláži kdesi za Aténami. A pak ještě asi počkáme, jak bude závodit Honza," řekl ČTK šéf výpravy František Dvořák. Světový rekordman Šebrle výhrou v královské atletické disciplíně vybojoval zatím jediný titul v Aténách pro Českou republiku.

Čeští hokejisté porazili v generálce na Světový pohár Švédsko 5:3

Čeští hokejisté porazili v posledním přípravném utkání před Světovým pohárem Švédsko 5:3. O góly domácího týmu se v generálce na prestižní turnaj v pražské Sazka Areně postarali Tomáš Vlasák, Martin Straka, Tomáš Kaberle, Václav Prospal a Jiří Šlégr. Čeští hokejisté zahájí Světový pohár v pondělí zápasem s Finskem v Helsinkách.

Baník bude hrát v Poháru UEFA s Middlesbrough, Sigma se Zaragozou

Oba české zástupce ve fotbalovém Poháru UEFA čekají v prvním kole atraktivní soupeři. Český mistr Baník Ostrava se utká s vítězem Anglického poháru z Middlesbroughu, Sigmu Olomouc čeká Real Zaragoza, který vyhrál pohárovou soutěž ve Španělsku. Oba kluby začnou venku 16. září, odvety se budou hrát na Moravě o dva týdny později. Soutěž má letos nový formát: vítězové prvního kola postoupí do pětičlenných skupin, v nichž se s každým ze soupeřů utkají jen jednou. Tři z pěti klubů z každé skupiny se kvalifikují do vyřazovací fáze spolu s mužstvy z třetích míst ve skupinách Ligy mistrů.

Počasí

V sobotu oblačno, na jihovýchodě až polojasno. V severozápadní polovině území zataženo a místy občasný déšť. Teploty většinou 21 až 25 stupňů, na horách kolem 16.