Zprávy

Volby počet frakcí v Senátu nezvýší, nejsilnější bude stále ODS

Výsledky letošních senátních voleb nezvýší počet senátorských klubů, nadále jich bude pět. Nejsilnější frakci bude mít ODS s 36 senátory. Navíc ji pravděpodobně posílí bývalý unionista Robert Kolář. K nadpoloviční většině by pak klubu chyběly jen čtyři hlasy, mohl by ale sám blokovat návrhy ústavních zákonů nebo změn ústavy. ODS už oznámila, že bude chtít obsadit křeslo předsedy Senátu, které dosud zastává Petr Pithart z KDU-ČSL. Jeho nástupcem by se měl podle šéfa ODS Mirka Topolánka stát dosavadní místopředseda horní komory a staronový senátor ODS Přemysl Sobotka. ČTK řekl, že nabídku kandidovat by neodmítl. "Vždycky jsem chtěl být kapitánem." Dodal však, že by ho musel nejprve nominovat senátní klub ODS a jeho kandidaturu podpořit stranické grémium.

Emmerová: Úvaha o předčasných volbách zazněla, ne na prvním místě

Při sobotním jednání předsednictva ČSSD se objevila také úvaha o předčasných volbách. Z vyjádření ministryně zdravotnictví Milady Emmerové v diskusním pořadu České televize (ČT) ale vyplynulo, že pro ČSSD předčasné volby v tuto chvíli rozhodně nejsou možností číslo jedna. "Byla by to (předčasné volby) jedna z možných alternativ... Na předsednictvu se tato myšlenka objevila, ale nikterak, že by byla prvá v pořadí," řekla Emmerová. Sociální demokraté v červnu utrpěli debakl ve volbách do Evropského parlamentu, neúspěchem pro ně teď skončily i krajské a senátní volby. Ze 27 senátních obvodů nedokázali vyhrát ani v jednom. Evropské, krajské i senátní volby letos jasně vyhrála opoziční ODS, ČSSD vždy zaostala za komunisty. ČSSD bude mít koncem března sjezd, na kterém zvolí nové vedení a schválí aktualizovaný program. Bude se muset rozhodnout, kterou cestou se dát, řekl v sobotu úřadující šéf strany Stanislav Gross. Má prý tři možnosti, Gross o nich ale nechtěl hovořit. Řekl jen, že nepůjde o větší spolupráci s komunisty. Důležité podle něj je dělat politiku, která má smysl pro budoucnost státu. Lidé to podle něj dokážou rozpoznat.

Eurostat: Češi mají nejdelší pracovní týden v Evropské unii

Češi mají nejdelší pracovní týden v Evropské unii. V práci tráví více než 42 hodin týdně, čímž téměř o pět hodin překračují unijní průměr. Lidé v České republice takřka nevyužívají částečné pracovní úvazky, rozšířené není ani zaměstnávání na dobu určitou, vyplývá ze studie statistického úřadu Eurostat. Nelichotivý je pro Česko vysoký podíl dlouhodobě nezaměstnaných. Nejméně času tráví v práci Nizozemci. Velké rozšíření částečných úvazků srazilo průměrnou pracovní dobu v této zemi pod 32 hodin týdně. Relativně méně času v zaměstnání tráví i Britové, Dáni nebo Švédové. Ve všech státech EU pracují déle muži než ženy.

Při víkendové razii zadrželi celníci v Brně sto tun padělků

Celníci o víkendu ve skladech dvou tržišť v brněnské Olomoucké ulici zabavili při víkendové razii sto tun padělků značkového zboží za zhruba 100 milionů korun. Kontrolní akce trvala od pátku do neděle a zúčastnilo se jí na 170 celníků. Svým rozsahem a množstvím zabavených věcí byla kontrola největší letošní akcí tohoto druhu na Brněnsku, řekl ČTK mluvčí celníků Jaroslav Moravec. Vesměs bylo zabaveno textilní oblečení a obuv. Plagiáty renomovaných značek celníci převezli do svých skladů. Zátah narušil incident, kdy se několik lidí snažilo pytle se zbožím přehodit přes plot k železniční trati, poznamenal mluvčí. Na místo proto byly povolány policejní posily a inspektoři České obchodní inspekce. Kontrolované zboží bylo v kójích a kontejnerech, některé i v dodávkových automobilech. Protože se k nim nikdo nehlásil, nechali celníci automobily otevřít za dozoru státní zástupkyně přivolaným zámečníkem.

Hokejisté podlehli Rusku 3:6 a turnaj Karjala nevyhrají

Čeští hokejoví reprezentanti prohráli ve svém závěrečném utkání na helsinském turnaji Karjala s Ruskem 3:6. Svěřenci trenéra Ondřeje Weissmanna tak ztratili možnost celý turnaj vyhrát a před zápasem Finsko - Švédsko zůstali se ziskem čtyř bodů na druhém místě.

Trenér Brückner dodatečně povolal stopera Rozehnala

Jako dvacátého hráče povolal dodatečně trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner pro středeční zápas kvalifikace mistrovství světa v Makedonii čtyřiadvacetiletého stopera Davida Rozehnala. Kouč se pro devítinásobného reprezentanta rozhodl v neděli v podvečer. ČTK o tom informoval mluvčí mužstva Lukáš Tuček. Obránce belgického klubu FC Bruggy bývá v nominaci reprezentace takřka pokaždé, ale tentokrát v devatenáctičlenném výběru překvapivě chyběl. Do mužstva se tak dostal až na poslední chvíli.

Jágr zatím bydlí na ubytovně a stravuje se po restauracích

Česká hokejová hvězda Jaromír Jágr se pomalu rozkoukává v novém působišti v západosibiřském Omsku. Zatím stále bydlí ve sportovní ubytovně a stravuje se v 'závodní' jídelně klubu Avangard nebo po omských restauracích. Po trénincích se nechává fotit s fanoušky nebo prohodí pár slov se spoluhráči, nejvíce s českým kolegou Jaroslavem Bednářem nebo kanadským brankářem Normem Maraclem. Na poznávání 300 let starého sibiřského města Jágrovi zatím moc času nezbývá. Hned první den ale stihl návštěvu místní restaurace U Švejka, kde česká jídla připravuje český šéfkuchař. "Budu nejtěžším hráčem superligy," prohodil v žertu Jágr, když odmítal svíčkovou, kterou mu chtěl kuchař Jaroslav Psota připravit. Jágr už předtím ale večeřel na stadionu; v klubové jídelně, kam mohou hráči kdykoliv přijít, je na výběr několik hotových jídel a dobroty na švédském stole.

Počasí

Polojasno až oblačno, ráno se mohou udržet mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost. Ojediněle se objeví i slabé sněžení nebo mrholení. Teploty vystoupí na 1 až 5 stupňů, na horách bude kolem nuly.