Zprávy

Česká republika může opět čerpat z fondu Phare

Evropská komise odvolala ve středu po čtyřech měsících pozastavení plateb z předvstupního fondu Phare na projekty v České republice. Znamená to, že od čtvrtka peníze z tohoto fondu zase do ČR poplynou. Komise v rozhodnutí uvedla, že chyby, kvůli kterým bylo čerpání peněz od 1. srpna pozastaveno, byly napraveny. Šlo o čerpání asi 3,7 miliardy korun (120 milionů eur) na projekty z peněz vyčleněných pro ČR v roce 2003 a částečně ještě v roce 2002. Komise přijala vysvětlení a ujištění české strany, že nový systém EDIS v ČR již funguje. Od čtvrtka lze tedy obnovit výplaty peněz, sdělil ČTK nejmenovaný zdroj EK. Dodal, že Praha kvůli této komplikaci nepřijde o žádné peníze z Phare. Realizace některých projektů se jen poněkud zdrží. Systémem EDIS byla převedena odpovědnost za všechny kroky od výběru projektů po výplaty peněz na české orgány. Komise bude provádět pouze následnou kontrolu.

Klaus udělil milost manažerovi odsouzenému za tunelování

Někdejší předseda dozorčí rady Vítkovických staveb Zbyněk Přikryl, který byl odsouzen za tunelování této společnosti, dostal od prezidenta Václava Klause milost. Ostravský krajský soud poslal Přikryla v roce 2001 za zneužívání informací v obchodním styku na 8,5 roku do vězení. Podle soudu spolu s dalším manažerem podepisovali nevýhodné smlouvy a firmu připravili o více než 22 milionů korun. Prezidentská kancelář ČTK oznámila, že Klaus Přikrylovi prominul zbytek trestu pod podmínkou pěti let. "Motivem trestné činnosti nebyl osobní prospěch. Pan Přikryl se sám neobohatil, peněžní trest uhradil, pečuje o své osmdesátileté rodiče," zdůvodnil udělenou milost mluvčí Hradu Petr Hájek. Klaus prominul trest dalším šesti lidem, většinou kvůli jejich špatnému zdravotnímu stavu, péči o nezletilé děti či nemohoucí rodinné příslušníky. Odpuštění trestu se dočkal Vilém Konečný. Muž byl odsouzen za podvod - jako soudní znalec ocenil drahé kameny, které později přijala banka do zástavy za úvěr poskytnutý jiné osobě. Sedmiletý trest mu Klaus prominul pod podmínkou, že se po dobu, kdy mu byla zakázána činnost, nedopustí úmyslného trestného činu. "V době po odsouzení došlo k závažnému zhoršení zdravotního stavu a účinek trestu nastal dostatečně už zákazem činnosti a dlouhým soudním řízením," vysvětlil Hájek.

Vláda nabídne Český Telecom strategickým i finančním investorům

Vláda ve středu rozhodla, že nabídne 51,1 procenta akcií v Českém Telecomu telekomunikačním firmám i jejich konsorciím s finančními investory. V konsorciích by však měly mít telekomunikační firmy podstatný vliv. ČTK to řekl zdroj blízký vládě. Kabinet také schválil časový harmonogram privatizačních kroků, dodal bez podrobností Luboš Šikula z tiskového oddělení. "Kdyby se finanční investoři nemohli zúčastnit, pak by se radikálně snížil počet potenciálních zájemců," komentoval rozhodnutí analytik Patria Finance Tomáš Gatěk. Potenciální zájemci budou moci své předběžné nabídky podat do konce prvního únorového týdne. Vybraní uchazeči budou moci ve firmě provést hloubkovou kontrolu a předat své závazné nabídky týden před koncem března. O vítězi soutěže, kterého by měl kabinet vybrat do 31. března, by měla rozhodnout cena.

Ministr Dostál se podrobí intenzivní chemoterapeutické léčbě

Ministr kultury Pavel Dostál se po středečním vyšetření v Ústřední vojenské nemocnici v Praze rozhodl okamžitě podstoupit desetitýdenní intenzivní ambulantní chemoterapii. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva kultury Kateřina Besserová. Ministr ve středu vzhledem k často se opakujícím vysokým horečkám absolvoval podrobné onkologické vyšetření. Na základě jeho výsledků se rozhodl pro okamžitou léčbu v Masarykově onkologickém ústavu v Brně. Po desetitýdenní chemoterapii bude následovat přibližně měsíční hospitalizace spojená s ozařováním. Cílem této invazní léčby je podle odborníků zabránit případné recidivě nádorového onemocnění, kvůli němuž byl ministr Dostál v září tohoto roku operován, uvedla mluvčí. Doplnila, že ministr se subjektivně cítí fyzicky i psychicky dobře. V souladu se stanoveným léčebným režimem upraví plnění svých pracovních a ústavních povinností tak, aby je mohl beze zbytku vykonávat, dodala Besserová.

