Zprávy

ODS jasně zvítězila i v senátním volbách

Občanská demokratická strana jasně vyhrála letošní doplňovací volby do Senátu. Její kandidáti zvítězili celkově v 18 z 27 obvodů a občanští demokraté navíc získali devět senátorů. Strany vládní koalice naopak o osm křesel přišly. Totálně propadla zejména ČSSD, neobhájila ani jedno ze tří křesel. Ze sedmi finalistů KDU-ČSL uspěli jen tři, a strana tak v horní komoře celkově čtyři místa ztratila. Nejmenší vládní strana - Unie svobody - uspěla se svým kandidátem jen v jednom obvodu a přišla o jednoho senátora. Stejného výsledku dosáhla i KSČM, a to i přes to, že měla ve finále devět kandidátů. Druhé kolo senátních voleb oslovilo jen necelých 18 a půl procenta voličů. Je to historicky nejnižší účast ve volbách do horní komory. V devíti obvodech na sebe narazili kandidáti ODS a KSČM. V osmi případech uspěli občanští demokraté. Liberec bude zastupovat Přemysl Sobotka, Český Krumlov Tomáš Jirsa, Ústí nad Labem Pavel Sušický. Za Jičínsko usedne do Senátu Jiří Liška, za Blansko Vlastimil Sehnal, Brno-venkov obhájil stávající senátor Tomáš Julínek, Bruntálsko bude nově zastupovat Jiří Žák a Kromřížsko Zdeněk Janalík. Jediným komunistou, který vyhrál souboj s občanskými demokraty, je Vlastimil Balín v Mostě. Občanští demokraté porazili také trojici kandidátů sociální demokracie. Na Táborsku zvítězil Pavel Eybert, v Kutné Hoře Bedřich Moldan a v Olomouci Jan Hálek. Nerozhodně skončil souboj ODS a KDU-ČSL. Šest obvodů si rozdělili takto: v Berouně, Novém Jičíně a Hodoníně vyhráli občanští demokraté - Jiří Oberfalzer, Milan Bureš a Alena Venhodová. Lidovci mají Ústí nad Orlicí, Jihlavu a Brno-město. V Senátu je budou zastupovat Ludmila Müllerová, Václav Jehlička a Rostislav Slavotínek. Smírně skončil také duel občanských demokratů s Unií svobody. Zatímco v Praze 6 vyhrál Karel Schwarzenberg z koalice Unie svobody- DEU a ODA, v Pardubicích uspěl Jiří Stříteský z ODS. Výsledky v ostatních obvodech: Karlovy Vary bude v Senátu zastupovat Evropský demokrat Jan Horník, Prahu 10 Jaromír Štětina za Stranu zelených, Prahu 11 Jan Nádvorník z ODS, Mělník Jiří Nedoma také z ODS a Ostravu-město Liana Janáčková za Nezávislé. Jediný souboj, kde nebyl ve hře kandidát ODS, se odehrál ve Frýdku- Místku. Tam vyhrál Igor Petrov ze Sdružení nezávislých kandidátů. V tomto obvodu přišlo k volbám vůbec nejméně lidí - pouze 13 a půl procenta. Největší zájem byl v Praze 6, kde účast dosáhla téměř 29 procent.

Analytici: Přijímání ekonomických zákonů bude pro vládu těžší

Přijímání ekonomických zákonů bude pro vládu těžší, tvrdí ekonomové oslovení ČTK. Senátní volby drtivě vyhrála ODS, a horní komora parlamentu tak nejspíš bude sněmovně vracet řadu nejen ekonomických zákonů. Současný volební systém podle analytiků české ekonomice škodí, protože žádná strana nemá sílu provést potřebné reformy. Na kurz koruny, akcie a dluhopisy nebudou mít výsledky senátních voleb žádný vliv. Pro 101 vládních poslanců tak bude senátní vítězství ODS znamenat přísnou disciplínu a pravidelnou docházku na všechna důležitá hlasování, ve kterých budou muset přehlasovat případný nesouhlas Senátu. "Cesta hospodářských zákonů vlády do Sbírky zákonů tak může být obtížnější," řekl ČTK hlavní ekonom Patria Online David Marek.