Vláda přijala novelu zákona, která zmrazí platy politiků

Vláda dnes přijala novelu zákona, která vrátí platy politiků na úroveň, již měly letos před listopadovým zvýšením, a zmrazí je. Soudcům a státním zástupcům se platy zvýší k 1. lednu 2005, ale pak by se do roku 2007 už zvyšovat neměly. ČTK to řekl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD). Koalice by chtěla novelu prosadit ještě do konce roku, aby mohla od 1. ledna platit. Místopředseda sněmovny Jan Kasal (KDU- ČSL) dnešnímu Právu řekl, že by poslanci mohli předlohu projednávat ve stavu legislativní nouze.

Ještě koncem listopadu Škromach ČTK řekl, že příprava předlohy nebude jednoduchá. Obával se, zda je možné v rámci jednoho zákona stanovit dva režimy. Tehdy odhadoval, že návrh by mohl jít koncem roku do připomínkového řízení. Za nereálné považoval stejně jako mnozí jiní politici, že by bylo možné zmrazení platů stihnout ještě do konce roku.

Minimální mzda vzroste od ledna z 6700 na 7185 korun

Minimální mzda vzroste od ledna z nynějších 6700 na 7185 korun, řekl ČTK během zasedání kabinetu vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD). "Shodli jsme se na tom, že při takovém zvýšení zůstane na stejné procentní úrovni k průměrnému výdělku jako loni," dodal. Škromach původně navrhoval zvýšení na 7352 korun, to znamená o 652 Kč. Odbory požadovaly růst o 800 korun, zaměstnavatelé by naopak přidali maximálně 300 korun.

Vláda doporučuje, aby se EU více zaměřila na ekonomický růst

Česká vláda doporučuje, aby se Evropská unie více soustředila na ekonomický růst a méně na sociální a ekologická opatření. Pouze tak prý může unie splnit tzv. Lisabonskou strategii, podle které se má stát nejvýkonnější ekonomikou světa a předstihnout USA a Japonsko. Kabinet plánuje investovat do vědy a výzkumu, vzdělání a podpory podnikání. Bruselu pak doporučuje změnit priority unijního rozpočtu a odstranit zbytečné bariéry. Kabinet ve středu tyto závěry schválil v materiálu Pozice ČR k dosavadnímu hodnocení Lisabonské strategie, řekla ČTK Pavla Prokopová z Úřadu vlády. Cíl předehnat své největší světové konkurenty si EU vytyčila již před pěti lety, zatím však za nimi spíše zaostává. To potvrdila i nedávná zpráva bruselské expertní skupiny pod vedením nizozemského expremiéra Wima Koka.

Hledaný Čech Kutal se odvolal proti zamítnutí azylu; soud v lednu

O vydání mezinárodně hledaného Čecha Vratislava Kutala, který byl v Česku odsouzen k desetiletému trestu kvůli přípravě vraždy, rozhodne slovenská justice zřejmě 28. ledna. ČTK to řekl bratislavský soudce Peter Šamko. Žádost Kutala o azyl slovenský migrační úřad zamítl, podnikatel se ale proti verdiktu odvolal k soudu. Využil tak i poslední právní možnosti, jak zpomalit své vydání do České republiky. Předseda senátu Krajského soudu v Bratislavě Šamko, který má Kutalův případ na starosti, určil termín podle toho, kdy předpokládá definitivní zamítnutí jeho žádosti o azyl slovenskou justicí. "Termín (přelíčení) jsem určil na 28. ledna na 9:00. On požádal o status uprchlíka a azylové řízení ještě není skončeno. Předpokládám, že se do té doby rozhodne," vysvětlil. Kutala, který patřil mezi hlavní překupníky s lehkými topnými oleji (LTO), zadržela slovenská policie 14. července v obci Veľký Biel nedaleko Bratislavy. Šumperský podnikatel byl v ČR odsouzen k desetiletému nepodmíněnému trestu vězení kvůli přípravě vraždy novináře, jenž psal o kauze LTO a kvůli nedovolenému ozbrojování. Do vězení ale nenastoupil a podle vlastní výpovědi před migračním úřadem "jako turista cestoval po různých zemích Evropy". Na Slovensko přijel dva týdny před svým zadržením a také zde tvrdil, že je nevinen. Svůj odchod z ČR považuje Kutal za "akt občanské neposlušnosti".

České sklárny založí v Tunisku společný podnik s 1600 zaměstnanci

Společnost Lisec z Bíliny na Teplicku založí v Tunisku společný podnik na výrobu skla, který zaměstná až 1600 lidí. Dohoda o vytvoření firmy byla podepsána ve středu při návštěvě ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana v Tunisku. ČTK to telefonicky řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa, který se mise účastní. Hodnotu investice nesdělil. "Bylo dohodnuto, že s podporou České exportní banky se v Tunisku vytvoří společný podnik zaměřený na produkci skla, který zaměstná 1600 lidí a bude využívat místní suroviny. Navazujeme na podobný společný podnik Plasma-Glass, který zde již funguje," řekl Tlapa. Dodal, že Lisec bude mít v nově založeném společném podniku padesátiprocentní podíl. Ministr jednal také o dodávkách českých letounů L-159 a o spolupráci při modernizace tamní vodohospodářské infrastruktury.