Karlovarská žalobkyně Blažková byla odvolána z funkce

Kárný senát pražského vrchního soudu v pátek odvolal z funkce karlovarskou státní zástupkyni Zuzanu Blažkovou za to, že neoprávněně zasahovala do vyšetřování aféry kolem karlovarského policisty Jana Budíka. Budík byl obžalován z poštovní loupeže, nedávno byl však kvůli nedostatku důkazů definitivně osvobozen. Podle soudu kriminalisté během vyšetřování nepostupovali správně a manipulovali s důkazy ve prospěch obžalovaného Budíka. Pětice policejních důstojníků (mezi nimi také Budíkův otec a tehdejší první náměstek ředitele karlovarské policie Vladimír Budík) již byla v této souvislosti obžalována. Kárný senát vrchního soudu loni v říjnu dospěl k závěru, že Blažková, která s Janem Budíkem udržovala i mimopracovní kontakty, se nejspíš dopustila trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele, to se však neprokázalo.

Premiéru Prodané nevěsty provázely hlasité projevy nesouhlasu

Tvůrci nové inscenace Smetanovy opery Prodaná nevěsta se postarali o skandál. Scénu komediantů provázely při páteční večerní premiéře v pražském Národním divadle hlasité projevy nesouhlasu části diváků. Důvodem se stala americká vlajka v groteskní nadsázce v rukou principála. Netradiční představení, zvláště jeho hudební stránku, přijalo publikum jinak příznivě. Inscenátoři nastudovali známou komickou operu v hravém duchu, vzdáleném realistickému či národopisnému pojetí. Volání a protestní bučení proti režii se však do potlesku ozývala i při závěrečném děkování. Nejčastěji bylo slyšet výrazy fuj a hanba.

Hokejisté podlehli na turnaji Karjala Švédům po nájezdech

Čeští hokejisté prohráli v druhém utkání na turnaji Karjala v Helsinkách se Švédskem 2:3 po samostatných nájezdech. Rozhodující branku vstřelil ve třetí sérii Kahnberg. Neproměněných šancí v závěru utkání a především nevyužitého sóla kapitána Davida Výborného v posledních vteřinách prodloužení litoval kouč české reprezentace Ondřej Weissmann. "V závěru jsme měli dost možností, abychom vítězství strhli na svou stranu. Bohužel jsme je neproměnili," řekl Weissmann. Jeho tým dvakrát prohrával a v obou případech dokázal srovnat stav. "Bylo těžké se prosadit přes střední pásmo. Švédové se soustředili na obranu a chodili do nebezpečných brejků. Naštěstí jsme dokázali vyrovnat."

Branka Poborského rozhodla o vítězství fotbalistů Sparty v Brně

Fotbalisté Sparty Praha se pět dnů po porážce s Mladou Boleslaví znovu vrátili do vítězné stopy a v zahajovacím utkání 13. kola první ligy vyhráli v Brně 1:0. Tříbodový zisk jim zajistil v 54. minutě kapitán Karel Poborský. Brňané už osm zápasů za sebou nevyhráli a nedařilo se souběžně na politické frontě ani jejich trenérovi Karlu Jarůškovi, který ve druhém kole voleb přišel o křeslo senátora. Sparta sice měla takřka v celém úvodním poločasu územní převahu, její tlak ale postrádal přesnost v koncovce. Brňané vsadili na jistotu v defenzivě, svou hru ale zpestřovali častými pokusy o rychlé protiútoky. Hlavní síla Sparty byla na pravé straně hřiště, kde zakládal útočné akce Poborský, který mnohokrát zamotal hlavu brněnskému obránci Šustrovi.

Registana sice nedoběhla, ale pověsti českých koní přesto pomohla

Účast české klisny Registany v dostihu v anglickém Cheltenhamu sice skončila smolně, ale nepřinesla jen zklamání. Mezi britskými novináři, sázkaři, bookmakery a dalšími lidmi kolem dostihů se už několik dní hovoří nejen o Registaně, ale také o Velké pardubické. Právě Registanino dvojí vítězství v tomto dostihu z ní udělalo v očích Angličanů favoritku. Angličané byli sice před závodem českou hnědkou jako očarovaní, ale jako vždy byla v jejich projevech znát jistá známka skepse. Vysvětlují totiž, že v Anglii jsou překážkové dostihy pořád v pozadí dostihů rovinových. Vedle toho se jich v Británii koná denně několik. "Je nic nenutí jezdit na dostihy do Česka," je si vědom trenér Registany Čestmír Olehla.

Počasí

Polojasno až oblačno, na horách a na východě místy sněžení. Teploty 1 až 5 stupňů, na horách kolem -2. Vítr severní, v Čechách mírný, na Moravě a ve Slezsku čerstvý s nárazy kolem 50 km za hodinu.