Na řešení situace v pražské záchranné službě má ředitel jen pár dní

Na urovnání napjatých vztahů mezi některými zaměstnanci a vedením pražské záchranné služby má její ředitel Zdeněk Schwarz jen několik dní. Primátor Pavel Bém mu ve středu uložil, aby vypjatou situaci v záchranné službě okamžitě zklidnil. Do konce příštího týdne mu má ředitel předložit návrh dlouhodobého řešení situace v oblasti personální politiky. Materiál s ním chce projednat ještě před Vánoci. Výměnu vedení záchranky pokládá Bém za krajní a až poslední alternativu řešení. "Pakliže se mu podaří současnou situaci zklidnit a pakliže mě argumenty a návrhy ředitele přesvědčí, tak si myslím, že je možné, aby pražská záchranná služba byla řízena managementem současným," řekl primátor. Zdůraznil, že jeho jediným cílem je to, aby záchranná služba, která zachraňuje lidské životy, měla ke svému fungování klidné prostředí a podmínky.

Neumannová nebude ve výboru mistrovství světa v lyžování v Liberci 2009

Kateřinu Neumannovou neurazilo, že ji výkonný výbor svazu lyžařů (SLČR) v úterý večer neschválil do funkce místopředsedkyně organizačního výboru mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci 2009. Podobný výsledek zasedání čekala, přesto jí rozhodnutí funkcionářů nešlo na rozum. Neumannovou do funkce navrhli zástupci města Liberec, kteří by se měli na čtvrtém místopředsedovi shodnout s lyžařským svazem. Členové výkonného výboru SLČR rozhodli, že funkce bude "klást vysoké požadavky z hlediska časové a pracovní vytíženosti a kvalifikace". To Neumannová podle nich nesplňuje, a proto místo ní doporučili generální sekretářku svazu Radku Záhořovou. "Já se tomu směju, protože se mě to víceméně nedotýká," řekla Neumannová ČTK. Podle svých slov se kdykoli s Libercem domluví na jiné formě spolupráce a pomoci bez vlivu svazu. "Neuráží mě to, ale spíš je na zamyšlenou, kam lidi, kteří vymění světem uznávaného Kumpošta za Vaňka a mě za svazovou sekretářku, směřují české lyžování. To mi nejde do hlavy," divila se běžkyně. Podle Neumannové převažují v lyžařském svazu osobní zájmy nad sportovními. "Bohužel výsledky jejich vedení bude lyžování v budoucnu sklízet. To se neprojeví za čtrnáct dnů, ale v budoucnu," uvedla Neumannová, která se půl roku se svazem dohadovala o znění reprezentační smlouvy a v květnu otevřeně kritizovala změnu ve svazovém vedení. Dnes jí předseda svazu Aleš Vaněk volal a ujišťoval, že si rozhodnutí nemá brát osobně. Organizační výbor libereckého šampionátu zatím nedostal od lyžařského svazu oficiální zprávu o zamítnutí Neumannové. "Jsme až šokováni a budeme chtít podrobnější vysvětlení," řekla mluvčí šampionátu Michaela Drobná. Drobnou zaskočil fakt, že svaz navrhl Záhořovou, která z titulu funkce generální sekretářky SLČR figuruje ve výkonné složce již dříve schválené struktury organizačního výboru. "Právě proto, aby mohla pracovat," podotkla Drobná. "Organizační výbor byl postaven jako koordinační složka a osobnosti delegované na základě svých funkcí tomu mají dodat vážnost," doplnila Drobná a argument svazu pro odmítnutí Neumannové považovala za scestný. Rovněž libereckého primátora Jiřího Kittnera odmítnutí návrhu na jmenování Neumannové zaskočilo. "Je to pro nás rána a rozhodnutí lyžařského svazu nerozumím. Ale nemůžeme proti němu nic dělat a přijmeme ho," uvedl Kittner, který je ze své funkce jedním z místopředsedů organizačního výboru MS. Důvody uvedené výkonným výborem svazu mu připadají zvláštní.

Cyklokrosař Mlynář dojel třetí v závodu SP v Miláně, vyhrál Nijs

Český cyklokrosař Zdeněk Mlynář obsadil třetí místo v šestém závodu Světového poháru v Miláně. Vítěz úvodního podniku seriálu z belgického Petegemu ve středu nestačil pouze na belgické duo Sven Nijs, Ben Berden. Petr Dlask, druhý muž z nedělního závodu SP ve Wetzikonu, dojel na páté pozici, Vladimír Kyzivát skončil dvanáctý. Vedoucí muž světového žebříčku Nijs si připsal už třetí vítězství v této sezoně Světového poháru; rozhodl o něm suverénním nástupem v závěru. Za Belgičanem pak spurtovala o konečné umístění skupinka šesti závodníků včetně Mlynáře a Dlaska. Mezi oba Čechy se ještě vklínil na čtvrtém místě další ze zástupců cyklokrosové velmoci Erwin Vervecken.

Počasí

Nízká oblačnost s možností mrholení, na horách a ojediněle i na níže položených místech slunečno. Teploty nula až 4 stupně.